Maanantaina, 1.10.2018

WordCamp Turku 2018 РSadan hengen WordPress-kinkerit sisälsivät täyttä asiaa

Duden digitiimi (Roni, Timi ja Arto) matkasivat torstaina Turkuun WordCampia varten, jonka oli m√§√§r√§ alkaa perjantaiaamuna. Paikkana Panimoravintola Koulun yl√§kerran tilat. Alakerta olikin jo tuttu WordPress Turku Meetupeista. Yl√§kerta olikin hieman viihtyis√§mpi ja tilavampi, mutta ainakin valkokangas oli hieman liian pieni ja vanhanaikainen videotykki heitti kuvaa viel√§ pienemm√§ksi. Niist√§ esityksist√§, joissa slideiss√§ oli pienempi kontrasti, […]

Tämä kirjoitus saattaa sisältää vanhentunutta tietoa, sillä se on julkaistu yli 4 vuotta sitten.

Duden digitiimi (Roni, Timi ja Arto) matkasivat torstaina Turkuun WordCampia varten, jonka oli määrä alkaa perjantaiaamuna. Paikkana Panimoravintola Koulun yläkerran tilat. Alakerta olikin jo tuttu WordPress Turku Meetupeista.

Yläkerta olikin hieman viihtyisämpi ja tilavampi, mutta ainakin valkokangas oli hieman liian pieni ja vanhanaikainen videotykki heitti kuvaa vielä pienemmäksi. Niistä esityksistä, joissa slideissä oli pienempi kontrasti, oli vaikeampi saada selkoa. Tilat olivat melko ahtaat, mutta toisaalta tämänkertaisessa WordCampissa olikin vain reilu sata osallistujaa, isommat tilat olisivat saattaneet jäädä väljäksi.

15min Lightning talk: How to measure, analyze and optimize your WordPress website

Marko Tanaskovic GoDaddylta aloitti mielenkiintoisesta aiheesta ”How to measure, analyze and optimize your WordPress website”. Puhe oli enemm√§nkin yleisesti verkkosivujen k√§vij√§datan analysoinnista ja kosketuspintaa varsinaisesti WordPressiin oli v√§h√§n, mutta kiinnostavaa siit√§ huolimatta. Google Analyticsin asennusohjeet esityksess√§ olivat omasta mielest√§ni t√§ss√§ porukassa hieman eriskummallista, vaikka yleis√∂ss√§ olisikin ei-kehitt√§ji√§.

Takeawayna käteen jäi, että pitäisi katsoa hieman tarkemmin Google Analyticsin ominaisuuksia. En esimerkiksi tiennyt, että sivuston hidastumisesta voi asettaa automaattisia sähköpostihälytyksiä. Meillä toisaalta on tuo Admin Labs sitä varten. Marko antoi myös kattavan listan työkaluista, joita kannattaa käyttää analysoinnista tietoturvaan ja aina hakukoneoptimointiin asti. Osan näistä tiesinkin.

15min Lightning talk: Harvoin päivittyvän tiedon välimuistitus

Duden oma taustakehittäjä Timi Wahalahti oli puhumassa heti perään hieman teknisemmästä aiheesta, eli välimuistituksesta. Esityksessä oli mukana kuvitteellisen ravintolan demosivusto, joten nähtiin myös käytännön esimerkkejä.

Luvut kertovat miten paljon hyötyä on esimerkiksi transienttien käytöstä, Redisin käytöstä ja näistä yhdessä. Palvelimella oli yllättävän pieni merkitys jos välimuistitus on tehty tehokkaasti, esimerkiksi paljon parjattu Louhi suoritui testeistä hyvin Рainoana miinuksena että Redis-tukea ei tietenkään löydy.

15min Lightning talk: WordPressin penetraatiotestaus

Tiia Rantanen Zeelandilta aloitti kolmannen lightning talkin räväkästi vetoamalla Suomen lakiin tietomurrosta, että esityksen pohjalta asioiden yrittäminen saattaa olla lain vastaista. Penetraatiotestaus tarkoittaa tietoturvariskien ja hyökkäysvektoreiden löytämistä.

Kali Linux on hakkerointiin käytettävä Linux, jolla pystyy etsimään (ja hyödyntämään, huom. lainsäädäntö!) haavoittuvuuksia, esim. XSS:ää ja muita, murtamaan salasanoja, luomaan haittaohjelmia, haistelemaan ja tunnistamaan laitteita, verkkoja ja ohjelmia. Eli aika monipuolinen työkalu myös WordPress-sivustojen penetraatiotestaamiseen.

Hauskaa että vinkiksi annettiin myös ihan suoria rikoksia (ei suositeltu käyttämään tosin!), eli esimerkkinä klassisin brute force tai dictionary -hyökkäys. Mielestäni WordCamp Turun mielenkiintoisin ja hauskin esitys.

Tauko

Tauon paikka, mutta kahvia ei ollut saatavilla mist√§√§n. Itse olen t√§m√§nkaltaisissa tapahtumissa tottunut kahviin, joten asia oli melkoinen pettymys. Moni k√§vikin ostamassa l√§heiselt√§ √Ąrr√§lt√§.

Kuva: Tommi Sipiläinen / Aucor

Have no fear, Gutenberg is near

Gutenbergistä on hohkattu WordPress-piireissä nyt viimeisen vuoden ja viimeistään nyt käsillä olevan version myötä (4.9.8) se on tullut myös loppukäyttäjien ja asiakkaiden tietoon. Seravon Toni Laakson Gutenberg-esitys antaa hyvän peruskuvan siitä millaisia ongelmia Gutenberg yrittää ratkaista. Yksi keskeisimmistä asioista on verkkosivujen päivitettävyys.

Perinteisesti WordPressin yll√§piton√§kym√§ n√§ytt√§√§ erilaiselta verrattuna sivustoon, eik√§ aina ihan tied√§ mist√§ pit√§isi p√§ivitt√§√§ mit√§kin (etenk√§√§n silloin jos tekij√§ on suunnitellut yll√§piton√§kym√§n huonosti tai haastavasti). Gutenbergiin suunnitellaan lohkot, joita voi lis√§t√§ ja ne my√∂s n√§ytt√§v√§t yll√§pidossa samalta kuin varsinaisen sivuston puolella. WordCamp Europessa Gutenbergist√§ puhuttiin t√§n√§(kin) vuonna todella paljon ja v√§hint√§√§n 5.0 versiossa se ”pakotetaan” k√§ytt√§j√§lle. Toki Classic Editoria voi k√§ytt√§√§ jatkossakin, lis√§osan kautta.

Gutenberg täytyy ottaa ehdottomasti käyttöön useammalla sivustolla, ainakin niillä, joilla sivusto rakentuu modulaarisesti eikä dataa tarvitse välttämättä kierrättää useammalla alasivulle.

Mielenkiintoinen aihe, joka herättää varmasti keskustelua jatkossakin, on kyse sen verran merkittävästä ja tuoreesta muutoksesta WordPressissä. Itse talk jäi hieman pintapuoliseksi, mutta tunnin suola olikin jatkokeskustelu. Muistutti siitä, että pitääkin käyttää Gutenbergiä hieman enemmän sille sopivissa projekteissa. Jos ei tuotannossa niin sitten omissa viritelmissä.

The Web Accessibility Directive ‚ÄĒ What You Need to Know

Danielin esityksessä käytiin hyvin läpi siitä miten tuleva (moneen kertaan viivästynyt) EU:n direktiivi vaikuttaa verkkosivuihin, uusiin ja vanhoihin. Kevään WordCamp Jyväskylässä kävin esityksessäni oikeastaan läpi kaikkea muuta kuin direktiiviin liittyvää, joten vaikka kuivahkoa byrokratiaa sivuttiinkin, oli mukavaa kuulla mm. millaisissa sivuissa WCAG 2.0 AA on edellytys vuoteen 2021 mennessä (TL;DR: Julkishallintojen ja yleisten isojen pörssiyritysten kuten pankkien sivut).