WordCampeja on järjestetty ympäri maailmaa jo vuodesta 2006, mutta nyt 9 vuotta myöhemmin saimme vihdoin WordCampin tänne Suomeen. Ostin lippuni hyvissä ajoin, mutta en reissua sen kummemmin suunnitellut. Meiltä oli lähdössä puolet firmasta (minä). Reissu oli mahtava, ja nyt pyrin suoltamaan pienen raportaasin vielä kun kaikki on suurinpiirtein tuoreessa muistissa tallessa.
Mikä WordCamp?
WordCampit ovat rentoja, paikallisesti järjestettyjä WordPress-aiheisia konferensseja. WordPress on ilmainen ja lähdekoodiltaan avoin henkilökohtainen julkaisualusta, joka pyörittää yli 75 miljoonaa www-sivustoa maailmanlaajuisesti. 8.-9. toukokuuta järjestetään ensimmäinen suomalainen WordCamp-tapahtuma Tampereella Hullu Poro -ravintolassa.
Konferenssiesitysten aiheita on laidasta laitaan, WordPressin tehokkaammasta hyödyntämisestä ja lisäosien kehittämisestä edistyneempiin tekniikoihin, tietoturvakysymyksiin ja WordPress-liiketoimintaan. Tapahtuman kohderyhmänä ovat niin WordPress-harrastelijat kuin sitä työssään päivittäin hyödyntävät ammattilaiset, www-suunnittelijat, kehittäjät ja organisaatiot.
WordCamp Finland – Tiivistelmä suomeksi
Tarkoitus oli lyöttäytyä MEOMin Natanaelin seuraan niin kyydin kuin hotellihuoneenkin puolesta. Hieman ennen seminaaripäivää Natte kuitenkin ilmoitteli ehkä estyvänsä flunssan vuoksi, joten rupesin etsimään muita kyytivaihtoehtoja.
Matkaan!
Tiesin Mediacab…köh! Valun porukan lähtevän matkaan, mutta huutelin silti tuuleen sosiaalisen median välityksellä. A-P:n vinkistä hyppäsin Tonin kyytiin, jonka mukaan oli lähtenyt myös Vireniuksen Mikko ja Paanasen Timo. Pääsinpä siis jo ennen Tamperetta melkoisen kovaan joukkioon!
Koska olen kovan luokan tweettaaja ja asun netissä 24/7, tiesin että omalta alalta oli tulossa ihan kaikki paikan päälle. Odotin innolla mm. Valun, Futuricen, Aucorin, Seravon/Wp-palvelun ja Contrastin tyyppien tapaamista.
Paikalla
Automatka taittui nopeasti Valu-vitsejä kuunnellessa sekä WordPressin tietoturvasta ja muusta yleisestä jutellessa. Pienen mutkan kautta ostoskeskussokkeloiden läpi päädyimme paikan päälle, jossa olikin jonoa mukavasti vähän kahdeksan jälkeen. Nimikortti kaulaan, t-paita mukaan ja portaita ylös Hullu Poron miellyttävän näköalan järvelle antavalle avaavalle seminaaripaikalle.
Tarjolla oli aamupalaa ja minulla oli jo huutava nälkä, joten voileivän ja kahvin kera istumaan. Aamupalaa ottaessani tuli morjenstamaan jo monta tyyppiä ja aloin vähitellen heräämään siihen, että ehkä jorinoitani Twitterissä joku ehkä seuraakin.
Breakfast time! Crowd gathering to the venue while everything is pretty much ready for the event. #wcfi pic.twitter.com/LYlYmiWxyl
— WordCamp Finland (@WordCampFinland) May 8, 2015
Pöydässämme istui helsinkiläisen Digitoimisto Contrastin Timi Wahalahti, jonka kanssa olinkin ehtinyt IRCissä ja Twitterissä turista aiemmin monta hyvää tovia sekä jo vanha tuttu Versin/Valun A-P Koponen. Saman pöydän ääreen siirtyi seuraavaksi Aucorin Janne Jääskeläinen, alan vanha tekijä, jonka edesottamuksia ja Twitter-tiliä olen jo pidempään stalkkeroinut.
WordCamp käyntiin – Ensimmäinen talk: Internationalization and localisation
Daniel Koskinen avasi WordCampin yhdeksän paikkeilla avauspuheenvuorollaan, jonka jälkeen aika pian Franticin Niko Pettersen aloitti aiheesta Internationalization and localisation.
Erittäin mielenkiintoinen esitys, jossa käytiin kattavasti läpi suurin osa nykyisistä WordPress-sivuston käännösmahdollisuuksista. Polylang ja WPML ovat molemmat olleet käytössä, joten oli mukava huomata että aivan metsään ei ole menty valinnoissa.
Slides from my WordCamp Finland 2015 talk on Multilingual WordPress + speaker notes https://t.co/VjmcuNvYLB #wcfi #wpml #polylang
— Niko Pettersen (@Phoenix2k) May 9, 2015
Doh. Perinteisesti ekaan luentoon ei osaa keskittyä. Multilang-suota on kyllä tullut rämmittyä, mutta hyvät vinkit kelpaavat aina. #wcfi
— Heikki Hyppänen (@mandrl) May 8, 2015
WPML is quite the beast, all those features. Way out of the league for my small site. But it is impressive. #wcfi
— Mikko Saari 🍵 (@msaari) May 8, 2015
Polylang is great. Pity I still need WPML for WooCommerce. Dat performance hit. :( #wcfi
— Tuomas Lecklin (@lecklin) May 8, 2015
#WCFI: @Phoenix2k talk on #multilingual WordPress pic.twitter.com/eWubd5VbOn
— viljami.io (@anttiviljami) May 8, 2015
Rest API
Automattic on WordPressin ja WordPress.comin perustajan korporaatio ja käytännössä firma, joka on ehkä eniten vaikuttanut siihen millainen WordPress on nykypäivänä. Automatticin Tony Kovanen kertoi meille seuraavaksi WP Rest API:sta, eli tulevasta WordPressin rajapinnasta, jolla pääsee tekemään entistä laajempia verkkototeutuksia.
Itseäni kiinnostaa jatkossa Single-page applikaation tekeminen WordPressin avulla ja tästä luennosta sain ehkä eniten inspiraatiota. Erittäin teknistä, joten ei-koodarit keskittyivät mitä todennäköisemmin kahvikuppiin ja sosiaaliseen mediaan tässä välissä.
https://instagram.com/p/2aZSzCG0fm/
@sipulSopuli ja @mikkovirenius pätevän näköisinä kipeyttämässä niskojaan REST API:n äärellä. @TonyKovanen #wcfi pic.twitter.com/5Bkua5Xemi
— Ari Koponen (@APKoponen) May 8, 2015
@tonihintikka @TonyKovanen shows how to use #react.js with #WP Themes. #wcfi
— Toni Hintikka (@tonihintikka) May 8, 2015
https://twitter.com/emminuorgam/status/596577205263663104
Tuttuja internetnaamoja nähty ja viisaammaksi tultu, eikä kello ole vielä edes lounas! @JaaJanne @mikkovirenius @sakari #wcfi
— Elisa Heikura (@Elisaliisa) May 8, 2015
Page performance optimization
Aki Björklund H1:ltä kertoi kattavasti WordPress-toteutuksien nopeuden optimoinnista. Iso osa tuttua, mutta antoi myös ajattelemisen aihetta ja muutamia juttuja, joita voisi vielä kokeilla. Hyvä esitys kaikin puolin.
The break is over. Now we have @akibjorklund talking about snails… Or performance optimization techniques. #wcfi pic.twitter.com/XB8zPvFZSy
— WordCamp Finland (@WordCampFinland) May 8, 2015
https://twitter.com/akibjorklund/status/596636595484270592
Why Contribute to WordPress
Seravon Otto Kekäläinen puhui seuraavaksi avoimen lähdekoodin periaatteista ja miksi esimerkiksi lisäosat ja muut kikkareet kannattaa jakaa versionhallinnassa kuten GitHubissa. Nämä jo tiesinkin, sillä avoimuuteen olen luottanut iät ja ajat (profiilini GitHubissa).
Next lightning talk is about contributing to http://t.co/AegPlSp48c by @ottokekalainen #wcfi pic.twitter.com/UspBIQTEcC
— WordCamp Finland (@WordCampFinland) May 8, 2015
If you be Open with The community, you don't have to implement same wheel again. #wcfi
— Toni Hintikka (@tonihintikka) May 8, 2015
Some very insightful points by @ottokekalainen about why you should publish your #WordPress plugin. #wcfi pic.twitter.com/9AJmN65Vsd
— Tuomas Lecklin (@lecklin) May 8, 2015
https://twitter.com/emminuorgam/status/596594076490805248
WordPress vs. Drupal and EPiServer – and why customers choose them
Lightning talkit ovat lyhkäisempiä talkeja, joten noin tunnin aikana käytiin useampi talk läpi.
Seuraavana oli vuorossa Vierityspalkin ja North Patrolin Perttu Tolvasen talk, jonka hän aloitti tokaisemalla, että WordPress ei ole aina CMS, jonka asiakas valitsee. Hyvää vertailua eri sisällönhallintajärjestelmistä ja kartoitusta siitä mihin eri CMS:iä käytetään. Pakollinen Episerver-mainos vilahti talkissa ja Drupal mainittiin myös monesti. Vielä jäi tosin hieman itselleni mysteeriksi mitä WordPressillä tai WordPressin jatkeeksi tai päälle koodaamalla ei saisi aikaan mitä esimerkiksi Episerverillä tai Drupalilla saa, mutta ehkä kyse onkin enemmän out of the box ratkaisuista kuin räätälöidystä sovelluskehityksestä.
Hyvä talk, joka vei hetkeksi ajatukset poispäin WordPressistä ja antoi tilaa ajatukselle, että ehkä sittenkin on vielä jotain muutakin.
Now we have @perttutolvanen talking about why some clients choose some other CMS rather than WordPress. #wcfi pic.twitter.com/mOFSDhuWW8
— WordCamp Finland (@WordCampFinland) May 8, 2015
@perttutolvanen on stage at #wcfi talking about popular CMSs in Finland. Open Source doing strong with WP and Drupal! pic.twitter.com/JwW68O7ylz
— Exove (@exove) May 8, 2015
@perttutolvanen Content-centric websites are WordPress peace of cake Drupal is for Community centric websites.#wcfi
— Toni Hintikka (@tonihintikka) May 8, 2015
I thought this was a #WordPress conference ;) #Drupal mentioned way more than #WordPress. #justsaying @perttutolvanen #wcfi @WordCampFinland
— Roni Laukkarinen (rolle.social) (@rolle) May 8, 2015
Lounas
Lounaalla oli lasagnettea, joka oli oikein maistuvaa. Tuli juteltua samassa pöydässä ihmisten kanssa ja täytyy sanoa että lounaaseen mennessä parhaat vinkit oli saatu saman pöydän äärestä. Odotin innolla seuraavia talkeja, vaikka kolmen tunnin yöunten jälkeen olikin melko raskas olla ja keskittyä kunnolla.
https://instagram.com/p/2apZ3KJkYZ/
Doing Business with WordPress
Kaikkien arvostama ex. Adian Oy:n, nyk. Valu Digitalin WordPress-seniori Mikko Virenius piti puheen WordPress-bisneksestä. Talk käsitteli enemmänkin mitä kaikkea WordPressillä voi tehdä kuin sitä kuinka WordPressillä tehdään suoranaisesti rahanarvoista bisnestä – How to-tyyppinen esitys ei ollut kyseessä ja se todettiinkin jo alkuvaiheella.
Esityksessä kartoitettiin hyvin myös WordPress-tekijät ja allekirjoitan Mikon väitteen, että pitkäaikaisia alan tekijöitä löytyy kosolti, mutta he ovat olleet vain piilossa nämä vuodet.
@mikkovirenius Jos firmasi käyttää wordpressiä niin nyt on aika tuoda se julki! #UlosKaapista #wcfi
— Onni Hakala (@flakybuild) May 8, 2015
Esitystä kuunnellessa oli jälleen olo, että nämähän minä tiesinkin jo, mutta oli mukava palata ajassa taaksepäin ja katsoa mistä on tultu ja mihin ollaan menossa. EST 2006. Esitys herätti paljon kysymyksiä, joihin Mikko vastasi täydentävästi. Rauhallinen ja selkeä talk ja mielestäni yksi päivän parhaita.
Next up: @mikkovirenius talking about how to do business with WordPress. #wcfi pic.twitter.com/iyhWH2Fclh
— WordCamp Finland (@WordCampFinland) May 8, 2015
@mikkovirenius Miten WordPress alustana on kehittynyt ja millaista liiketoimintaa sen ympärillä on? #wcfi
— Toni Hintikka (@tonihintikka) May 8, 2015
@mikkovirenius #wpevolution Personal Sites>online magazines>campaign sites>company websites>eCommerce>applications #wcfi
— Toni Hintikka (@tonihintikka) May 8, 2015
https://twitter.com/JaaJanne/status/596619455620317184
Content Marketing for Geeks
Bulgarialainen Yana Petrova piti esittelyn sisältömarkkinoinnista, jolle onkin huutava tarve tämän päivän web-maailmassa. Slaavilaisaksentti oli välillä hieman haasteellista ymmärtää takapenkkiin asti, mutta kyllähän talkista jotain käteenkin jäi. Käyttämämme Trello mainittu esityksessä.
Getting ready for my talk today :) #wpfi pic.twitter.com/IbBqIuoIVj
— Yana Petrova (@ypetrova) May 8, 2015
Content marketing for Geeks by @ypetrova #wcfi pic.twitter.com/Eu8qsUaP38
— WordCamp Finland (@WordCampFinland) May 8, 2015
Stephen King quote used at #wcfi "The scariest moment is always just before you start" #contentmarketing
— Sampo Virmasalo (@SVirmasalo) May 8, 2015
Bounce rate mentioned in the end of @ypetrova's talk. Way overrated thing to measure in my opinion. #wcfi
— Roni Laukkarinen (rolle.social) (@rolle) May 8, 2015
Yanan esitystä en löytänyt jälkeenpäin, mutta ehkä se vielä sieltä pinnalle pulpahtaa.
WP + ACF + Reveal.js
Rovaniemeläisen Mainostoimisto Höyryn Jussi Tuoma kertoi miten WordPressillä voi tehdä dia- ja digiesityksiä suhteellisen näppärästi. En ollut tätäkään tullut ajatelleeksi aiemmin, joten talk oli erittäin hyödyllinen. Ei mikään yllätys, että Jussin talk oli toteutettu samalla tekniikalla kuin mistä esityksesä oli kyse.
Second round of Lightning Talks. On stage now Jussi Tuoma talking about ACF. #wcfi pic.twitter.com/MwPAG8fXxp
— WordCamp Finland (@WordCampFinland) May 8, 2015
WP + ACF + @revealjs digiesitys on katsottavana http://t.co/SAHLLr9tLg #wcfi
— Höyry.net (@HoyryNet) May 9, 2015
Minulle suhteellisen uusi toimisto, jolta kyllä erittäin mielenkiintoinen esitys.
Dustpress -WordPress plugin
Geniemin Miika Arponen esitteli tulevaa DustPress WordPress-lisäosaa, joka mahdollistaa kehittäjille Dust.js template-enginen käytön mahdollisuuksia WordPress-toteutuksissaan. Minulle Dust.js on suhteellisen tuore tapaus, joten tämä oli aikalailla uutta. En usko, että lähden ihan näin ohjelmoija-näkökulmasta asioita tekemään, mutta silti food for thought. Saatan kokeilla.
And now @MiikaArponen giving a glimpse about Dustpress, a WP plugin by @Geniemfi #wcfi pic.twitter.com/TwdG6ePDxi
— WordCamp Finland (@WordCampFinland) May 8, 2015
2xCPT + ACF + Reveal.js = PowerPoint killer #wcfi #wordpress
— Sampo Virmasalo (@SVirmasalo) May 8, 2015
WordPress from a Media Company Perspective
Alma Median Timo-Jaakko Rautavuori puhui siitä kuinka WordPressiä on hyödynnetty Alma Median verkkojulkaisuissa. Esitys oli erityisen mielenkiintoinen, sillä verkkolehdet ovat selvästi nosteessa myös WordPress-toteutuksissa.
Kohta #wpfi-lavalle puhumaan. Toivoin sisääntulomusaksi #Misirlou'n. Paras soundtrack-biisi ikinä. #AlmaMedia #somefi pic.twitter.com/lsMZ7i3nQd
— TimoJaakkoRautavuori (@timojr) May 8, 2015
https://twitter.com/JaaJanne/status/596655993867640832
WordPress Security
Neljän aikoihin aloin olla sen verran poikki, että menin hotellille ottamaan tirsat ja Sen verran Trimedian Tiia Rantasen esitys jäi väliin.
Tiia Rantanen talking about WordPress security. #wcfi @tirriainen pic.twitter.com/OyyMokxhTd
— WordCamp Finland (@WordCampFinland) May 8, 2015
Afterparty
Pienten tehotorkkujen jälkeen nousin haudasta ihmettelemään mitä seuraavaksi. Kävin pienellä kävelyllä ja huomasin että Hullu Poro oli jo tyhjennetty ja tweeteistä katsoin että ihmiset olivat hajonneet syömään eri paikkoihin. Jyväskyläläisposse oli tässä vaiheessa karannut jo kotiin päin.
Plevnan maittavan illallisen jälkeen siirryin Skål-nimiseen näköalabaariin. Jutut jatkuivat mm. Seravon Antin, Futuricen Antti Mattilan ja Onni “koodimonni” Hakalan kanssa. Välissä kuultiin freestylenä WordPress-räppiä. Ex tempore -riimittely toimi varsin hauskasti. Ei moitteita.
Myöhemmin seuraan liittyi Aucorin porukka, joiden kanssa vietin loppuillan. Porukasta löytyi myös olutharrastajia, joten paremman oluen perässä siirryimme jatkamaan belgialaispaikkaan August von Trappeen. Mukavaa oli kaikin puolin.
Loppusanat
Lauantaipäivän Workshop-osallistumiseni jäi lopulta väliin aikataulutuksen vuoksi, vaikka wp stack -sessio olisikin voinut vielä iltapäivästä toimia. Viikonlopusta jäi päällimmäisenä hyvä fiilis, paljon uusia ajatuksia ja merkintöjä todo-listaan. Oli myös mukavaa saada vihdoin lukuisalle IRC- ja Slack-nimimerkille sekä Twitter-tyypeille kasvot.
WordCamp Finland oli tämän introvertin ensimmäisiä oikeasti omaan alaan liittyviä seminaareja ja kokemus oli kaikin puolin täyteläinen. Tapahtuma loi uskoa omaan tekemiseen ja saipa matkaan muutamia kullanarvoisia vinkkejä hommien kehittämiseenkin.
Muiden firmojen tyyppien kanssa jaaritellessa tuli sellainen olo, että olemme lopulta kuitenkin samaa porukkaa. Vahvistui ajatus siitä, että konkreettisessa mielessä ei ole tarkoituskaan kilpailla, sillä hommat eivät tekemällä lopu ja niitä riittää kaikille.
WordCamp Finland 2015 is over, thank you everyone who helped make it happen: speakers, sponsors, volunteers, attendees. #wcfi #wordpress
— WordCamp Finland (@WordCampFinland) May 9, 2015
WordCamp oli elämys ja tulen varmasti toistekin. Nähdään ensi vuonna!
WordCamp Finland muualla: