Torstaina, 10.8.2017

Google PageSpeed nopeustestin tuloksilla ei ole mitään merkitystä

Googlen PageSpeed Insights -tuloksiin keskitytään joskus aivan liikaa. Eräs asiakas aikoinaan halusi 100/100 -tuloksen, joka on netissä suhteellisen harvinaista. Perinteisissä webhotellipaketeissa tulos ei välttämättä ole WordPressillä edes mahdollista jo pelkästään palvelimen suorituskyvyn takia. Jos haluaa hyvät pisteet, pitää oikeasti jättää kaikki somejutut ja hötöt pois ja unohtaa jopa webfonttien käyttö.

Mutta miksi PageSpeed-tuloksella ei ole mukamas väliä eikä niitä pitäisi katsoa ollenkaan? tähän on monta syytä.

Tulos on suuntaa-antava eikä kerro siitä miten hyvä sivustosi on

Google PageSpeed -tulos ei yleensä kerro koko totuutta, eikä vastaa oikeaa latausnopeutta. Googlen usein kysytyissä kysymyksissä sanotaan seuraavaa:

PageSpeed Insights checks to see if a page has applied common performance best practices but does not account for all the factors that can affect a page’s speed – e.g. type of the device used to access the page, network speed, and cache reuse of shared resources. As a result, while the score is correlated with the speed of a page, it is not completely representative of the real world user experience.

N√§iss√§ on usein k√§ytetty kouluvertausta. Hikipingot, jotka saavat t√§ysi√§ pisteit√§, eiv√§t v√§ltt√§m√§tt√§ ole silti superfiksuja tai lahjakkaita, he vain lukevat kokeisiin muita enemm√§n ja osaavat vastata kysymyksiin oikein. Villeihin kysymyksiin ja muuttuviin asioihin ei sitten v√§ltt√§m√§tt√§ l√∂ydyk√§√§n vastausta. N√∂rtit jotka eiv√§t p√§rj√§√§ kokeissa voivat olla kuitenkin superfiksuja. Samaan ”ongelmaan” t√∂rm√§t√§√§n nopeustesteiss√§, tulos voi olla huono, mutta sivu toimia nopeasti ja toisin p√§in.

Google PageSpeed ei mittaa sivustosi nopeutta

PageSpeed analysoi ainoastaan sivuston nopeuteen vaikuttavia tekijöitä. Se ei siis voi tietää tarkkaan millainen palvelimen tai verkon nopeus on. Jos palvelin latautuu poikkeuksellisen hitaasti, PageSpeed varoittaa tästä, mutta tulos on aina suuntaa antava.

Ei käytä oikeita laitteita testaamiseen

PageSpeed emuloi laitetta, eli ei käytä oikeaa laitetta sivuston testaamiseen. Paras on siis katsoa omalta koneelta tai iPadilta miten sivu toimii, eikä luottaa sokeasti PageSpeed-pisteytykseen.

Antaa huonoja neuvoja

Googlen PageSpeed pudottaa pisteitä esimerkiksi silloin, jos tyylit ladataan ennen kuin sivu on latautunut loppuun asti. Google siis haluaa että tekstisisältö latautuu ensin ja sitten vasta maalataan visut päälle. Jos Googlen neuvoja siis noudattaisi, tämä aiheuttaisi etenkin isommilla sivustolla sen että sivu räpsähtää ensin valkoisena ja sitten vasta latautuu hyvännäköiseksi. Ei kovin kivaa, että joka sivun latauksella näkyy ensin tyhjä taulu ja vasta sitten hienot grafiikat.

Kaikkeen et voi vaikuttaa

Käytätkö someseinää, Twitter-, Facebook- tai Instagram-kuvapäivityksiä sivuillasi? entä saako sivustosi hallintapaneeliin ladata kuka tahansa työntekijä valokuvia? tuleeko WordPress-käyttäjäkuvasi ulkopuolelta, kuten Gravatarista? käytätkö analytiikkaa, Hotjaria, livechattia, CRM-integraatiota tai jotain muuta seurantascriptiä? jos vastasit joihinkin näistä kyllä, voit olla varma että PageSpeed-tuloksesi laskee.

Ulkopuolisia resursseja ei voi pakata eikä muuttaa. Scripti on scripti headissa tai bodyssa ja se on mitä on. Kuvat voivat olla liian isoja, pakkaamattomia ja javascriptit toteutettu ilman nopeusoptimointeja.

Webfontit laskevat pisteitä

Palaan asiakkaaseen, joka halusi 100/100 -tuloksen. Silloin heitettiin kaikki jakonapit, sosiaaliset kommentoinnit ja jopa fontit huitsin nevadaan. Oletusfontiksi laitettiin Arial, joka latautuu ihmisten koneilla ilman ulkoisia kutsuja. Kaikilla nimittäin on Arial, Times New Roman ja vastaavat oletusfontit asennettuna koneellaan.

Nämä kyseiset fontit eivät kuitenkaan ehkä ole niin hienoja tai brändin ilmettä vastaavia, kuten nämä Duden brändiä vastavat FuturaSTD otsikoissa ja Neuzeit Grotesk leipätekstissä. Mutta sillä saa pari pojoa lisää Google PageSpeedissä, että otetaan pois. Hullua minusta karsia hienoudet pois pelkästään virtuaalipisteiden takia.

Miksi PageSpeed on sitten olemassa, mitä hyötyä siitä edes on?

PageSpeedillä voi tarkistaa ovatko oleellisimmat asiat kunnossa. Työkalu tarkistaa muunmuassa tehokkaasti onko palvelimella esimerkiksi automaattinen gzip-pakkaus päällä vai ei. Lisäksi se muistuttaa kuvista ja asioista joihin voit vaikuttaa. Hyvä tulos on jo yli 60/100, mutta 80-100 alkaa olla jo moderneilla sivustoilla vähän liiottelua.

Google on ollut kautta aikojen kunnostautunut palvelinpuolen jutuissa ja ei varmaan yllätä, että Googlelta löytyy PageSpeed-moduuli myös palvelintekniikalle, kuten käyttämällemme nginxille. Tämä moduuli pakkaa lennosta kuvat ja muunmuassa HTML-koodin loppukäyttäjälle siten, että ei tarvitse huolehtia asioista erikseen.

Hyvällä palvelimella, Google-PageSpeedin moduulilla, WP Rocket ja Autoptimize -lisäosien yhdistelmällä, räätälöidyllä pohjateemalla ja muunmuassa Duden asiantuntijuudella pärjää jo pitkälle.

Nopeustestien tulosten orjallisten seuraamisen sijaan kannattaa luottaa hyvään verkkosivun toteuttajaan ja katsoa omalta koneelta kuinka nopeasti sivu latautuu. WP-Rocketilla on myös aiheesta hyvä kirjoitus, kannattaa tsekata: Why you Shouldn’t Care About Google PageSpeed Insights.

Pullopostia?

Koottuja kuulumisia sisältävä bittivirtojen pulloposti saapuu rantaasi noin kolmen kuukauden välein.