Perjantaina 16.2.2018

WordCamp Jyväskylä 2018 kokosi WordPress-kehittäjät yhteen

Viime viikon perjantaina vietettiin WordCamp Jyväskylä -tapahtumaa Duden kotikaupungissa noin 140 henkilön voimin. WordCampit ovat kaikille avoimia WordPress-seminaareja, joissa tekijät kokoontuvat yhteen oppimaan ja tutustumaan toisiinsa. WordCamp Jyväskylä oli järjestyksessään neljäs WordCamp Suomessa. Ulkomailla WordCampeja on järjestetty jo vuodesta 2006. Aihetunnisteen wordcamp alta voit lukea kaikista WordCampeista, joissa Dude on ollut mukana. Viime vuoden WordCamp […]

Tämä kirjoitus saattaa sisältää vanhentunutta tietoa, sillä se on julkaistu yli 6 vuotta sitten.

Viime viikon perjantaina vietettiin WordCamp Jyväskylä -tapahtumaa Duden kotikaupungissa noin 140 henkilön voimin. WordCampit ovat kaikille avoimia WordPress-seminaareja, joissa tekijät kokoontuvat yhteen oppimaan ja tutustumaan toisiinsa. WordCamp Jyväskylä oli järjestyksessään neljäs WordCamp Suomessa. Ulkomailla WordCampeja on järjestetty jo vuodesta 2006. Aihetunnisteen wordcamp alta voit lukea kaikista WordCampeista, joissa Dude on ollut mukana.

Viime vuoden WordCamp Helsingistä emme kirjoittaneet tavasta poiketen koostetta, mutta tapahtumanjärjestämisestä innostunut Timi kirjoitti tapahtumasta järjestämisnäkökulmasta. Itseltä tarinaa ei syntynyt, sillä aihesisällöltään tapahtumassa oli ensimmäistä kertaa vähän vähemmän kehittäjille suunnattuja esityksiä ja aika paljon ns. “tuttua huttua”. En nähtävästi ollut ainoa, joka toivoi seuraavasta WordCampista kehittäjäkeskeisempää. Timi kääri hihat ja tapahtuman suunnittelu sai alkaa. Koska aihepiiri rajattiin tiukaksi, lippujakin tulisi vähemmän myyntiin. Siksi Jyväskylä tuntui luontevalta vaihtoehdolta. Ja tännehän se saatiin!

Päivän startti, viiden minuutin kävelymatka kotoa

Nyt tiedän miltä helsinkiläisistä tuntuu kun kaikki on lähellä. Kerrankin tapahtuma lähellä minua. Asun noin korttelin päässä, joten sai kerrankin vähän nukkuakin pidempään (yleensä kiskon itseni sängystä kuudelta). Puoli yhdeksään mennessä olin tapahtumapaikalla, nappasin osallistujakortin kaulaan ja suuntasin aamupalalle. Sokos Hotels Alexandra on vähän sokkeloinen, mutta selvisin kuitenkin. Kahvia naamariin, katse ympärille ja tuttuja jututtamaan.

Tilat olivat tiiviihköt, mutta se ei menoa haitannut. Pian olikin jo aika mennä kuuntelemaan Timin avauspuheenvuorot tapahtumasta. Mukava päivä tiedossa oikeiden työhöni liittyvien aiheiden äärellä. Saleihin sentään mahtui hyvin.

Koska esityksiä pidettiin kahdella lavalla samaan aikaan, piti tehdä valinnat. Aina kun mahdollista, valitsin tietysti front end -kehitykseen (CSS/JS/HTML/a11y/etc) liittyviä, itseäni koskettavia talkeja, jotta saisin tapahtumasta kaiken irti.

Sali 1: Terraform, Docker, Heroku, AWS: WordPress DevOps in 2018 / Sali 2: Crash course into headless WordPress development with React

Futuricen Viljami Kuosmanen piti esityksen DevOpsista ja näytti livedemossaan miten WordPressiä devataan hyödyntämällä Herokua työstössä ja deployaamalla Terraformin avulla. Mielenkiintoista nähdä hieman erilaista workflowta, vaikka emme pitkälle vietyjä dedikoitujamme lähdekään korvaamaan Herokulla tai Capistranoa Terraformilla. Yhteneväisyyksiä löytyi ja oli mukava saada hieman erilaista näkökulmaa tuttuun työnkuvaan. Viljamin wordpress-heroku-docker-project “boilerplate” löytyy GitHubista.

Kakkossalissa tutustuttiin headlessiin WordPressiin ja Reactin hyödyntämiseen WP-kehityksessä Christian “k1sul1” Nikkasen johdolla. Christianin esityksessä käyttämä demo löytyy myös GitHubista, tsekkaa k1sul1/wp-pwa.

Sali 1: Lyhyet lightning-esitykset: / Sali 2: Demo + työpaja: Serverless WordPress

Nordcloudin Arto Liukkosen Serverless WordPress olisi kiinnostanut kovastikin, mutta valintojen maailma. Join välissä kahvit ja jäin sitten samaan saliin, jossa Zeelandin Amanda Koivisto aloitteli aiheesta WordPress-tuki ja siihen liittyvät mahdollisuudet kehittäjälle. Esitys muistutti miksi muunmuassa koodin katselmointi on tärkeää ja mitä kannattaa muistaa ennen julkaisua.

Valu Digitalin Sauli Rajala nosti esityksessään Devausmokia, jotka aiheuttavat sinulle ongelmia tulevaisuudessa esille neljä devausmokaa. Setti oli erittäin hyödyllinen ja myönsin heti virheeni ainakin yhdessä näistä:

Muut mokathan olivat:

  1. Liikaa lisäosia
  2. Tyylit liian spesifejä
  3. Et dokumentoi
  4. Et luota gittiin

Tästä esityksestä inspiroituneena refaktoroin pohjateemamme Airin jo tapahtuman aikana:

Miten tehdään maksullista sisältöä WordPressillä

Toisessa salissa jatkui vielä Arton Serverless-setti, mutta minä pysyin tiiviisti penkissäni. Checkout Finlandin Onni “koodimonni” Hakala kertoi seuraavaksi kuinka WordPressillä myydään maksullista sisältöä. PMPro lisäosana olikin tuttu, mutta esitys oli hauska ja muistutti että homma ei ole rakettitiedettä.

Lounaschatit ja jännitys… eikun innostus tiivistyy

Minähän olin ilmoittautunut tämänkertaiseen WordCampiin puhumaan, joten vatsanpohjassa alkoi hieman kutittelemaan tässä vaiheessa, sillä vuoroni lauteilla oli heti lounaan jälkeen. Söin mahan täyteen ja harkitsin välikaljaa, mutta meninkin sen sijaan katsomaan kakkossalin tilukset, enhän nimittäin ollut ehtinyt siellä vielä käydä.

Sali 1: Miksi frontend-kehittäjän pitää rakastaa matematiikkaa? / Sali 2: Oma esitys: Esteettömyys osaksi WordPress-teemakehitystä

Esteettömyysesitykseni sujui mielestäni mainiosti ja kysymyksiäkin tuli hyvin. Esityksen muut fiilikset voit lukea henkilökohtaisesta blogistani aiheella “Matkani ramppikuumeisesta esiintyjäksi”. Erityisen mielissäni olin siitä, että esteettömyysworkshopia Hollannista asti tullut Rian Rietveld kehui esitystäni. Eräänlainen merkkipaalu elämässä saavutettu.

Toisessa salissa Aucorin Teemu Suoranta piti esityksen frontista ja matematiikasta. Relatiiviset unitit ovat tuttuja, mutta esityksen näkökulma olisi ollut mielenkiintoinen.

Esteettömyystyöpaja ja loppupäivä

Halusin loppupäivän tehdä asioita esteettömyyden parissa ja jutella Rianin kanssa, joten jäin ykkössaliin. Salissa Rianin luento esteettömyydestä, käytiin ruudunlukijatekniikkaa läpi, testattiin erilaisia sivustoja näppäimistöllä ja katsottiinpa myös ääriesimerkkejä vähiten ja eniten esteettömistä sivustoista. Ja samalla tein teemaamme monia esteettömyysparannuksia. Testaapas valikkoamme alt + tab ja enter -näppäimillä täällä, on muuten hyvä!

Evääksi jäivät mm. kullanarvoiset sivustot iOS & VoiceOver Mobile Accessibility Cheat Sheet, Testing web accessibility ja weba11y.

Minun esitykseni löytyy osoitteesta slides.dude.fi/wcjkl-2018-a11y ja koodi GitHubista.

Muissa esityksissä käytiin läpi mm. miten ACF:llä pystyy kehittämään koodin kautta, kuinka julkaistaan WordPress-lisäosia ilman SVN:ää ja miten lisäosien laaduntarkkailua ja testaamista voi parantaa.

Afterparty ja jälkimeiningit

Afterpartypaikkana toimi Ravintola Mutka, joka toimi tähän tarkoitukseen erittäin hyvin. Tilaa ja drinkkiä riitti.

Yhteenveto

WordCamp Jyväskylä oli erittäin onnistunut tapahtuma. Kiitos siitä kuuluu järjestäjille, vapaaehtoisille, puhujille, sponsoreille ja tietysti osallistujille. Tämä on kaikkien aikojen ensimmäinen WordCamp, jossa osallistuin myös Workshopiin ja olin mukana täysin alusta loppuun asti. Kehittäjäkeskeisyys on tärkeää, sillä omaan tekemiseen vahvasti yksiin osuvat aiheet kiinnostavat. Päivä meni suorastaan hujauksessa!

Kiitos kaikille mukana olemisesta. Seuraava WordCamp järjestetään Turussa syksyllä, näemme siellä!

Aiheesta muualla: