Maanantaina 18.4.2016

WordCamp Finland 2016 – Kooste ja Duden kuulumiset retkeltä

Viime vuonna Tampereella järjestetty WordCamp Finland 2015 oli menestys, joten sanomattakin selvää, että myös tämän vuoden WordCampiin oli pakko päästä ja lippu ostettiin heti kun ne tulivat myyntiin. Meiltä lähti tänäkin vuonna puolet firmasta, eli devaajapuoli, minä (Roni) ja Timi, joka lähti jo torstaiksi vapaaehtoistöihin. Lyhyesti selitettynä WordCamp tarkoittaa WordPress-konferenssia, jossa keskitytään WordPressin ympärillä pyöriviin […]

Tämä kirjoitus saattaa sisältää vanhentunutta tietoa, sillä se on julkaistu yli 6 vuotta sitten.

Viime vuonna Tampereella järjestetty WordCamp Finland 2015 oli menestys, joten sanomattakin selvää, että myös tämän vuoden WordCampiin oli pakko päästä ja lippu ostettiin heti kun ne tulivat myyntiin. Meiltä lähti tänäkin vuonna puolet firmasta, eli devaajapuoli, minä (Roni) ja Timi, joka lähti jo torstaiksi vapaaehtoistöihin.

Lyhyesti selitettynä WordCamp tarkoittaa WordPress-konferenssia, jossa keskitytään WordPressin ympärillä pyöriviin aiheisiin sekä tavataan muita WordPressillä tekeviä ihmisiä ja yrityksiä. Lisää WordCampin taustoista voit lukea vaikkapa viime vuoden WordCamp-reportaasistamme. Tämänkin vuoden bloggaus on rakennettu kronologisessa järjestyksessä ja varaudu jo nyt lukiessa siihen että tiedossa on tiukkaa tavaraa jokaikisestä konferenssin vaiheesta.

WordCamp Finland 2015:n jälkeen Suomessa on aloitettu WordPress Meetupit Jyväskylässä, sekä Turussa. Ennestään meetuppeja järjestettiin jo Tampereella sekä Helsingissä.

Tämän vuoden WordCampin jälkeen Meetup-ryhmää alettiin puuhaamaan myös Ouluun! Tulehan yhteisön Slackiin jos sijaiset Oulun lähettyvillä ja haluat osallistua yhteisön toimintaan.

Tämän vuoden Suomen WordCampiin oli suunniteltu oma versio Wapuu-maskotista, joka löytyi tarrana swag-tiskiltä. Nappasin heti omani mukaan läppäriä koristamaan.

Kaikki Wapuut löytyvät täältä. Ovatpa ne söpöjä!

Jyväskylästä Helsinkiin siirtyminen

Jyväskylästä ponnistavien Valun ja MEOMin tuttujen autokyydit olivat täynnä, joten tällä kertaa matkustin perinteisesti junalla. Autokyyti olisi kelvannut, sillä konferenssi alkaa yhdeksältä ja Jyväskylästä ainoa juna, jolla paikalle ehtii lähtee 5:20. Koska torstai meni työn touhussa, ei pystynyt lähtemään edellisenä päivänä.

Paikalle oli helppo löytää, sillä Virgin Oil sijaitsee parin minuutin kävelymatkan päässä rautatieasemalta, aivan Helsingin ydinkeskustassa Mannerheiminkadulla. Vaikka olin hieman myöhässä, jonoa oli silti lähes ulko-ovelle saakka. Jono kuitenkin eteni nopeasti, kiitos vapaaehtoistyöntekijöiden, joihin myös Timi kuului. Omaa suutaan ei tarvinnut hirveästi vielä tässä vaiheessa avata kun oli man in the inside jo tarjoamassa läpyskää ja t-paitaa kätöseen.

Paikan päällä

Tällä kertaa tarjolla ei ollut aamupalaa, kuten viime vuonna. Kahmaisin mukaan mitä mahtavinta swägiä ja ryntäsin kahvipisteelle santsaamaan polttoainetta. Tässä välissä ehdin vaihtaa pari sanaa WP-Palvelun/Seravon Antti Kuosmasen kanssa, joka on tullut miitattua jo useampaankin otteeseen. Samalla ständillä tuli Seravon Otto Kekäläinen morjenstamaan.

Paikka oli tupaten täynnä, mutta löysin nurkkapenkistä lavan vasemmalta puolelta pöydän, jossa oli useampi vapaa paikka. Pöydän päässä istui devaajaa Mediayhtiö Bermuda Oy:sta, jonka nimi soitteli kelloja, mutta sen kummempaa muistijälkeä ei ollut aiemmin jäänyt. Digitoimisto Verkkoon-yrityksen Joonas Anttonen sen sijaan oli tullut useammin vastaan netin ihmeellisessä maailmassa. Seuraan liittyi myös jo tutuksi tullut mm. WordPressin kielipakettien Composer-repojen ylläpitäjä Onni ”koodimonni” Hakala, joka on sittemmin hypännyt Geniem Oy:n kelkkaan.

Tänä vuonna WordCampissa oli myös huomioitu esteettömyys viittomakielen tulkin muodossa.

Paikalla oli myös rekryäjiä, sponsoreita ja ylipäätään WordPress-maailman kermaa. Ei aikaakaan, kun konferenssi oli täydessä vauhdissa.

WordCamp käyntiin – ensimmäinen talk: Working with WordPress as a Team

Konferenssin avasi perinteisesti Suomen WP-skenen konkari, Daniel Koskinen. Avauspuheenvuorossa käydään läpi perinteiset vastaukset kysymyksiin mitä, missä ja milloin, kiitetään sponsoreita sekä toivotetaan tietysti väki tervetulleeksi tapahtumaan. Tämän jälkeen Foxlandin käytettävyysexpertti ja Jyväskylän miitissäkin puhumassa käynyt teemamaakari Sami Keijonen liidasi puhujat lavalle.

Hashtageja tapahtumassa oli tarjolla #wcfi, #wpfi, ja #wordpress, mutta #wcfi on näistä kaikista vakiintunein. Täytyy sanoa että tweetatessa meni ihan ajatustasolla parikin kertaa sekaisin #wpfi ja #wcfi, enkä ollut ainoa.

Avauspuheenvuoron jälkeen oman kylän Natanael Sinisalo päästettiin ääneen. Natte aloitti taustatiedoilla yrityksestään MEOMista, joka on lähtöisin samoilta suunnilta kuin Dudekin, Jyväskylän ytimestä. Knoppitietona sanottakoon, että Naten kanssa ollaan vanhoja tuttuja ja esiintymistä oli jännittävä seurata, varsinkin kun olin odottanut jo viime vuoden peruuntunutta esitystä innolla.

Natte kertoi asiat hienosti oman kokemuksensa kautta ja hyvillä key-pointseilla. Ei saisi keskittyä liikaa asioihin tai teknologioihin, jotka eivät ole tärkeitä, sillä muuten uhkaa burnis, jonka Natanael on itsekin käynyt läpi. Täytyy myös muistaa, että hommaa tehdään asiakkaille, eikä kilpailijoille ”näyttämisen” takia.

Hyviä juttuja, jotka vahvistivat jo hyväksi opittuja tapoja entisestään. Jo vuosia sitten kuulin itse asiassa konsultin suusta termin KISS, Keep It Simple Stupid, jossain hekin ovat olleet oikeassa.