Perjantaina, 18.12.2020

Kotisivut yritykselle kannattaa tilata digitoimistolta

Kotisivut yritykselle ilmaiseksi, laadukkaasti ja nopeasti ovat mahdoton utopia. Miksihän näin? "Eihän se ole ku näppäsee vaan?". Vähättelykulttuuri edesauttaa nopeita ratkaisuja, joilla pahimmillaan lopputuloksena syntyy epäuskottavat verkkosivut.

Tämä kirjoitus saattaa sisältää vanhentunutta tietoa, sillä se on julkaistu yli 2 vuotta sitten.

Kotisivut yritykselle ovat usein liiketoiminnan kannalta t√§rkeimpi√§ asioita. Sielt√§ ihmiset tsekkaavat tiedot yrityksest√§si ensimm√§isen√§. Kirjoittelin jo yrityksemme perustamisvuonna 2013 kirjoitetussa artikkelissa ”Hyv√§t verkkosivut ‚Äď millaisia aineksia tarvitaan?” yleisesti siit√§ mit√§ ominaisuuksia hyv√§t nettisivut sis√§lt√§v√§t. Kirjoituksen ominaisuudet pit√§v√§t edelleen enimm√§kseen paikkaansa, mutta paljon silloin mainituista asioista my√∂s j√§√§ puuttumaan. Ajat muuttuvat. Netti on kehittynyt seitsem√§ss√§ vuodessa enemm√§n kuin uskotkaan. Itse asiassa koko sana ”kotisivut” on j√§√§nne menneisyydest√§, sill√§ monessa selaimessa ei en√§√§ oletuksena edes n√§y ty√∂kalurivill√§ koti-nappulaa, johon voi tallentaa lempparisivustonsa.

Internet on pullollaan erilaisia ratkaisuja ja monet sivustot tuputtavat tee-se-itse-vaihtoehtoa. N√§it√§ ”helppoja” ratkaisuja ovat palvelut kuten suomalainen Kotisivukone ja kansainv√§liset tarjoajat Wix, Weebly, Webnode ja Squarespace. N√§ill√§ saat tehty√§ verkkosivut itse jopa ilmaiseksi. Kannattaako se kuitenkaan? T√§st√§ lis√§√§ my√∂hemmin.

Miksi tilata kotisivut yritykselle digitoimistolta kun on halpoja tai jopa ilmaisia vaihtoehtoja tarjolla?

Kysymyksen ”miksi maksaa kun saa ilmaiseksikin” asettelu on jo valmiiksi hieman v√§√§r√§. Siin√§ v√§h√§tell√§√§n niin nettisivujen tekij√∂it√§ kuin sivuston merkityst√§kin. Kirjoituksessamme vuodelta 2019 ”Miksi kannattaa maksaa kymppitonni verkkosivuista?” kerrotaan enemm√§n siit√§ miksi yrityksen sivuista kannattaa maksaa 10000+ euroa verkkosivuista ja mit√§ t√§llainen rahasumma sis√§lt√§√§.

Kuvitellaan että on kipeä tarve saada laajat ja toimivat nettisivut yritykselle tai yhdistykselle. Useimmiten kun penniä venytetään, käy seuraavan esimerkin kaltaisesti:

Paikallisyhdistyksen kokouksessa p√§√§tet√§√§n, ett√§ tarvitaan kotisivut. Kenell√§k√§√§n ei ole kokemusta nettisivujen tekemisest√§, joten sovitaan, ett√§ Jaska hoitaa. Jaska menee kotiin, eik√§ ole kovin innostunut. Verkkosivuihin ei haluttu budjetoida rahaa, koska ‚Äúkyll√§ niit√§ nyt ilmaiseksikin saa‚ÄĚ. Jaskalla ei ole mit√§√§n verkkosivu- tai graafista osaamista ja se n√§kyy lopputuloksessakin. Kukaan yhdistyksest√§ ei jaksa p√§ivitt√§√§ verkkosivuja, koska ne ovat niin vaikeak√§ytt√∂iset.

Verkkosivut ‚Äď miten toteuttaa teknisesti ja visuaalisesti j√§rkev√§ ratkaisu, Viestint√§-Piritta (2018)

Yritys tai muu organisaatio menestyy paremmin kun se on uskottava ja herättää luottamusta. Luotettavuutta ja uskottavuutta lisäävät hyvät ja laadukkaat kotisivut. Jos kotisivujen tekstit, välistykset heittää miten sattuu, värit eivät ole saavutettavia tai luettavia tai ne lataavat puoli-ikuisuutta, yrityksestä jää kävijälle huono kuva. Siksi on erittäin tärkeää, että kotisivut on toteutettu laadukkaasti ja ammattitaidolla.

Yleensä ihmiset etsivät helppoa, halpaa, nopeaa ja laadukasta, koska verkkosivujen tekemistä vähätellään edelleen valtavasti. Halvat tai ilmaiset ja uskottavat yrityksen nettisivut ovat mahdoton utopia. Sellaista ei ole olemassa kun puhutaan näin isoista kokonaisuuksista. Saisitko halvalla, nopeasti ja helposti itse rakennettua laadukkaan talon tai edes puutarhan työkaluvajan? Entä saisitko laadukkaan, tehokkaan ja nopean urheiluauton halvalla? Niinpä. Web-alan asiantuntijaverkkolehti Vierityspalkki kirjoitti jo vuonna 2015, että ei kannata ostaa parin tonnin WordPress-saittia vaan tällainen summa kannattaa käyttää mieluummin digimarkkinointiin kuin huonoihin ratkaisuihin.

Piirsin klassisen Venn-graafin kuvantamaan asiaa:

Kotisivut yritykselle
Vaihtoehtojen suon Venn-kaavio.

Avataanpas vaihtoehdot auki. Aloitetaan huonoimmasta ja mennään parempaa kohti.

Ilmaiset kotisivut ja nopeasti?

T√§ysin ilmaisia kotisivuja tarjoaa ainoastaan Weebly t√§m√§n artikkelin kirjoittamishetkell√§. Ilmaisissa ratkaisuissa on aina jokin juju, mainos tai rajalliset toiminnallisuudet. Ilmainen ja nopea ei voi olla hyv√§ ja uskottava, aina j√§√§ jotain vajaaksi. Voit tietysti kyykytt√§√§ kes√§ty√∂l√§ist√§ tai veljenpoikaa ja hieroa suhteilla tai ty√∂t√§ vaihtamalla jonkinlaisen webhotellidiilin, mutta onko se moraalisesti oikea teko tai vaivan arvoista, siit√§ voi olla montaa mielt√§. √Ąl√§ etsi ilmaista ja nopeaa vaihtoehtoa.

Laadukkaat, halvat tai ilmaiset ja kaiken lis√§ksi viel√§ nopeasti saatavat verkkosivut ovat utopiaa, jota ei ole olemassa. √Ąl√§ siis etsi niit√§.

Nopeat ja halvat verkkosivut yritykselle

Yleens√§ nopea ja halpa on valmis tai l√§hes ”valmis” ratkaisu, eli paperilla valmis, mutta ei koskaan oikeasti valmis. T√§m√§ tarkoittaa k√§yt√§nn√∂ss√§ sit√§ ett√§ mainostoimisto tai digitoimisto asentaa valmiin $50 maksavan teeman esimerkiksi Envaton themeforestista, asentaa sen k√§ytt√∂√∂si, vaihtaa v√§rit ja logot, tarvittaessa lis√§√§ sis√§ll√∂t ja laskuttaa sen j√§lkeen sinulta pari tonnia. Teema saattaa olla hidas, huonosti koodattu, vaikea k√§ytt√§√§ tai sis√§lt√§√§ liikaa turhaa jota pit√§√§ karsia pois tai on wp-adminissa n√§kyvill√§ aina kun sivuja p√§ivitt√§√§. Valmisteemoja on ihan kelvollisiakin, mutta suurin osa sis√§lt√§√§ turhaa roskaa, kelluvaa tai kaahavaa vierityspalkkia tai animaatioita.

Nopeaa ja halpaa saa myös aiemmin mainituilla kotisivukoneilla. Muun muassa Squarespace on ulospäin melko laadukas, koska sillä saa visuaalisesti näyttäviä verkkosivuja itse aikaan. Siihen saa kytkettyä oman domainin ja sillä saa tyylikästä jälkeä. Kotisivukone on siis vaihtoehto nollabudjetin omaaville yhdistyksille tai superpienille yksityisyrittäjille. Silti suosittelen lämpimästi digitoimistoa, sillä valmistuotteiden palvelut jäävät usein vajaaksi nopeudessa tai muokkausmahdollisuuksissa. Seinä tulee vastaan esimerkiksi heti kun haluat laajemmin optimoida nopeutta, saavutettavuutta tai Google-näkyvyyttä.

Halvat ja laadukkaat verkkosivut

Halpa ja laadukas on kategoriassa yleensä käyttöliittymältään kehno, jos puhutaan valmispalvelusta kuten aiemmin mainitut kotisivugeneraattorit. Halpa ja laadukas digitoimisto on useimmiten hinnoitellut palvelunsa pieleen ja on siitä syystä tuotannollisessa tukossa ja kärsii aikatauluistaan.

Halpaa ja laadukasta saa etsimällä etsiä, eikä kannata luottaa että sitä löytää ajallaan tai että nettisivut valmistuisivat ajallaan superhalvalla. Tähän kategoriaan loksahtaa yleensä 1000-3000 euron hinnoittelun väliin mahtuvat pienemmät verkkosivustoprojektit.

Halvasta ja nopeasta jää paljon puuttumaan

Moni verkkosivu päältä kaunis. Halvoista palveluista tai nopeista WordPress-ratkaisuista jää usein puuttumaan seuraavat:

  • Saavutettavuus – Toimivatko v√§rit ja kontrastit kaikille k√§ytt√§j√§ryhmille, my√∂s v√§risokeille ja heikkon√§k√∂isille? Onko sivusto selattavissa ruudunlukijoilla, n√§pp√§imist√∂ill√§ ja muilla apuv√§lineill√§? Saavutettavuutta harvoin mietit√§√§n verkkosivuilla, jotka eiv√§t ole maksaneet juuri mit√§√§n.
  • Br√§ndi – N√§ytt√§√§k√∂ br√§ndisi netiss√§ silt√§ milt√§ pit√§isi? Onko se uskottava? Halpa harvoin sis√§lt√§√§ br√§ndin kautta suunnittelua.
  • Latausnopeus – Lataako sivusto useamman sekunnin niin ett√§ joudut odottelemaan vai onko latausnopeus tutkitusti vain 100 millisekuntia? Halpa on usein hitaampaa.
  • Google-n√§kyvyys – N√§ytk√∂ Googlessa niill√§ hakusanoilla mill√§ pit√§isi? Turhan edullisissa vaihtoehtoissa hakukonevalmiuteen ei ole panostettu.
  • Omistajuus – Omistatko sis√§lt√∂si? Jos teet sivusi kotisivugeneraattorilla, sivustoasi hallinnoi toinen palvelu, usein amerikkalainen. Kannattaa tutustua tietosuojaselosteeseen ja k√§ytt√∂ehtoihin ennen kotisivukoneisiin l√§htemist√§.
  • Jatkokehitett√§vyys – Mit√§ jos tarvitset sivuille jonkin ominaisuuden? Koodin laatu tai palvelun rajoittuneisuus tulee vastaan halvoissa ratkaisuissa.

Laadukkaat sivut aikataulussa

Tämä on se kategoria, jossa me olemme ja johon jatkuvasti pyrimme myös yrityksemme mission, vision ja arvojen kautta. Laadukasta ja aikataulussa ei välttämättä saa kaikista halvimmalla, mutta saat rahalle vastinetta ja juuri sellaiset sivut kuin haluat.

Tsekkaa paremman tarjouspyynnön anatomia ja skenaariot, joihin lähdemme tarjoamaan.

Miten on, ryhdytäänkö hommiin? Pistä ihmeessä viestiä lomakkeen kautta, sähköpostitse moro@dude.fi tai soita suoraan toimitusjohtajalle numeroon 040 835 1033. Toivottavasti ollaan yhteyksissä!

Lue myös nämä

Nettisivut yritykselle РMistä, miten, paljonko maksaa? Tsekkaa nykypäivän vaihtoehdot

Nettisivut on tärkeä myyntikanava ja uskottavuuden ja brändin boostaaja. Tehdäkö itse vai tilatako digitoimistolta?

Kotisivut yritykselle WordPressillä

Milloin kotisivut yritykselle kannattaa toteuttaa WordPressillä ja milloin valmiilla kotisivukonetyyppisellä palvelulla? Useimmiten pienemmänkin yrityksen sivut kannattaa tilata digitoimistolta.

Miksi kotisivut yritykselle tulisi toteuttaa juuri WordPressillä?

WordPress ei ole välttämättä itsestäänselvä valinta, kun yritys miettii verkkosivujensa toteuttamista tai uudistamista. Tässä muutama vinkki, miksi WordPress silti kannattaa 2020-luvulla.