Torstaina, 11.7.2013

Hyvien verkkosivujen ainekset

Webbi kehittyy erittäin nopeasti. Enää ei riitä sivut yhdessä muodossa. Ennen tehtiin sivulle tekstit ja jotain graffaa ja sivusto oli valmis. Nykyään täytyy pitää huolta että sivu toimii kaikilla vehkeillä, sosiaalinen media on esillä, sisältö on ajan tasalla, ja niin edelleen. Mukautuva ja kehittyvä web design on nykypäivää, eikä sitä tulisi unohtaa.

Mik√§ tekee verkkosivusta hyv√§n? Vastaavia kysymyksi√§ ovat mm. ”paljonko hyv√§t nettisivut maksavat?”, ”kuinka varmistan sen, ett√§ sivuni l√∂ytyv√§t Googlesta” ja ”mit√§ hyv√§t nettisivut sis√§lt√§v√§t?”. N√§ihin kysymyksiin ei ole nopeaa ja helppoa muutaman sanan vastausta, sill√§ nettisivut kokonaisuutena ovat niin laaja ja skaalautuva k√§site.

Web-suunnittelijan näkökulmasta hyviä nettisivuja on monenlaisia. Tärkeintä on kuitenkin, että ainakin seuraavat asiat ovat kunnossa. Monet näistä menevät käsi kädessä, mutta seuraavat asiat pyrkivät kuitenkin olemaan jonkinlaisessa tärkeysjärjestyksessä.

1-sisalto

1. Sisältö, toiminnallisuus ja sosiaalinen media

Yh√§ nyky√§√§nkin monen sivuston ongelmana se, ett√§ sivut on joskus tehty ja siell√§ ei ”tapahdu mit√§√§n” – sivuja p√§ivitet√§√§n hyvin harvoin ja sinne ei tule mit√§√§n uutta. Kotisivuilla pit√§√§ olla jotain luettavaa tai tekemist√§, muuten nykyihminen kyll√§styy ja painaa helposti sit√§ ruksia. Hyv√§, kiinnostava ja usein p√§ivittyv√§ sis√§lt√∂ tuo sivuille k√§vij√∂it√§ ja nostaa n√§kyvyytt√§ sosiaalisissa medioissa ja hakukoneissa.

2-kayttajaystavallisyys

2. Käyttäjäystävällisyys

Tärkein asia sivuilla ei ole hienot grafiikat tai ulkoasu (yhtään vähättelemättä), vaan sisältö ja käyttäjäystävällinen navigointi. Kävijä yleensä tulee sivuille etsimään tietoa jostakin ja jos tietoa ei löydy, kävijä poistuu sivuilta. Niin yksinkertaista se on. Eniten ärsyttää sivut, joilta ei löydy yhteystietoja helposti.

3-latausnopeus

3. Latausnopeus

Jos sivut jurnuttavat minuuttitolkulla syystä tai toisesta, ei paljon kiinnosta jäädä odottelemaan Рellei matsku ole sitten oikeasti niin järisyttävää. Hyvin tehdyt ja optimoidut sivut latautuvat nopeasti, kuten pitääkin. Ei eletä enää modeemiaikoja. Hitailta sivuilta kävijät poistuvat aika vikkelään, varsinkin silloin kun saavat saman tiedon tai palvelun jostain muualta.

4-seo

4. Hakukoneoptimointi

Hyvät ja nopeat sivut check, mutta täytyyhän ihmisten myös löytää sivuille. SEO on iso alue, eikä ihan sellainen, johon voi vaan todeta yhden absoluuttisen totuuden. Google muuttaa algoritmejään jatkuvasti, mutta perusasiat pysyvät jotakuinkin samana. Sivut, joilla ei tapahdu mitään tai joita ei linkitetä minnekään, eivät niin helposti listaudu sinne ensimmäisten joukkoon.

5-selkeys

5. Selkeys

Grafiikkaa saa olla, mutta selkeys ei saisi kovin pahasti kärsiä kaikenlaisisista kikkareista. Erilaisuus on rikkautta ja keksintöjä saa olla, mutta niiden toteutus pitäisi miettiä lähtökohtaisesti käyttäjäystävällisiksi.

Loppusanat

Toki hyvät verkkosivut muodostuvat muistakin asioista, pienistä ja isoista, mutta tässäpä joitakin lähtökohtia meidän mielestämme hyvän verkkosivun suunnitteluun. Mitä mieltä sinä olet? Millaiset sivustot miellyttävät tai ärsyttävät juuri sinua?

Pullopostia?

Koottuja kuulumisia sisältävä bittivirtojen pulloposti saapuu rantaasi noin kolmen kuukauden välein.