Tiistaina, 25.6.2019

Maailman suurin WordPress-seminaari Berliinissä Рkuulumiset matkalta

Dude on ollut jokaisessa Suomen WordCampissa alusta asti, vuodesta 2015 ja Euroopan WordCampeissa vuodesta 2016. Suomen WordCampeista löytyy koostekuulumiset lähes jokaisesta reissusta, mutta Europesta kirjoitimme viimeksi Itävallassa 2016, vaikka tässä välissä on koettu myös Pariisi 2017 ja Belgrad 2018. On aika siis korjata tilanne ja kertoa mitä maailman suurimmalle WordCampille kuuluu vuonna 2019. Tänä vuonna suuntana oli Berliini. Lue kuulumiset blogista!

Tämä kirjoitus saattaa sisältää vanhentunutta tietoa, sillä se on julkaistu yli 3 vuotta sitten.

Dude on ollut jokaisessa Suomen WordCampissa alusta asti, vuodesta 2015 ja Euroopan WordCampeissa vuodesta 2016. Suomen WordCampeista löytyy koostekuulumiset lähes jokaisesta reissusta, mutta Europesta kirjoitimme viimeksi Itävallassa 2016, vaikka tässä välissä on koettu myös Pariisi 2017 ja Belgrad 2018. On aika siis korjata tilanne ja kertoa mitä maailman suurimmalle WordCampille kuuluu vuonna 2019. Tänä vuonna suuntana oli Berliini.

T√§ll√§kin kertaa Eurooppaan matkusti puhtaasti kehitystiimimme, johon kuuluu nykyisin Roni, Timi ja Henri. Vaikka WordCampeissa on ”v√§h√§n kaikkea kaikille”, on ohjelmisto alustan luonteen vuoksi yleens√§ kehitt√§j√§painotteinen. Eli koodia on enemm√§n kuin markkinointia. Allekirjoittanut muistaa kuitenkin nauttivansa erityisesti spiikeist√§, jotka k√§sitteliv√§t asioita varsinaisen WordPressin ulkopuolelta, esimerkiksi WordCamp Europe 2016:n ”Handling anxiety” ja WordCamp Europe 2018:n ”Succeeding as an Introvert”.

Aiheita löytyi tänä vuonna kategorioista Business, Design, Content ja Development.

Keskiviikko on työpäivä

Back-end-vahvistuksemme Timi otti varaslähdön jo edeltävällä viikolla, loman kannalta. Roni ja Henkka lähtivät reissuun keskellä viikkoa, keskiviikkona kolmen aikaan ja töitä tuli naputeltua junasta. Vaikka aikaa oli varattu liikkumiseen kosolti, Helsingin päässä tuli hieman kiire lennolle.

Illaksi perille.

Neuk√∂llniss√§ ”lomailua” ja Contributors Day torstaina, perjantaina WordCampiin

Torstai meni Contributor’s Dayssa yhteis√∂n kehitt√§mishommissa sek√§ paikallisia oluita ja ruokaa maistellessa. Instagramiamme seuraavat saivat seurata Instagram Storymme kautta reaaliajassa mit√§ oikein tehtiin.

https://www.instagram.com/p/By7yGgCB1Xp/

Perjantaiaamuna univelkaiset devaajat heräsivät tapahtuma-alueelle, toiset aikaisemmin ja toiset myöhemmin.

WP Cafet ja Workshopit eivät ainakaan allekirjoittanutta kiinnostaneet, liikaa ihmisiä, pthyi! Joten keskityimme lähinnä talkeihin. Mutta mitäs sitä käytiin oikein katsomassa? On recapin aika.

Doing it wrong

Human Maden Jenny Beaumont aloitti ensimm√§isen WordCamp-p√§iv√§ns√§ aiheella ”Doing it wrong”. Hyv√§ puhe siit√§ miten joku asia saattaa olla v√§√§rin juuri nyt, mutta ei en√§√§ tulevaisuudessa. K√§teen j√§i my√∂s, ett√§ v√§√§rin tekeminen ei ole katastrofi, sill√§ jokainen tekee virheit√§ ja se pit√§√§ sallia.

Fail fast, often and early to find truth and to achieve balance.

Takeawayt Jenny Beaumontin esityksestä.

For the love of code: Modernising WordPress, plugins, and themes

Juliette Reinders Folmerin esitys PHP:sta olikin aika kovaa kamaa, ainakin kahden fronttiukon mielestä. Esityksessä käytiin ensin läpi PHP-versioiden elinkaarta ja todettiin että kohta muuten vanhenee myös PHP 7.2. Alkupuolen pätkä olikin maallikolle ymmärrettävää settiä, mutta sitten kun lähdettiin puhumaan constanteista, exceptioneista, namespaceista ja muista hienouksista, meni hieman jutuista jopa ohitse. Taustakehittäjille varmasti hyödyllinen talk. Hyviä pointteja myös optimoinnin näkökulmasta.

Advanced database management for plugins

BuddyPressin/bbPressin John ”JJJ” Jacoby k√§vi l√§pi WordPressin coren tietokannan k√§sittelyn tapoja kattavasti. Ei uskoisi, ett√§ WP k√§sittelee kantoja suoraan pitkill√§ kovakoodatuilla ja monimtukaisilla MySQL-queryill√§. Miksi asia on n√§in? syyn√§ ovat mm. historian painolasti, taaksep√§inyhteensopivuus, osittain my√∂s pelko tietokantoja kohtaan.

JJJ on kirjoittanut oman frameworkin joka tekee tietokannat viisaammin. Muunmuassa EDD ja monet muut Sandhills Developmentin lisäosat käyttävät JJJ:n frameworkia. Framework julkaistaan avoimena lähdekoodina, joten sillä on mahdollisuus päätyä joskus jopa WordPressin coreen asti. Talkista jäi käteen muunmuassa se, että omia tietokannan tauluja ei kannata pelätä kehittäessä lisäosia. Esityksen slaidit löytyvät jo netistä, tässäpä linkki.

Matt on WordPress

Lounastauon jälkeen oli heti superstaran aika esiintyä. WordPressin perustaja Matt Mullenweg esitteli keynote-tyyliin WordPressin tulevia ominaisuuksia. Pitkälti Gutenberg-linjalla mentiin ja Gutenberg-editorin tulevaisuushan näyttää valoisalta.

Vaikka Dudella Gutenberg on tällä hetkellä käytössä vain parissa asiakasprojektissa ja tietenkin blogeissa, voisi editorista olla saumaa muuhunkin. Erityisesti Gutenbergissä miellyttää ajatus siitä, että sivuston muokkaaminen voisi näyttääkin samalta kuin miltä itse sivusto.

Erityisesti pidin uusista palsta- ja grid-elementeistä. Jälkikeskustelut sisälsivät vähän turhiakin kysymyksiä. Pohdinnassa oli myös missä vaiheessa vanha Svn vaihtuu Gittiin, vai vaihtuuko ollenkaan. Mullenwegin tyyliin osa vastauksista oli ympäripyöreän poliittisia. Mielenkiintoinen esitys jälleen kerran.

Mattin talk löytyy YouTubesta, kohdasta 3:37:13. Tässä suora linkki tuohon kohtaan.

The art of pricing

Rahul Intiasta aloitti 10 minuuttia kest√§vien lightning talkien sarjan. Odotin t√§lt√§ esitykselt√§ paljon ja petyin hieman kun sen aikana kuulinkin vain konsulttimaisia latteuksia. En halua liikaa kritisoida, mutta ”lis√§arvoa tuomalla voit nostaa hintoja” ei ollut ihan sit√§ mit√§ odotin.

Understanding what makes a website landing page convert

Eteläafrikkalainen Rob Hope kertoi kuinka laskeutumissivustot eli ländärit tai oikeastaan mitkä tahansa markkinointisivustot saadaan tuomaan lisää kauppaa. Esitys oli humoristisella tavalla kerrottu ja oli meidän lisäksi monen muun wordcamppilaisten mielestä koko WordCamp Europe 2019:n paras esitys.

Oivallisin esimerkein saimme paljon koppia siitä, millaisia sisältöjä kannattaa suoltaa, jos haluaa että sivuston kautta jotain joskus ostetaankin. Kannattaa ehdottomasti tsekata Robin bloggaus aiheesta, jossa on samat slidet ja oikeastaan höpötyksetkin tekstimuodossa.

Ote Robin slideistä.

Semantic content in a block editing world

Human Maden Joe McGill on mm. WordPressin core-teamissa ja tuli tällä kertaa puhumaan meille tietorakenteen suunnittelusta ja block-ajattelusta web-maailmassa. Puheen aikana käytiin läpi mm. sitä minkä takia tiedon tallennukseen kannattaa kiinnittää huomiota, esimerkiksi mitä tapahtuu kun leiska vaihtuu? sisältöjen täytyy pysyä samanaa ilman että joutuu muotoilemaan uudestaan asioita, mikä on joskus haastavaa.

Sisältöä saatetaan jaella useammassa eri formaatissa (netti, mobiiliappi, syötteet, ulkopuoliset sovellukset) ja tiedon pitää pelittää myös muilla alustoilla samaan tapaan, käytettävästi ja nätisti. Washington Post on esimer