Tiistaina, 21.8.2018

7 syytä miksi verkkosivuilta poistutaan

Googlen Analytiikan Bounce Ratesta, eli välittömästä poistumisprosentista on digimarkkinointipiireissä jauhettu iät ja ajat. Mutta satutko tietämään mistä korkea prosentti johtuu? Syynä ei ainakaan ole rullaamisen tarve tai muut myytit, nykypäivänä ihminen kyllä scrollaa.

Tämä kirjoitus saattaa sisältää vanhentunutta tietoa, sillä se on julkaistu yli 4 vuotta sitten.

Googlen Analytiikan Bounce Ratesta, eli välittömästä poistumisprosentista on digimarkkinointipiireissä jauhettu iät ja ajat. Mutta satutko tietämään mistä korkea prosentti johtuu? Syynä ei ainakaan ole rullaamisen tarve tai muut myytit, nykypäivänä ihminen kyllä scrollaa.

Tämä on jatkoa artikkeleille Verkkosivut kaupantekovälineenä ilman hienoja digimarkkinoinnin trendisanoja ja Google PageSpeed nopeustestin tuloksilla ei ole mitään merkitystä.

1. Hitaat latausnopeudet

Jos jo etusivu lataa useamman sekuntin, kärsimätön nykyihminen vaihtaa sivustoa. Netti on tietoa pullollaan, eikä mikään sivusto ole varsinaisesti ainoa vaihtoehto. Vai tiedätkö ketään, joka olisi sanonut pitävänsä hitaista nettisivuista?

Hitaudelta voit välttyä mm. seuraavasti:

  • Valitse hyv√§ palvelin. Useimmiten m√∂nk√§√§n menee kun hostaa sivujaan parinkympin vuosimaksun webhotellissa.
  • √Ąl√§ lis√§√§ j√§ttimegaisoja kuvia ja pid√§ kuvien m√§√§r√§ hillittyn√§. Isot kuvat ovat suurin syy hitaassa latausnopeudessa, etenkin mobiilissa.
  • Valitse hyv√§ verkkosivun toteuttaja, joka tiet√§√§ miten tehd√§√§n nopeasti latautuvia sivustoja, mm. v√§limuistituksen ja hyv√§n koodin avulla sek√§ pakkaamalla CSS- ja JS-resurssit.

2. Avautuvat ikkunat tai elementit ja rasittavat mainokset

Tiedät varmaan nettisivuja, jotka läväyttävät naaman eteen Facebook-tykkäysnappia, pyytävät sähköpostiosoitetta liittyäksesi sähköpostilistalle tai mainostavat vaikkapa uutta kirjaa. Ja usein ennen kuin on ehtinyt edes selata sivustoa tarkemmin.

Chat-palvelu on yleens√§ hy√∂dyllinen ainakin palvelualan yrityksen saiteilla, mutta sekin voi olla todella tunkeileva ja √§rsytt√§v√§ pompatessaan esiin. Ainakin silloin kun ne viev√§t n√§yt√∂lt√§ liikaa tilaa. ”Voisinko jotenkin auttaa?”, ei kiitos, m√§ kattelen vain ‚ÄĒ painaa ruksia.

3. Sisältö ei olekaan sitä mitä käyttäjä etsii

Voi olla, että kävijä on päätynyt sivustollesi pienen nichen, eli tietyn aihepiirin hakusanalla. Meillä tällaista sisältöä saattavat olla esimerkiksi Twitter-pikaopas ja chat-palveluihin liittyvät kirjoitukset. Ne kyllä tuovat hyvin väkeä, mutta eivät ole ollenkaan sitä mitä nykyään teemme. Some- ja digikonsultointia teimme joskus Duden varhaisina vuosina, tietysti positiivista että niitä yhä niin paljon luetaan.

4. Porkkana ei ole ymmärrettävissä

Voi olla että kävijä löytää oikeaan paikkaan oikeilla hakusanoilla, mutta häntä odottaa wall of text, eli hirveä seinä tekstiä, joka on kaiken lisäksi vielä vaikeaselkoista. Ymmärrettävästi tässä vaiheessa turhautunut käyttäjä vaihtaa sivustoa.

5. Haettu sisältö ei ole helposti löydettävissä

Löydät sivuille ja kiinnostut siitä, mutta sitten yhteystietoja ei olekaan missään tai valikko on niin oudossa paikassa että sitä pitää etsiä. Tai jokin muu käyttöliittymä- ja sisältösuunnittelun välissä tapahtunut erhe aiheuttaa sen, että sivustosta ei ota tolkkua.

6. Kävijä yksinkertaisesti löytää etsimänsä

Se mit√§ moni ei ota huomioon on yksinkertaisesti positiivinen puoli koko asiasta, sivut ovatkin niin hyv√§t ett√§ k√§vij√§n ei tarvitse pitk√§√§n majailla kun puhelinnumerokin l√∂ytyy mobiilista jo heti yl√§laidan ”soita”-napin takaa yhdell√§ painalluksella. Voi olla ett√§ firman sivut ovat jo niin tunnetut, ett√§ tarvitset sen yhden puhelinnumeron etusivulta ja painat sitten ruksia. Tai muuten vain googlaat laiskana sivuston kun et jaksa kirjoittaa sit√§ koko osoitetta osoiteriville.

7. Yksittäiset blogipostaukset vetävät väkeä

Meillä blogi on kaikista vetävin koko sivustollamme ja monet tulevat tänne lukemaan vain yhden bloggauksen ja lähtevät sitten. Se on normaalia, mutta tietysti vaikuttaa myös keskimääräiseen poistumisprosenttiin.

Mitä tästä opimme?

√Ąl√§ anna konsulenttien h√§rn√§t√§ korkean bounce raten ”vaarallisuudella”, sill√§ asia ei ole niin yksiselitteinen. Sivustosi voi olla vallan mainio, vaikka bounce rate olisikin yli 50 %.

Lue myös nämä

WordPress-verkkosivut Рvieläkö joku kysyy miksi?

WordPress on maailman suosituin alusta verkkosivuille ja t√§n√§ vuonna 2016 k√§ytt√∂aste l√§hentelee jo kolmasosaa maailman nettisivuista (26,6%). WordPressist√§ on kirjoitettu kaikenlaista liirumlaarumia, mutta my√∂s hyvi√§ kirjoituksia, esimerkkein√§ menk√∂√∂n Contrastin viisi syyt√§ miksi valita WordPress julkaisualustaksi, WP-Palvelun viisi syyt√§ valita WordPress ja Sofokuksen WordPress sivut yritykselle ‚Äď 5 ajankohtaista syyt√§ miksi.

Duden harharetki palvelinmaailmassa

Syksyllä 2016 sattui tilanne jota ei toivoisi edes pahimmalle kilpailijalleen, joka piti Duden teknisen tiimin hereillä lukuisia öitä viikko toisensa jälkeen, vaikutti käynnissä oleviin projekteihin, firman yleiseen mielialaan ja ennen kaikkea asiakkaittemme internetnäkyvyyteen. Uusi palvelinympäristö alkoi oireilla pahasti ilman selvää syytä, eikä mikään tehty toimenpide tuntunut auttavan.

Miksi edes pohtia, valitseeko avoimen vai suljetun lähdekoodin julkaisujärjestelmän?

Viime vuoden puolella kirjoitin vastineen avoimen lähdekoodin WordPressiä ja suljetun koodin ProcessWireä vertailevalle blogaukselle. Tällöin keskityin lähinnä kumoamaan vääriä väittämiä sekä olettamuksia WordPressistä.