Torstaina 15.9.2022

Yrityksen verkkosivut WordPressillä – Tee-se-itse vs. digitoimisto

Milloin kotisivut yritykselle kannattaa toteuttaa WordPressillä ja milloin valmiilla kotisivukonetyyppisellä palvelulla? Useimmiten pienemmänkin yrityksen sivut kannattaa tilata digitoimistolta. Me kerromme miksi.

Tämä kirjoitus saattaa sisältää vanhentunutta tietoa, sillä se on julkaistu yli 2 vuotta sitten.

WordPress on tätä kirjoittaessa maailman suosituin alusta verkkosivuille. Sen markkinaosuus kaikista maailman nettisivuista on jo 43% ja kaikista sisällönhallintajärjestelmistä 64.2%, prosenttiosuuksien kasvaessa vuosittain. Suosiolla on monta syytä, joista suurimpina avoin lähdekoodi, järjestelmän jatkuva kehitys ja ennen kaikkea räätälöitävyys.

Tee-se-itse kotisivut WordPressillä

Kannattaako kotisivut tehdä yrittäjänä itse WordPressillä? En suosittele.

Jos haluat tehdä verkkosivut itse WordPressillä, eikä sinulla ole koodiosaamista, se voi olla melko kivinen tie. Vaikka WordPress on suosituin ja tarjoaa ”kaikille kaikkea”, voi tuhansien teemojen ja lisäosien joukosta olla vaikea löytää niitä oikeita palikoita, joilla sivut pitäisi rakentaa. Pahimmassa tapauksessa altistat sivustosi ja palvelimesi haittaohjelmille huonosti toteutettujen valmisratkaisujen myötä. WordPress on hyökätyin alusta ja harmillisen moni yrityssivusto on uhattuna. Ei varmaan houkuta ajatus siitä, että yrityksesi kustannuksella joku louhii itselleen kryptovaluuttaa?

WordPress on täydellinen alusta silloin kun sillä on toteutettu ammattimaiset ja tietoturvalliset verkkosivut hyödyntämällä hyvien standardien käytäntöjä, laadukkaita varmistettuja tai itse koodattuja lisäosia ja koodia. Tämä vaatii kuitenkin digitoimistokumppania tai osaamista WordPress-maailmassa.

Jos olet pienyrittäjä ja haluat tehdä sivut itse itsellesi, en siis suosittele WordPressiä, vaikka siihen ohjeita löytyykin. Ellet halua käyttää digitoimistokumppania, käytä WordPressin sijaan jotain valmista palvelua, builderia, pääset halvemmalla ja helpommalla. Markkinoilla on muitakin suosittuja vaihtoehtoja kuin sisällönhallintajärjestelmä. Tällaisia ovat niinsanotut ”kotisivukoneet”, builderit, joilla voi rakentaa verkkosivuja itse ilman teknistä osaamista.

Joitakin johtavia buildereita:

Milloin kotisivut yritykselle WordPressillä

Kannattaako kotisivut tilata yritykselle digitoimistolta? Ehdottomasti! Tähän on monta syytä, joita on avattu mm. vanhoissa kirjoituksissani kuten Kotisivut yritykselle kannattaa tilata digitoimistolta (2020). WordPressiin erikoistuneella digitoimistolla on vuosien tai jopa vuosikymmenten kokemus WordPressistä (WordPress täyttää ensi vuonna 2023 yhteensä 20 vuotta) tai WordPressin hyödyntämistä web-teknologioista, jolloin verkkosivusi rakennusprojekti on turvallisissa käsissä.

Kun haluat yrityksesi brändin loistavan

Valmisratkaisuissa on usein huono räätälöitävyys. Värit, logo, fontit ja kuvat eivät asetu miten pitäisi ja niiden paikalleen ähertämisessä menee iäisyys. Valmispalveluilla tai itse tehdyllä WordPressillä voi saada tyylikästä aikaan, mutta ei uniikkia. Sivut näyttävät samalta kuin kaikkien muidenkin. Sivusto kestää aikaa, kun sen suunnittelee huolellisesti. Saat juuri sellaiset sivut kuin haluat ja mikä parasta, voit päivittää niitä itse ilman että mikään räjähtää käsiin.

Kun tarvitset ominaisuuksia, joita muilla ei ole

Vaikka asioita saisikin aikaan, ne eivät aina välttämättä taivu juuri siihen mitä tarvitsisi. Siinä vaiheessa kun sivustolle tarvitaan integraatioita muihin palveluihin, on nostettava kädet pystyyn. Jos käytät rekrypalvelua tai CRM:ää kuten Recruitee, Likeit, Teamtailor tai Jobylon, ammattimainen digitoimisto osaa tehdä rajapintaintegraation, joka tuo työpaikat sivustolle. Tämä on vain yksi esimerkki, sillä vain taivas on rajana. Viime aikoina olemme integroineet myös HubSpotia.

Kun sinulle on tärkeää nopeasti latautuvat WordPress-verkkosivut, tietoturva ja jämäkkä ylläpito

Kun tilaat WordPress-kotisivut digitoimistolta, sinun ei tarvitse itse huolehtia sivuston verkkotunnuksista, ylläpidosta, korjailuista tai tietoturvasta. Sivut toimivat nopeasti, sillä palvelin on optimoitu WordPressille.

Kun haluat huomioida kaikki hyvän saavutettavuuden avulla

Nykyään saavutettavuutta arvostetaan enemmän, vaikka se on ollut Dudelle perusjuttu aikojen alusta saakka. Jokainen ihminen tulee huomioida, niin näkevät kuin sokeatkin. Laadukkaasti toteutettu verkkosivusto toimii näppäimistöllä, hiirellä, ruudunlukulaitteilla ja pistenäytöillä luotettavasti ja loogisesti niin, että selaaja ymmärtää selaamansa.

Valitettavan usein valmispalveluiden ja buildereiden avulla toteutetut sivustot eivät ole ohjelmallisesti saavutettavia, vaan toteutettu visuaalisuuden ehdoin. Tällöin esimerkiksi näkörajoitteiset eivät pysty lukemaan sivustoasi ja näytät kokonaiselle ihmisryhmälle keskisormea. Jos kuvat ja lomakkeet eivät toimi, tekstiä ei pysty zoomaamaan ilman leiskan hajoamista tai valikkoa ei pysty navigoimaan kaikilla laitteilla, mitä itua on sivustolla? Hyvät yrityssivut palvelevat kaikkia.

Kun haluat laatua

Jos ei kiinnostaisi heti olla korjaamassa sivuston ongelmia, ihmettelemässä hitautta, tuskailemassa mistä päivitetään mitäkin, WordPress-digitoimisto on valintasi. Ei ole mitään itua tuhlata omaa kallisarvoista yrittäjän työaikaa teknisiin haasteisiin silloin kun haluat tehdä tyylikkäitä laskeutumissivuja tai kirjoittaa blogia firmasi kotisivuille. Digitoimistosta laadukkuus kertoo mm. referenssit ja se miten he kertovat tekemisistään. Dudella avointa on kaikki jopa koodikäytäntöjä lähtien.

Ja paljon muuta

WordPressistä on moneksi. Nettisivuille löytyy kosolti vaihtoehtoja, muitakin kuin WordPress. Kirjoituksessamme Verkkosivut: Mistä, miten, paljonko maksaa? (2021) löytyy vaihtoehtoja nollasta eurosta 50 000 euroon. Yritykselle suosittelen kuitenkin WordPress-kumppania. Jos innostuit tai kiinnostuit, ota yhteyttä!

Lisää lukemista