Torstaina 11.7.2013

Hyvät verkkosivut – millaisia aineksia tarvitaan?

Mikä tekee verkkosivusta hyvän? Vastaavia kysymyksiä ovat mm. ”paljonko hyvät nettisivut maksavat?”, ”kuinka varmistan sen, että sivuni löytyvät Googlesta” ja ”mitä hyvät nettisivut sisältävät?”. Näihin kysymyksiin ei ole nopeaa ja helppoa muutaman sanan vastausta, sillä nettisivut kokonaisuutena ovat niin laaja ja skaalautuva käsite.

Tämä kirjoitus saattaa sisältää vanhentunutta tietoa, sillä se on julkaistu yli 11 vuotta sitten.

Webbi kehittyy erittäin nopeasti. Enää ei riitä sivut yhdessä muodossa. Ennen tehtiin sivulle tekstit ja jotain graffaa ja sivusto oli valmis. Nykyään täytyy pitää huolta että sivu toimii kaikilla vehkeillä, sosiaalinen media on esillä, sisältö on ajan tasalla, ja niin edelleen. Mukautuva ja kehittyvä web design on nykypäivää, eikä sitä tulisi unohtaa.

Mikä tekee verkkosivusta hyvän? Vastaavia kysymyksiä ovat mm. ”paljonko hyvät nettisivut maksavat?”, ”kuinka varmistan sen, että sivuni löytyvät Googlesta” ja ”mitä hyvät nettisivut sisältävät?”. Näihin kysymyksiin ei ole nopeaa ja helppoa muutaman sanan vastausta, sillä nettisivut kokonaisuutena ovat niin laaja ja skaalautuva käsite.

Web-suunnittelijan näkökulmasta hyviä nettisivuja on monenlaisia. Tärkeintä on kuitenkin, että ainakin seuraavat asiat ovat kunnossa. Monet näistä menevät käsi kädessä, mutta seuraavat asiat pyrkivät kuitenkin olemaan jonkinlaisessa tärkeysjärjestyksessä.

1-sisalto

1. Sisältö, toiminnallisuus ja sosiaalinen media

Yhä nykyäänkin monen sivuston ongelmana se, että sivut on joskus tehty ja siellä ei ”tapahdu mitään” – sivuja päivitetään hyvin harvoin ja sinne ei tule mitään uutta. Kotisivuilla pitää olla jotain luettavaa tai tekemistä, muuten nykyihminen kyllästyy ja painaa helposti sitä ruksia. Hyvä, kiinnostava ja usein päivittyvä sisältö tuo sivuille kävijöitä ja nostaa näkyvyyttä sosiaalisissa medioissa ja hakukoneissa.

2-kayttajaystavallisyys

2. Käyttäjäystävällisyys

Tärkein asia sivuilla ei ole hienot grafiikat tai ulkoasu (yhtään vähättelemättä), vaan sisältö ja käyttäjäystävällinen navigointi. Kävijä yleensä tulee sivuille etsimään tietoa jostakin ja jos tietoa ei löydy, kävijä poistuu sivuilta. Niin yksinkertaista se on. Eniten ärsyttää sivut, joilta ei löydy yhteystietoja helposti.

3-latausnopeus

3. Latausnopeus

Jos sivut jurnuttavat minuuttitolkulla syystä tai toisesta, ei paljon kiinnosta jäädä odottelemaan – ellei matsku ole sitten oikeasti niin järisyttävää. Hyvin tehdyt ja optimoidut sivut latautuvat nopeasti, kuten pitääkin. Ei eletä enää modeemiaikoja. Hitailta sivuilta kävijät poistuvat aika vikkelään, varsinkin silloin kun saavat saman tiedon tai palvelun jostain muualta.

4-seo

4. Hakukoneoptimointi

Hyvät ja nopeat sivut check, mutta täytyyhän ihmisten myös löytää sivuille. SEO on iso alue, eikä ihan sellainen, johon voi vaan todeta yhden absoluuttisen totuuden. Google muuttaa algoritmejään jatkuvasti, mutta perusasiat pysyvät jotakuinkin samana. Sivut, joilla ei tapahdu mitään tai joita ei linkitetä minnekään, eivät niin helposti listaudu sinne ensimmäisten joukkoon.

5-selkeys

5. Selkeys

Grafiikkaa saa olla, mutta selkeys ei saisi kovin pahasti kärsiä kaikenlaisisista kikkareista. Erilaisuus on rikkautta ja keksintöjä saa olla, mutta niiden toteutus pitäisi miettiä lähtökohtaisesti käyttäjäystävällisiksi.

Loppusanat

Toki hyvät verkkosivut muodostuvat muistakin asioista, pienistä ja isoista, mutta tässäpä joitakin lähtökohtia meidän mielestämme hyvän verkkosivun suunnitteluun. Mitä mieltä sinä olet? Millaiset sivustot miellyttävät tai ärsyttävät juuri sinua?