Torstaina 25.8.2016

WordPress-verkkosivut – vieläkö joku kysyy miksi?

WordPress on maailman suosituin alusta verkkosivuille ja tänä vuonna 2016 käyttöaste lähentelee jo kolmasosaa maailman nettisivuista (26,6%). WordPressistä on kirjoitettu kaikenlaista liirumlaarumia, mutta myös hyviä kirjoituksia, esimerkkeinä menköön Contrastin viisi syytä miksi valita WordPress julkaisualustaksi, WP-Palvelun viisi syytä valita WordPress ja Sofokuksen WordPress sivut yritykselle – 5 ajankohtaista syytä miksi. Koska olemme anarkisteja, emme kerro […]

Tämä kirjoitus saattaa sisältää vanhentunutta tietoa, sillä se on julkaistu yli 8 vuotta sitten.

WordPress on maailman suosituin alusta verkkosivuille ja tänä vuonna 2016 käyttöaste lähentelee jo kolmasosaa maailman nettisivuista (26,6%). WordPressistä on kirjoitettu kaikenlaista liirumlaarumia, mutta myös hyviä kirjoituksia, esimerkkeinä menköön Contrastin viisi syytä miksi valita WordPress julkaisualustaksi, WP-Palvelun viisi syytä valita WordPress ja Sofokuksen WordPress sivut yritykselle – 5 ajankohtaista syytä miksi.

Koska olemme anarkisteja, emme kerro pelkästään yleisiä syitä WordPressin valintaan, sillä sehän on itsestäänselvyys että WordPress on suosittu ja kätevä. Sen sijaan kerromme, miksi Dude on aina tehnyt pelkästään WordPressillä – ja todennäköisesti aina tulemme tekemään.

1. Täysin räätälöitävissä

Ehdottomasti tärkein syy miksi käytämme WordPressiä on sen räätälöitävyys ja helppous. Duden pääjuttu on räätälöidyt WordPress-verkkosivut, asiakasta varten rakennetut WordPress-teemat ja lisäosat, joten avoin lähdekoodi ja hyvin mietitty tekniikka on kaiken A ja O. Varsinkin aikaa ennen WordPressiä sivustot tupattiin tekemään sellaiseksi, että piti aina olla koodariin yhteydessä kun halusi muutoksia, mutta WordPress on mahdollistanut sen, että asiakas pystyy päivittämään sivuston kuvia ja tekstejä aivan itse.

2. Asiakkaalle helppo käyttää

WordPressiä osaa käyttää kaikenlaiset ihmiset iästä tai taustasta riippumata. Olemme pitäneet ehkä noin kaksi WordPress-koulutusta ja niissäkään ei tullut lisäkysymyksiä. WordPress on suomenkielinen ja suoraviivainen. Uuden artikkelin tai sivun luominen tapahtuu kohdasta ”Lisää uusi”. Mitään ei oikeastaan jää mietinnän varaan.

Dudella on ollut aina tapana toteuttaa WordPress-sivut sellaiseksi, että jokaista kohtaa voi päivittää WordPressin avulla itse. Niinsanottu moderni ”modulaarinen” sivusto toimiikin siten, että esimerkiksi etusivun nostoelementtejä pystyy raahailemaan paikasta toiseen mielensä mukaan.

3. Laajennettavissa – jatkokehitys on taattua

WordPressin kanssa ei voi nykypäivänä jäädä nalli kalliolle jos toimittaja päättää vaihtaa hommia tai muuttaa Jumalan selän taakse tavoittamattomiin. Toimittajaloukun vaaraa ei ole. Tekijöitä on lukematon määrä, joista valita. WordPress-sivustosta saa verkkokaupan WooCommerce-laajennuksella ja lisäosilla WordPress-sivuston voi muuntaa muuksikin kuin pelkäksi verkkosaitiksi.

4. Kustannustehokas

Verrattuna esimerkiksi siihen että EPiServerin pelkkä lisenssi kustantaa 40 000 euroa, WordPress on halpaa kuin saippua. Itse sisällönhallintajärjestelmä on ilmainen, jonka kuka tahansa tietävämpi voi asentaa omalle palvelimelleen tai vaihtoehtoisesti ottaa samantien käyttöön ilman minkäänlaista teknistä säätöä osoitteessa wordpress.com.

Usein WordPress maksaa jonkin verran, jos sivustostaan haluaa saada hyvän ja erottuvan näköisen, mutta WordPress-sivuston ostaminen on silti kohtalaisen edullista verrattuna johonkin täysin kustomoituun ratkaisuun. Takin voi ostaa mistä tahansa kaupasta, mutta mittatilauksella räätälöity työ on aina toinen juttu.

5. Kehittyvä

WordPressiä itseään kehittää sadat kehittäjät ympäri maailman ja päivityksiä tulee tiuhaan. Tämä tarkoittaa entistä nopeammin ja paremmin toimivaa sivustoa, hyvää tietoturvaa ja parempia toimintoja.

Ehkä hienointa WordPressissä on se, että sitä voi jatkokehittää vaikka miten pitkälle. On totta, että tekniikka vanhenee koko ajan, mutta WordPressiä ja sen komponentteja, teemoja ja lisäosia on kohtuullisen mutkatonta päivittää ja uudistaa.

Koska WordPress on ajateltu aika pitkälle käyttäjäystävällisyyden näkökulmasta, se on myös taaksepäinyhteensopiva ja päivitykset harvoin rikkovat mitään. Jopa kymmenen vuotta vanha sivusto toimii edelleen WordPressillä loistavasti – sama ei olisi mahdollista monella muulla alustalla.

Loppusanat

Nämä ne key pointsit nyt taisivat olla. Tähän voisi lisätä vielä monta asiaa, mutta ne ovat todettu yleisesti toimivaksi kaikinlaisilla verkkosivuilla, esimerkiksi minkä tahansa sivuston voi hakukoneoptimoida, jos homman handlaa.

WordPress on maailman suosituin, mutta se johtuu varmasti siitä, että se on yksinkertaisesti toimivin tämän hetken verkkosivualustoista. Sisällönhallintajärjestelmiä löytyy pilvin pimein ja sen lisäksi paljon suositaan myös esimerkiksi staattisia generaattoreita, mutta ne harvoin ovat käyttäjälähtöisiä ja sellaisia että ei-tietokoneihmiset osaisivat päivittää niillä sisältöä.

WordPressin mentaliteetti on myös sellainen asia, joka on sydäntä lähellä – nimittäin WordPress-yhteisö. Vastaavaa yhteisöä ei ole tullut vastaan muilla järjestelmillä, ainakaan yhtä avointa ja kaikenlaiset ihmiset vastaanottavaa. WordPress-tapaamisiin ja WordCamp-seminaareihin voi tulla kuka tahansa, joka jollain tapaa puuhailee WordPressin kanssa tai on kiinnostunut aiheesta, oli kyse sitten ihan tavallisesta bloggaamisesta tai koodaamisesta. WordPress-yhteisön touhuista voi lukea lisää avainsanan WordPress-yhteisö alta. WordPressin lyhyt oppimäärä ”WordPress verkkosivualustana” on kirjoitettu Duden blogiin viime vuonna, sekin kannattaa lukaista jos kiinnostaa.

Hyvän, päivitettävän verkkosivuston pitäisi olla sellainen, jota oma mummokin osaa päivittää. WordPressillä se on mahdollista.