Torstaina, 11.7.2013

Hyvät verkkosivut Рmillaisia aineksia tarvitaan?

Mikä tekee verkkosivusta hyvän? Vastaavia kysymyksiä ovat mm. "paljonko hyvät nettisivut maksavat?", "kuinka varmistan sen, että sivuni löytyvät Googlesta" ja "mitä hyvät nettisivut sisältävät?". Näihin kysymyksiin ei ole nopeaa ja helppoa muutaman sanan vastausta, sillä nettisivut kokonaisuutena ovat niin laaja ja skaalautuva käsite.

Tämä kirjoitus saattaa sisältää vanhentunutta tietoa, sillä se on julkaistu yli 9 vuotta sitten.

Webbi kehittyy erittäin nopeasti. Enää ei riitä sivut yhdessä muodossa. Ennen tehtiin sivulle tekstit ja jotain graffaa ja sivusto oli valmis. Nykyään täytyy pitää huolta että sivu toimii kaikilla vehkeillä, sosiaalinen media on esillä, sisältö on ajan tasalla, ja niin edelleen. Mukautuva ja kehittyvä web design on nykypäivää, eikä sitä tulisi unohtaa.

Mik√§ tekee verkkosivusta hyv√§n? Vastaavia kysymyksi√§ ovat mm. ”paljonko hyv√§t nettisivut maksavat?”, ”kuinka varmistan sen, ett√§ sivuni l√∂ytyv√§t Googlesta” ja ”mit√§ hyv√§t nettisivut sis√§lt√§v√§t?”. N√§ihin kysymyksiin ei ole nopeaa ja helppoa muutaman sanan vastausta, sill√§ nettisivut kokonaisuutena ovat niin laaja ja skaalautuva k√§site.

Web-suunnittelijan näkökulmasta hyviä nettisivuja on monenlaisia. Tärkeintä on kuitenkin, että ainakin seuraavat asiat ovat kunnossa. Monet näistä menevät käsi kädessä, mutta seuraavat asiat pyrkivät kuitenkin olemaan jonkinlaisessa tärkeysjärjestyksessä.

1-sisalto

1. Sisältö, toiminnallisuus ja sosiaalinen media

Yh√§ nyky√§√§nkin monen sivuston ongelmana se, ett√§ sivut on joskus tehty ja siell√§ ei ”tapahdu mit√§√§n” – sivuja p√§ivitet√§√§n hyvin harvoin ja sinne ei tule mit√§√§n uutta. Kotisivuilla pit√§√§ olla jotain luettavaa tai tekemist√§, muuten nykyihminen kyll√§styy ja painaa helposti sit√§ ruksia. Hyv√§, kiinnostava ja usein p√§ivittyv√§ sis√§lt√∂ tuo sivuille k√§vij√∂it√§ ja nostaa n√§kyvyytt√§ sosiaalisissa medioissa ja hakukoneissa.

2-kayttajaystavallisyys

2. Käyttäjäystävällisyys

Tärkein asia sivuilla ei ole hienot grafiikat tai ulkoasu (yhtään vähättelemättä), vaan sisältö ja käyttäjäystävällinen navigointi. Kävijä yleensä tulee sivuille etsimään tietoa jostakin ja jos tietoa ei löydy, kävijä poistuu sivuilta. Niin yksinkertaista se on. Eniten ärsyttää sivut, joilta ei löydy yhteystietoja helposti.

3-latausnopeus

3. Latausnopeus

Jos sivut jurnuttavat minuuttitolkulla syystä tai toisesta, ei paljon kiinnosta jäädä odottelemaan Рellei matsku ole sitten oikeasti niin järisyttävää. Hyvin tehdyt ja optimoidut sivut latautuvat nopeasti, kuten pitääkin. Ei eletä enää modeemiaikoja. Hitailta sivuilta kävijät poistuvat aika vikkelään, varsinkin silloin kun saavat saman tiedon tai palvelun jostain muualta.

4-seo

4. Hakukoneoptimointi

Hyvät ja nopeat sivut check, mutta täytyyhän ihmisten myös löytää sivuille. SEO on iso alue, eikä ihan sellainen, johon voi vaan todeta yhden absoluuttisen totuuden. Google muuttaa algoritmejään jatkuvasti, mutta perusasiat pysyvät jotakuinkin samana. Sivut, joilla ei tapahdu mitään tai joita ei linkitetä minnekään, eivät niin helposti listaudu sinne ensimmäisten joukkoon.

5-selkeys

5. Selkeys

Grafiikkaa saa olla, mutta selkeys ei saisi kovin pahasti kärsiä kaikenlaisisista kikkareista. Erilaisuus on rikkautta ja keksintöjä saa olla, mutta niiden toteutus pitäisi miettiä lähtökohtaisesti käyttäjäystävällisiksi.

Loppusanat

Toki hyvät verkkosivut muodostuvat muistakin asioista, pienistä ja isoista, mutta tässäpä joitakin lähtökohtia meidän mielestämme hyvän verkkosivun suunnitteluun. Mitä mieltä sinä olet? Millaiset sivustot miellyttävät tai ärsyttävät juuri sinua?

Lue myös nämä

Kotisivut yritykselle kannattaa tilata digitoimistolta

Kotisivut yritykselle ilmaiseksi, laadukkaasti ja nopeasti ovat mahdoton utopia. Miksihän näin?

Ovatko hyvät verkkosivut myynnin tae? Näin luet tarjousta ja ostat hyvät verkkosivut

Tarjous verkkosivuista sisältää usein teknistä jargonia, joka on kuitenkin välttämätöntä ominaisuuksien listaamisen ja vakuuttavuuden kannalta. Kuinka lukea tarjousta, onko alustalla väliä ja saako verkkosivuilla lisää myyntiä aikaan?

Nopeasti latautuvat verkkosivut ovat tätä päivää РLatausnopeuden optimointi käytännössä

Mitä asioita pitää ottaa huomioon, että WordPress-sivuista saa nopeasti latautuvat? Katso seitsemän vinkkiämme!