Tiistaina 5.9.2023

Tienristeyksiä

Tienristeys sekä maagisen oikea ajoitus toi Duden ja meikäläisen yhteen. Vajaa kahdeksan vuotta myöhemmin olemme jälleen tienristeyksessä, josta matka jatkuu tien eri haaroja pitkin. Tämä on nyt sitten muistelo ja kiitokset matkasta.

Seitsemän vuotta ja kahdeksan kuukautta sitten olin elämässäni eräänlaisessa tienristeyksessä. Olin vailla uusia haasteita ja Helsingin hektisyys oli alkanut nakertamaan sielua.

Dude oli samoihin aikoihin eräänlaisessa tienristeyksessä. Koodipuolella kaivattiin lisävahvistusta Kristianin liityttyä mukaan toiseksi suunnittelijaksi aiempaan koodarin ja suunnittelijan dynaamiseen duoon.

Jostain maagisesta sattumuksesta ajettiin tienristeykseen samoihin aikoihin ja asiat tuli puheeksi irkissä ystäväni kanssa. Tuo ystävä sattui olemaan Roni ”Rolle” Laukkarinen, toinen Duden perustajista, jonka kanssa olin jauhanut WordPressistä ja elämästä jo useamman vuoden ajan.

Nähtiin jätkien kanssa tuopillisen (tai useamman) äärellä helmikuun alussa ja turistiin menemään monta tuntia. Itseasiassa tuntui kuin olisin jutellut vanhojen ystävien kanssa, niin hyvin juttu luisti alusta pitäen. Ilmeisesti tuo tunne ei ollut ainoastaan minulla, sillä jo aamuyöstä kyselivät hommiin.

Neljäs Dude remmiin, 15.2.2016

Kyseinen ilta on varmasti ollut yksi käänteentekevimmistä tähänastisen elämäni aikana. Tartuin tarjoukseen ja muutin työn perässä Jyväskylään. Uin vastavirtaan, valtavirran liikkuessa Helsingin suuntaan. Loppu onkin sitten historiaa.

Nyt olemme jälleen tienristeyksessä, Dude ja minä. Emme kuitenkaan perinteisessä T-risteyksessä, josta lähdetään eri suuntiin. Risteys on enemmänkin Y:n muotoinen, sellainen jossa pitää päättää kumpaa haaraa pitkin jatkaa matkaa.

Risteyksessä pidetyn pitkän ja vaikean neuvonpidon jälkeen päätin lähteä kulkemaan eri haaraa kuin Dude. Tiemme siis erkanevat. Eivät kuitenkaan täysin eri suuntiin. Jatkamme matkojamme vierekkäisiä teitä pitkin WordPressin parissa, ja edetessämme näitä teitä yhdistää varmasti pienemmät hiekkatiepätkät.

Viimeisiksi työpäivikseni jää Tampereella 14.-15.9. järjestettävän WordCamp Finland -tapahtuman pyörittäminen pääjärjestäjän roolissa.

Yhteisen taipaleen päättyminen WordPress-yhteisön tapahtumaan tuntuu tavallaan maagiselta sattumukselta sekin.

Tapasimme Rollen kanssa ensimmäistä kertaa kavotusten WordCamp Finland -tapahtumassa vuonna 2015. Ollaan osallistuttu firman porukalla aina suomen yhteisön tapahtumiin ja matkustettu vuosittain koodariporukalla alkukesästä jonnekkin päin eurooppaa WordCamp Europe -tapahtumaan.

Firma on kaikkina näinä vuosina tukenut ja osaltaan mahdollistanut itselleni rakkaassa WordPress-yhteisössä toimimisen niin kuukausitapaamisten järjestämisen, podcastin tekemiseen osallistumisen kuin maailman suurimman yhteisötapahtuman mentoroinninkin.

Helmikuun 2016 jälkeen on tapahtunut paljon muutakin kaikenlaista. Töissä sekä työn ulkopuolella.

Dude firmana, Juha, Roni ja erityisesti Kristian auttoivat valtavasti ei pelkästään muuttamiseen liittyvissä asioissa vaan myös kaupunkiin asettumisen kanssa. Milloin Kristian on kissa-allergisena käynyt hoitamassa silloista kissaani Helsingin reissujen aikana, Rollen kanssa parannettu maailmaa märältä lampaanvillalta maistuvan erikoisoluen äärellä ja Juhan kanssa käyty pyörälenkillä tai ajeltu pyörätaksilla ulkona vietetyn illan jälkeen. Vuosien aikana kollegat muuttuivat hyviksi ystäviksi.

Aikalailla alusta pitäen olin mukana, ja minut otettiin mukaan, yrittäjämäisellä otteella firman pyörittämiseen. Onpa tuota aikoinaan maanantaipalaverissa yhdessä katsottu tilin saldoa ja mietitty, miten ensimmäiselle palkatulle työntekijälle (minulle) saadaan palkka maksettua. Siitäkin selvittiin ja aina on palkka maksettu ajallaan.

Olikin lähes luonnollista, kun 2019 sain mahdollisuuden liittyä Duden osakkaiden harvaan ja valikoituun joukkoon. Tuohon aikaan Duden vahvuus oli viisi, pian jo kuusi henkilöä, mikä tuntui siihen aikaan valtavan suurelta loikalta. Tällä hetkellä Duden pääluku onkin jo 11 ja yritys on kasvanut viimeistään nyt vakavasti otettavaksi digitoimistoksi. Meillä onkin ollut uskomaton tuuri Dudeen palkattujen ihmisten kanssa. Kaikki ovat tuoneet mukanaan jotain; osaamista, oppia tai kokemuksia.

Ja kyllä on muuten vuodet tarjonneet oppia sekä kokemuksia roppakaupalla. Ei pelkästään koodin saralla, vaan liiketoimminnasta, henkilöstön kanssa pelaamisesta, myynnistä, markkinoinnista… kaikesta mitä nyt voi kuvitella tälläisen kasvavan sirkuksen pyörittämisen vaativan.

Mikään tämä ei olisi tietenkään ollut mahdollista ilman mahtavia asiakkaita ja yhteistyökumppaneita. Teidän luottamuksen ansioista on tullut päästyä tekemään mitä erilaisempia, erikoisempia ja hienompia verkkosivustoja sekä -palveluita. En olisi urani alussa uskonut pääseväni työskentelemään näin monimuotoisten tarpeiden ja haasteiden parissa. Kiitos yhteisistä projekteista, palavereista, aivoriihistä ja vuosista. Myös niistä kerroista kun on tullut kurmuutusta, ne ovat olleet opettavaisia hetkiä.

Yksin minkään tekeminen ei ole tietenkään mahdollista. Kiitos kuuluukin myös nykyisille sekä entisille tiimiläisille: Henri, Kari, Niku, Riku, Tuomas, Elias, Jenni, Joni, Miska, Luka, Arto ja Maria. Olette kaikki antaneet meikälle oppia ja toivottavasti itsekkin saaneet oppia minulta.

Kiitos kuuluu myös lukemattomille tutuille jotka ovat kulkeneet mukana matkalla tarjoten apua, tukea ja kuuntelevaa korvaa kun sitä on kaivannut. Aina ei teilläkään ole ollut helppoa, kun Dudea hengittävä ja elävä on vaahdonnut vauhti päällä.

Kiitos myös sinulle lukija. Olen aina ollut hämmentyneen iloisesti yllättynyt siitä, miten moni seuraa Dudea ja tuntematonkin on tullut morottelemaan eri tilanteissa. Duden hyvä meininki on selkeästi onnistunut välittymään ulkopuolisillekkin.

Suurin kiitos kuuluu kuitenkin Ronille, Juhalle ja Kristianille. Kiitos kun otitte uskonloikan ja luotitte, sekä olette sen jälkeen aina luottaneet, meikäläiseen. Kiitos tästä kehon ja mielen romurallista. ❤️

Kuten hyvä yhteistyökumppani totesi: maailma rullaa eteenpäin ja meidän pitää pyöriä mukana. Nähdään WordPress-yhteisön tapahtumissa ja muissa yhteyksissä! Taipaleeni verkkototeutusten parissa ei ole päättynyt.