Maanantaina 18.4.2016

WordCamp Finland 2016 – Kooste ja Duden kuulumiset retkeltä

Viime vuonna Tampereella järjestetty WordCamp Finland 2015 oli menestys, joten sanomattakin selvää, että myös tämän vuoden WordCampiin oli pakko päästä ja lippu ostettiin heti kun ne tulivat myyntiin. Meiltä lähti tänäkin vuonna puolet firmasta, eli devaajapuoli, minä (Roni) ja Timi, joka lähti jo torstaiksi vapaaehtoistöihin. Lyhyesti selitettynä WordCamp tarkoittaa WordPress-konferenssia, jossa keskitytään WordPressin ympärillä pyöriviin […]

Tämä kirjoitus saattaa sisältää vanhentunutta tietoa, sillä se on julkaistu yli 8 vuotta sitten.

Viime vuonna Tampereella järjestetty WordCamp Finland 2015 oli menestys, joten sanomattakin selvää, että myös tämän vuoden WordCampiin oli pakko päästä ja lippu ostettiin heti kun ne tulivat myyntiin. Meiltä lähti tänäkin vuonna puolet firmasta, eli devaajapuoli, minä (Roni) ja Timi, joka lähti jo torstaiksi vapaaehtoistöihin.

Lyhyesti selitettynä WordCamp tarkoittaa WordPress-konferenssia, jossa keskitytään WordPressin ympärillä pyöriviin aiheisiin sekä tavataan muita WordPressillä tekeviä ihmisiä ja yrityksiä. Lisää WordCampin taustoista voit lukea vaikkapa viime vuoden WordCamp-reportaasistamme. Tämänkin vuoden bloggaus on rakennettu kronologisessa järjestyksessä ja varaudu jo nyt lukiessa siihen että tiedossa on tiukkaa tavaraa jokaikisestä konferenssin vaiheesta.

WordCamp Finland 2015:n jälkeen Suomessa on aloitettu WordPress Meetupit Jyväskylässä, sekä Turussa. Ennestään meetuppeja järjestettiin jo Tampereella sekä Helsingissä.

Tämän vuoden WordCampin jälkeen Meetup-ryhmää alettiin puuhaamaan myös Ouluun! Tulehan yhteisön Slackiin jos sijaiset Oulun lähettyvillä ja haluat osallistua yhteisön toimintaan.

Tämän vuoden Suomen WordCampiin oli suunniteltu oma versio Wapuu-maskotista, joka löytyi tarrana swag-tiskiltä. Nappasin heti omani mukaan läppäriä koristamaan.

Kaikki Wapuut löytyvät täältä. Ovatpa ne söpöjä!

Jyväskylästä Helsinkiin siirtyminen

Jyväskylästä ponnistavien Valun ja MEOMin tuttujen autokyydit olivat täynnä, joten tällä kertaa matkustin perinteisesti junalla. Autokyyti olisi kelvannut, sillä konferenssi alkaa yhdeksältä ja Jyväskylästä ainoa juna, jolla paikalle ehtii lähtee 5:20. Koska torstai meni työn touhussa, ei pystynyt lähtemään edellisenä päivänä.

Paikalle oli helppo löytää, sillä Virgin Oil sijaitsee parin minuutin kävelymatkan päässä rautatieasemalta, aivan Helsingin ydinkeskustassa Mannerheiminkadulla. Vaikka olin hieman myöhässä, jonoa oli silti lähes ulko-ovelle saakka. Jono kuitenkin eteni nopeasti, kiitos vapaaehtoistyöntekijöiden, joihin myös Timi kuului. Omaa suutaan ei tarvinnut hirveästi vielä tässä vaiheessa avata kun oli man in the inside jo tarjoamassa läpyskää ja t-paitaa kätöseen.

Paikan päällä

Tällä kertaa tarjolla ei ollut aamupalaa, kuten viime vuonna. Kahmaisin mukaan mitä mahtavinta swägiä ja ryntäsin kahvipisteelle santsaamaan polttoainetta. Tässä välissä ehdin vaihtaa pari sanaa WP-Palvelun/Seravon Antti Kuosmasen kanssa, joka on tullut miitattua jo useampaankin otteeseen. Samalla ständillä tuli Seravon Otto Kekäläinen morjenstamaan.

Paikka oli tupaten täynnä, mutta löysin nurkkapenkistä lavan vasemmalta puolelta pöydän, jossa oli useampi vapaa paikka. Pöydän päässä istui devaajaa Mediayhtiö Bermuda Oy:sta, jonka nimi soitteli kelloja, mutta sen kummempaa muistijälkeä ei ollut aiemmin jäänyt. Digitoimisto Verkkoon-yrityksen Joonas Anttonen sen sijaan oli tullut useammin vastaan netin ihmeellisessä maailmassa. Seuraan liittyi myös jo tutuksi tullut mm. WordPressin kielipakettien Composer-repojen ylläpitäjä Onni ”koodimonni” Hakala, joka on sittemmin hypännyt Geniem Oy:n kelkkaan.

Tänä vuonna WordCampissa oli myös huomioitu esteettömyys viittomakielen tulkin muodossa.

Paikalla oli myös rekryäjiä, sponsoreita ja ylipäätään WordPress-maailman kermaa. Ei aikaakaan, kun konferenssi oli täydessä vauhdissa.

WordCamp käyntiin – ensimmäinen talk: Working with WordPress as a Team

Konferenssin avasi perinteisesti Suomen WP-skenen konkari, Daniel Koskinen. Avauspuheenvuorossa käydään läpi perinteiset vastaukset kysymyksiin mitä, missä ja milloin, kiitetään sponsoreita sekä toivotetaan tietysti väki tervetulleeksi tapahtumaan. Tämän jälkeen Foxlandin käytettävyysexpertti ja Jyväskylän miitissäkin puhumassa käynyt teemamaakari Sami Keijonen liidasi puhujat lavalle.

Hashtageja tapahtumassa oli tarjolla #wcfi, #wpfi, ja , mutta #wcfi on näistä kaikista vakiintunein. Täytyy sanoa että tweetatessa meni ihan ajatustasolla parikin kertaa sekaisin #wpfi ja #wcfi, enkä ollut ainoa.

Avauspuheenvuoron jälkeen oman kylän Natanael Sinisalo päästettiin ääneen. Natte aloitti taustatiedoilla yrityksestään MEOMista, joka on lähtöisin samoilta suunnilta kuin Dudekin, Jyväskylän ytimestä. Knoppitietona sanottakoon, että Naten kanssa ollaan vanhoja tuttuja ja esiintymistä oli jännittävä seurata, varsinkin kun olin odottanut jo viime vuoden peruuntunutta esitystä innolla.

Natte kertoi asiat hienosti oman kokemuksensa kautta ja hyvillä key-pointseilla. Ei saisi keskittyä liikaa asioihin tai teknologioihin, jotka eivät ole tärkeitä, sillä muuten uhkaa burnis, jonka Natanael on itsekin käynyt läpi. Täytyy myös muistaa, että hommaa tehdään asiakkaille, eikä kilpailijoille ”näyttämisen” takia.

Hyviä juttuja, jotka vahvistivat jo hyväksi opittuja tapoja entisestään. Jo vuosia sitten kuulin itse asiassa konsultin suusta termin KISS, Keep It Simple Stupid, jossain hekin ovat olleet oikeassa.

Low-Carbon Web Design

Seuraavaksi meille tuli puhumaan amerikkalainen Jenn Schlick, jonka työpaikka on Massachusetts of Technology (MIT) Energy Initiative. Jenn innostuu CSS:stä ja web-teknologioista, sekä työskentelee muiden alustojen lisäksi WordPressin parissa.

Vaikka mm. esteettömyyden pohtiminen on Dudelle arkipäivää, eipä ole tullut mieleen ajatella miten verkkosivubisneksessä voisi vähentää hiilijalanjälkeä rakentamalla ekologisempia verkkosivuja. Tai kuinka kuinka monta grammaa hiilidioksiidia tuhlaan jokaisella tweetilläni.

Pystyin jo tässä vaiheessa toteamaan että tässä on ehdottomasti mielenkiintoisin ja uniikein esitys.

Tulihan sieltä vinkkejäkin. Esimerkiksi Ecograder.com -sivuston avulla voit tarkistaa mikä on sinun verkkosivustosi hiilijalanjälki. Pohdintaan tuotiin myös palvelimen merkitys sivuston ekologisuudelle, sekä optimoinnin tärkeys – mitä kevyempi saitti, sitä ekologisempi se on.

Ensimmäinen lightning-talk: Embracing the boundaries of templates

Lightning talkien aikana käydään tunnissa useampi lyhyempi talk läpi. Franticin Liisa Benmergui aloitti puhumalla sivupohjista.

Esityksessä muistutettiin että käyttäjää pitäisi ajatella enemmän suunnittelussa ja että myös ylläpitonäkymän ”pohjan” selkeys on tärkeää.

WordPress security 101: what is important – and what is not

Seuraavana oli vuorossa Seravon Otto Kekäläinen, joka tuli puhumaan meille tietoturvasta. WordPressillä on ”huono” maine tietoturvastaan, sillä ainakin jossain vaiheessa historiaa ytimessä on ollut useampikin haavoittuvuus ja mediassa usein hohkataan WordPress-saittien hakkeroinnista ja muusta vastaavasta. Otto kuitenkin pisti jauhot suuhun epäilijöille, sillä vuonna 2016 WordPressin core on erittäin luja.

Kokeneelle WP-devaajalle tiedossa ei ollut mitään uutta, mutta saatiin ainakin hyvää dataa näkyville WordPressin tietoturvan nykytilasta. Otto painotti myös salasanojen vahvuuden tärkeyttä ja muistutti, että useamman kuin kolmen erilaisen salasanan jälkeen kannattaa siirtyä salasanamanageriin. Dudella käytössä on 1password.

From free to premium: How to sell a plugin

Seuraavana lavalle astui Relevanssi-lisäosan kehittäjä Mikko Saari, joka kertoi yleisesti lisäosastaan sekä lisäosan myymisestä. Pidin esityksestä, sillä se toi esiin avainpointteja, jotka sopivat hyvin muuhunkin WordPress-bisnekseen.

Freemium-ajattelu toimii myös WP-maailman ulkopuolella, onhan se nähty esimerkiksi yritysten kuten Slack, Crisp, Invision ja Spotify kohdalla.

Lounas

Ruoka oli hyvää, löytyi monenlaista tukevampaakin salaattia ja pääruokana lihapullaa ja muusia. Nom nom.

Experiences in implementing a complex mega shop in WordPress and WooCommerce

Ensimmäinen pläjäys lightning-talkkeja olivat ohitse ja vuorossa oli seuraavat pari pidempää luentoa. Ensimmäisenä lounaan jälkeen kuultiin syntyjään uusiseelantilaista Thomas Hurdia, joka kertoi yrityksensä booncon Pixelsin tähän mennessä isoimmasta WooCommerce-verkkokauppaprojektista. Hurd kävi kattavasti läpi 30 000 tuotteen verkkokauppaprojektia ja sitä miten WooCommerce sopii näin isoon kauppaan alustavalinnaksi. Homma meni myös tekniseksi. Erittäin kattava talk kaikin puolin.

React for WordPress Developers

Lisää teknistä tiedossa. Bulgariasta lähtöisin oleva Nikolay Bachiyski kertoi WordPressin JavaScript-API:n ja etenkin Reactin käytössä WordPress-suunnittelussa. Perinteisesti WordPressin konepellin alustaa rakennetaan PHP:n avulla, mutta JS on nostanut päätään etenkin viime aikoina. Loistavia ideoita ja suoriakin koodiesimerkkejä saatiin nähdä esityksen aikana.

Nikolaylla oli mielestäni koko WordCampin hauskimmat ja piristävimmät slidet esityksessään. Vaikka esitys oli tekninen, se ei ollut varmasti kenenkään mielestä kuiva. Slideissä oli giffejä ja Nikolay selitti asiat hienosti siten, että kokemattomampikin pääsi jyvälle.

Kakkua

Seuraavaksi vuorossa kakkukahvi. Tässä välissä minä kävin kirjautumassa hotelliin, joten jäi kakut syömättä.

Practical REST API

Lightining-talkeissa jatkettiin REST API-aiheella ja vuorossa oli H1:n WordPress-konkari Aki Björklundin talk käytännöllisestä REST-rajapinnasta WordPressillä rakentelussa. Akin esitykseen tulin vähän myöhässä ja ilmeisesti monella muullakin venyi kakkukahvit. REST API ei ole vielä Dudella ajankohtainen, mutta kiinnostaa kovasti. Hyvä esitys.

Open Source: The Good Parts of WordPress

Seravon Antti Kuosmanen puhui seuraavaksi GPL-lisenssistä ja WordPressin avoimesta lähdekoodista. Pidin jälleen Antin selkeästä presentaatiosta ja esityksen rytmistä. Open sourcesta ei voi koskaan puhua liian tarpeeksi, sillä liian moni tukeutuu vielä kaupallisiin, suljettuihin järjestelmiin, joissa on toimittajaloukku.

Moni varsinkin isompi toimija tai pidempään suljettua koodia tuottanut SaaS-tarjoaja ei välttämättä ymmärrä, että open sourcessa liikkuu raha. Pidän open source -ajattelusta ja siksi Kuosmasen talkin aikana olin kuin kotonani.

WordPress markkinoinnin mahdollistajana

Contrastin Mari Orpana puhui yleisesti markkinoinnista WordPressin avulla. Esityksessä olisin kaivannut ehkä hieman enemmän WordPress-näkökulmaa, jäi turhan yleiseksi ja pintapuoliseksi markkinointia käsitteleväksi presentaatioksi.

Deploying WP Multisite to Heroku

Sitten lähdettiin teknisempiin aiheisiin. Tässä vaiheessa porukkaa alkoi livuta jo ovelle, sillä livekoodaus sai alkaa. Franticin Jussi Kinnula näytti miten deployataan (suomeksi: julkaistaan ”ketterästi”) Heroku-pilvipalveluun. Esitystapa oli sen verran monotoninen, että aiheen kiinnostavuudesta huolimatta ajatus seurattaessa karkaili pariin otteeseen.

Kritiikkiä devaajaporukassa toi myös paikallisen palvelimen käyttäminen Vagrant-boksin sijaan. Dudella on sekä LAMP- että LEMP-stack, joista jälkimmäinen vagrant-kone on kovassa käytössä.

Leveling up your Multilingual WordPress Site

Viimeisenä, muttei vähäisempänä Aucorin web-suunnittelija Janne Ala-Äijälä puhui monikielisen WordPress-sivuston suunnittelusta. Esityksessä saatiin hyviä vinkkejä, suosittiin Polylangia WPML:n sijaan ja muistutettiin hyvistä käytännöistä.

Esitys herätti myös seuraajia pohtimaan kumpi on parempi tapa, tehdä käännökset plugarin avulla kantaan vai käyttää Poedittiä ja .mo/.po-tiedostopareja. Useampaan kuin kolmeen kieleen ei suositella käytettävän lippuja vaan kokonaisia kielen nimiä.

Fonttidilemmaa olen kritisoinut ihan muutenkin jo pidempään. Harmittaa kun ihan avoimen lähdekoodin fonteistakin puuttuu usein ääkköset. Siksi kannattaa katsoa että fontit ovat monikielisiä ja käyttää esim. Typekittiä tai Googlen Webfontti-hakemistoa.

Viimeisen esityksen loppuvaiheilla tapasin Tom Brunbergin, joka on sittemmin myöskin siirtynyt tamperelaiselle Geniemille, oli mukava törmätä!

Afterparty

Virallisen tilaisuuden ollessa ohi jengi alkoi siirtymään afterparty-paikalle O’Learysiin. Olimme Timin kanssa hieman ajoissa, joten menimme viettämään sitä ennen Dudeaikaa viereiseen Wäinöön yhden tuopillisen ajaksi.

Afterpartyssa tuli ensimmäisenä morjenstamaan Raaseporilaisen digitoimiston JCO:n porukka, jonka Javanaisen pariskunta on tullut lähinnä Twitterissä vastaan aiemmin. Keijosen Samin kanssa tuli turistua jo aiemminkin, mutta afterpartyssakin oli hauska jutustella lisää.

Afterpartyssa tuli moikkaamaan vanha nettituttu, verkkokauppayrittäjä ja Suuntaus Oy:n digimarkkinoija Eetu Karppanen, jonka kanssa on tunnettu yli 10 vuotta, mutta ei koskaan tavattu. Paljon mielenkiintoisia ajatuksia pääsi vaihtamaan, mahtavaa kun viimein tavattiin!

Kun juomaliput loppuivat, loppuillan vietimme Timin, Eetun ja tamperelaisen Bananas-devaajan Tuomas Lecklinin kanssa BrewDog Helsingissä hyvien oluiden parissa. Tuomaksen kanssa olikin mukava jutella kun viime vuonna jäi vähän vähäiseksi. Bananas on oikein Dude-henkinen firma, iso käsi!

@jcodigi & #digitoimistodude #wcfi #WordCamp

A photo posted by JCO Digital (@jcodigi) on

Loppusanat

Jätin tälläkin kertaa väliin lauantain workshop-päivän, sillä aikataulut kotiinpäin lähdön suhteen kuumottelivat. Vuoden 2016 WordCamp Finland oli jälleen omanlaisensa elämys, aiheita löytyi laidasta laitaan ja jokaisesta talkista sai mukaan jotakin, edes hyvän mielen siitä, että skene ei pysy paikallaan missään tapauksessa. Kiitos kun tulit vetämään hihasta ja nähdään taas ensi vuonna!

WordCamp Finland muualla: