Maanantaina 11.5.2015

WordCamp Finland 2015 oli onnistunut reissu

WordCampeja on järjestetty ympäri maailmaa jo vuodesta 2006, mutta nyt 9 vuotta myöhemmin saimme vihdoin WordCampin tänne Suomeen. Ostin lippuni hyvissä ajoin, mutta en reissua sen kummemmin suunnitellut. Meiltä oli lähdössä puolet firmasta (minä). Reissu oli mahtava, ja nyt pyrin suoltamaan pienen raportaasin vielä kun kaikki on suurinpiirtein tuoreessa muistissa tallessa. Mikä WordCamp? WordCampit ovat […]

Tämä kirjoitus saattaa sisältää vanhentunutta tietoa, sillä se on julkaistu yli 9 vuotta sitten.

WordCampeja on järjestetty ympäri maailmaa jo vuodesta 2006, mutta nyt 9 vuotta myöhemmin saimme vihdoin WordCampin tänne Suomeen. Ostin lippuni hyvissä ajoin, mutta en reissua sen kummemmin suunnitellut. Meiltä oli lähdössä puolet firmasta (minä). Reissu oli mahtava, ja nyt pyrin suoltamaan pienen raportaasin vielä kun kaikki on suurinpiirtein tuoreessa muistissa tallessa.

Mikä WordCamp?

WordCampit ovat rentoja, paikallisesti järjestettyjä WordPress-aiheisia konferensseja. WordPress on ilmainen ja lähdekoodiltaan avoin henkilökohtainen julkaisualusta, joka pyörittää yli 75 miljoonaa www-sivustoa maailmanlaajuisesti. 8.-9. toukokuuta järjestetään ensimmäinen suomalainen WordCamp-tapahtuma Tampereella Hullu Poro -ravintolassa.

Konferenssiesitysten aiheita on laidasta laitaan, WordPressin tehokkaammasta hyödyntämisestä ja lisäosien kehittämisestä edistyneempiin tekniikoihin, tietoturvakysymyksiin ja WordPress-liiketoimintaan. Tapahtuman kohderyhmänä ovat niin WordPress-harrastelijat kuin sitä työssään päivittäin hyödyntävät ammattilaiset, www-suunnittelijat, kehittäjät ja organisaatiot.

WordCamp Finland – Tiivistelmä suomeksi

Tarkoitus oli lyöttäytyä MEOMin Natanaelin seuraan niin kyydin kuin hotellihuoneenkin puolesta. Hieman ennen seminaaripäivää Natte kuitenkin ilmoitteli ehkä estyvänsä flunssan vuoksi, joten rupesin etsimään muita kyytivaihtoehtoja.

Matkaan!

Tiesin Mediacab…köh! Valun porukan lähtevän matkaan, mutta huutelin silti tuuleen sosiaalisen median välityksellä. A-P:n vinkistä hyppäsin Tonin kyytiin, jonka mukaan oli lähtenyt myös Vireniuksen Mikko ja Paanasen Timo. Pääsinpä siis jo ennen Tamperetta melkoisen kovaan joukkioon!

Koska olen kovan luokan tweettaaja ja asun netissä 24/7, tiesin että omalta alalta oli tulossa ihan kaikki paikan päälle. Odotin innolla mm. Valun, Futuricen, Aucorin, Seravon/Wp-palvelun ja Contrastin tyyppien tapaamista.

Paikalla

Automatka taittui nopeasti Valu-vitsejä kuunnellessa sekä WordPressin tietoturvasta ja muusta yleisestä jutellessa. Pienen mutkan kautta ostoskeskussokkeloiden läpi päädyimme paikan päälle, jossa olikin jonoa mukavasti vähän kahdeksan jälkeen. Nimikortti kaulaan, t-paita mukaan ja portaita ylös Hullu Poron miellyttävän näköalan järvelle antavalle avaavalle seminaaripaikalle.

Tarjolla oli aamupalaa ja minulla oli jo huutava nälkä, joten voileivän ja kahvin kera istumaan. Aamupalaa ottaessani tuli morjenstamaan jo monta tyyppiä ja aloin vähitellen heräämään siihen, että ehkä jorinoitani Twitterissä joku ehkä seuraakin.

Pöydässämme istui helsinkiläisen Digitoimisto Contrastin Timi Wahalahti, jonka kanssa olinkin ehtinyt IRCissä ja Twitterissä turista aiemmin monta hyvää tovia sekä jo vanha tuttu Versin/Valun A-P Koponen. Saman pöydän ääreen siirtyi seuraavaksi Aucorin Janne Jääskeläinen, alan vanha tekijä, jonka edesottamuksia ja Twitter-tiliä olen jo pidempään stalkkeroinut.

WordCamp käyntiin – Ensimmäinen talk: Internationalization and localisation

Daniel Koskinen avasi WordCampin yhdeksän paikkeilla avauspuheenvuorollaan, jonka jälkeen aika pian Franticin Niko Pettersen aloitti aiheesta Internationalization and localisation.

Daniel Koskinen avaa WordCampin puheenvuorollaan.
Daniel Koskinen avaa WordCampin puheenvuorollaan.

Erittäin mielenkiintoinen esitys, jossa käytiin kattavasti läpi suurin osa nykyisistä WordPress-sivuston käännösmahdollisuuksista. Polylang ja WPML ovat molemmat olleet käytössä, joten oli mukava huomata että aivan metsään ei ole menty valinnoissa.

Rest API

Automattic on WordPressin ja WordPress.comin perustajan korporaatio ja käytännössä firma, joka on ehkä eniten vaikuttanut siihen millainen WordPress on nykypäivänä. Automatticin Tony Kovanen kertoi meille seuraavaksi WP Rest API:sta, eli tulevasta WordPressin rajapinnasta, jolla pääsee tekemään entistä laajempia verkkototeutuksia.

Itseäni kiinnostaa jatkossa Single-page applikaation tekeminen WordPressin avulla ja tästä luennosta sain ehkä eniten inspiraatiota. Erittäin teknistä, joten ei-koodarit keskittyivät mitä todennäköisemmin kahvikuppiin ja sosiaaliseen mediaan tässä välissä.

https://instagram.com/p/2aZSzCG0fm/

https://twitter.com/emminuorgam/status/596577205263663104

Page performance optimization

Aki Björklund H1:ltä kertoi kattavasti WordPress-toteutuksien nopeuden optimoinnista. Iso osa tuttua, mutta antoi myös ajattelemisen aihetta ja muutamia juttuja, joita voisi vielä kokeilla. Hyvä esitys kaikin puolin.

https://twitter.com/akibjorklund/status/596636595484270592

Why Contribute to WordPress

Seravon Otto Kekäläinen puhui seuraavaksi avoimen lähdekoodin periaatteista ja miksi esimerkiksi lisäosat ja muut kikkareet kannattaa jakaa versionhallinnassa kuten GitHubissa. Nämä jo tiesinkin, sillä avoimuuteen olen luottanut iät ja ajat (profiilini GitHubissa).

https://twitter.com/emminuorgam/status/596594076490805248

WordPress vs. Drupal and EPiServer – and why customers choose them

Lightning talkit ovat lyhkäisempiä talkeja, joten noin tunnin aikana käytiin useampi talk läpi.

Seuraavana oli vuorossa Vierityspalkin ja North Patrolin Perttu Tolvasen talk, jonka hän aloitti tokaisemalla, että WordPress ei ole aina CMS, jonka asiakas valitsee. Hyvää vertailua eri sisällönhallintajärjestelmistä ja kartoitusta siitä mihin eri CMS:iä käytetään. Pakollinen Episerver-mainos vilahti talkissa ja Drupal mainittiin myös monesti. Vielä jäi tosin hieman itselleni mysteeriksi mitä WordPressillä tai WordPressin jatkeeksi tai päälle koodaamalla ei saisi aikaan mitä esimerkiksi Episerverillä tai Drupalilla saa, mutta ehkä kyse onkin enemmän out of the box ratkaisuista kuin räätälöidystä sovelluskehityksestä.

Hyvä talk, joka vei hetkeksi ajatukset poispäin WordPressistä ja antoi tilaa ajatukselle, että ehkä sittenkin on vielä jotain muutakin.

Lounas

Lounaalla oli lasagnettea, joka oli oikein maistuvaa. Tuli juteltua samassa pöydässä ihmisten kanssa ja täytyy sanoa että lounaaseen mennessä parhaat vinkit oli saatu saman pöydän äärestä. Odotin innolla seuraavia talkeja, vaikka kolmen tunnin yöunten jälkeen olikin melko raskas olla ja keskittyä kunnolla.

https://instagram.com/p/2apZ3KJkYZ/

Doing Business with WordPress

Kaikkien arvostama ex. Adian Oy:n, nyk. Valu Digitalin WordPress-seniori Mikko Virenius piti puheen WordPress-bisneksestä. Talk käsitteli enemmänkin mitä kaikkea WordPressillä voi tehdä kuin sitä kuinka WordPressillä tehdään suoranaisesti rahanarvoista bisnestä – How to-tyyppinen esitys ei ollut kyseessä ja se todettiinkin jo alkuvaiheella.

Esityksessä kartoitettiin hyvin myös WordPress-tekijät ja allekirjoitan Mikon väitteen, että pitkäaikaisia alan tekijöitä löytyy kosolti, mutta he ovat olleet vain piilossa nämä vuodet.

Esitystä kuunnellessa oli jälleen olo, että nämähän minä tiesinkin jo, mutta oli mukava palata ajassa taaksepäin ja katsoa mistä on tultu ja mihin ollaan menossa. EST 2006. Esitys herätti paljon kysymyksiä, joihin Mikko vastasi täydentävästi. Rauhallinen ja selkeä talk ja mielestäni yksi päivän parhaita.

https://twitter.com/JaaJanne/status/596619455620317184

Content Marketing for Geeks

Bulgarialainen Yana Petrova piti esittelyn sisältömarkkinoinnista, jolle onkin huutava tarve tämän päivän web-maailmassa. Slaavilaisaksentti oli välillä hieman haasteellista ymmärtää takapenkkiin asti, mutta kyllähän talkista jotain käteenkin jäi. Käyttämämme Trello mainittu esityksessä.

Yanan esitystä en löytänyt jälkeenpäin, mutta ehkä se vielä sieltä pinnalle pulpahtaa.

WP + ACF + Reveal.js

Rovaniemeläisen Mainostoimisto Höyryn Jussi Tuoma kertoi miten WordPressillä voi tehdä dia- ja digiesityksiä suhteellisen näppärästi. En ollut tätäkään tullut ajatelleeksi aiemmin, joten talk oli erittäin hyödyllinen. Ei mikään yllätys, että Jussin talk oli toteutettu samalla tekniikalla kuin mistä esityksesä oli kyse.

Minulle suhteellisen uusi toimisto, jolta kyllä erittäin mielenkiintoinen esitys.

Dustpress -WordPress plugin

Geniemin Miika Arponen esitteli tulevaa DustPress WordPress-lisäosaa, joka mahdollistaa kehittäjille Dust.js template-enginen käytön mahdollisuuksia WordPress-toteutuksissaan. Minulle Dust.js on suhteellisen tuore tapaus, joten tämä oli aikalailla uutta. En usko, että lähden ihan näin ohjelmoija-näkökulmasta asioita tekemään, mutta silti food for thought. Saatan kokeilla.

WordPress from a Media Company Perspective

Alma Median Timo-Jaakko Rautavuori puhui siitä kuinka WordPressiä on hyödynnetty Alma Median verkkojulkaisuissa. Esitys oli erityisen mielenkiintoinen, sillä verkkolehdet ovat selvästi nosteessa myös WordPress-toteutuksissa.

2015-05-08 15.43.55-1

https://twitter.com/JaaJanne/status/596655993867640832

WordPress Security

Neljän aikoihin aloin olla sen verran poikki, että menin hotellille ottamaan tirsat ja Sen verran Trimedian Tiia Rantasen esitys jäi väliin.

Afterparty

Pienten tehotorkkujen jälkeen nousin haudasta ihmettelemään mitä seuraavaksi. Kävin pienellä kävelyllä ja huomasin että Hullu Poro oli jo tyhjennetty ja tweeteistä katsoin että ihmiset olivat hajonneet syömään eri paikkoihin. Jyväskyläläisposse oli tässä vaiheessa karannut jo kotiin päin.

Plevnan maittavan illallisen jälkeen siirryin Skål-nimiseen näköalabaariin. Jutut jatkuivat mm. Seravon Antin, Futuricen Antti Mattilan ja Onni “koodimonni” Hakalan kanssa. Välissä kuultiin freestylenä WordPress-räppiä. Ex tempore -riimittely toimi varsin hauskasti. Ei moitteita.

2015-05-08 20.54.33

Myöhemmin seuraan liittyi Aucorin porukka, joiden kanssa vietin loppuillan. Porukasta löytyi myös olutharrastajia, joten paremman oluen perässä siirryimme jatkamaan belgialaispaikkaan August von Trappeen. Mukavaa oli kaikin puolin.

Loppusanat

Lauantaipäivän Workshop-osallistumiseni jäi lopulta väliin aikataulutuksen vuoksi, vaikka wp stack -sessio olisikin voinut vielä iltapäivästä toimia. Viikonlopusta jäi päällimmäisenä hyvä fiilis, paljon uusia ajatuksia ja merkintöjä todo-listaan. Oli myös mukavaa saada vihdoin lukuisalle IRC- ja Slack-nimimerkille sekä Twitter-tyypeille kasvot.

WordCamp Finland oli tämän introvertin ensimmäisiä oikeasti omaan alaan liittyviä seminaareja ja kokemus oli kaikin puolin täyteläinen. Tapahtuma loi uskoa omaan tekemiseen ja saipa matkaan muutamia kullanarvoisia vinkkejä hommien kehittämiseenkin.

Muiden firmojen tyyppien kanssa jaaritellessa tuli sellainen olo, että olemme lopulta kuitenkin samaa porukkaa. Vahvistui ajatus siitä, että konkreettisessa mielessä ei ole tarkoituskaan kilpailla, sillä hommat eivät tekemällä lopu ja niitä riittää kaikille.

WordCamp oli elämys ja tulen varmasti toistekin. Nähdään ensi vuonna!

WordCamp Finland muualla: