Perjantaina, 16.2.2018

WordCamp Jyväskylä 2018 kokosi WordPress-kehittäjät yhteen

Viime viikon perjantaina vietettiin WordCamp Jyv√§skyl√§ -tapahtumaa Duden kotikaupungissa noin 140 henkil√∂n voimin. WordCampit ovat kaikille avoimia WordPress-seminaareja, joissa tekij√§t kokoontuvat yhteen oppimaan ja tutustumaan toisiinsa. WordCamp Jyv√§skyl√§ oli j√§rjestyksess√§√§n nelj√§s WordCamp Suomessa. Ulkomailla WordCampeja on j√§rjestetty jo vuodesta 2006. Aihetunnisteen wordcamp alta voit lukea kaikista WordCampeista, joissa Dude on ollut mukana. Viime vuoden WordCamp […]

Tämä kirjoitus saattaa sisältää vanhentunutta tietoa, sillä se on julkaistu yli 4 vuotta sitten.

Viime viikon perjantaina vietettiin WordCamp Jyväskylä -tapahtumaa Duden kotikaupungissa noin 140 henkilön voimin. WordCampit ovat kaikille avoimia WordPress-seminaareja, joissa tekijät kokoontuvat yhteen oppimaan ja tutustumaan toisiinsa. WordCamp Jyväskylä oli järjestyksessään neljäs WordCamp Suomessa. Ulkomailla WordCampeja on järjestetty jo vuodesta 2006. Aihetunnisteen wordcamp alta voit lukea kaikista WordCampeista, joissa Dude on ollut mukana.

Viime vuoden WordCamp Helsingist√§ emme kirjoittaneet tavasta poiketen koostetta, mutta tapahtumanj√§rjest√§misest√§ innostunut Timi kirjoitti tapahtumasta j√§rjest√§misn√§k√∂kulmasta. Itselt√§ tarinaa ei syntynyt, sill√§ aihesis√§ll√∂lt√§√§n tapahtumassa oli ensimm√§ist√§ kertaa v√§h√§n v√§hemm√§n kehitt√§jille suunnattuja esityksi√§ ja aika paljon ns. ”tuttua huttua”. En n√§ht√§v√§sti ollut ainoa, joka toivoi seuraavasta WordCampista kehitt√§j√§keskeisemp√§√§. Timi k√§√§ri hihat ja tapahtuman suunnittelu sai alkaa. Koska aihepiiri rajattiin tiukaksi, lippujakin tulisi v√§hemm√§n myyntiin. Siksi Jyv√§skyl√§ tuntui luontevalta vaihtoehdolta. Ja t√§nneh√§n se saatiin!

Päivän startti, viiden minuutin kävelymatka kotoa

Nyt tiedän miltä helsinkiläisistä tuntuu kun kaikki on lähellä. Kerrankin tapahtuma lähellä minua. Asun noin korttelin päässä, joten sai kerrankin vähän nukkuakin pidempään (yleensä kiskon itseni sängystä kuudelta). Puoli yhdeksään mennessä olin tapahtumapaikalla, nappasin osallistujakortin kaulaan ja suuntasin aamupalalle. Sokos Hotels Alexandra on vähän sokkeloinen, mutta selvisin kuitenkin. Kahvia naamariin, katse ympärille ja tuttuja jututtamaan.

Tilat olivat tiiviihköt, mutta se ei menoa haitannut. Pian olikin jo aika mennä kuuntelemaan Timin avauspuheenvuorot tapahtumasta. Mukava päivä tiedossa oikeiden työhöni liittyvien aiheiden äärellä. Saleihin sentään mahtui hyvin.

Koska esityksiä pidettiin kahdella lavalla samaan aikaan, piti tehdä valinnat. Aina kun mahdollista, valitsin tietysti front end -kehitykseen (CSS/JS/HTML/a11y/etc) liittyviä, itseäni koskettavia talkeja, jotta saisin tapahtumasta kaiken irti.

Sali 1: Terraform, Docker, Heroku, AWS: WordPress DevOps in 2018 / Sali 2: Crash course into headless WordPress development with React

Futuricen Viljami Kuosmanen piti esityksen DevOpsista ja n√§ytti livedemossaan miten WordPressi√§ devataan hy√∂dynt√§m√§ll√§ Herokua ty√∂st√∂ss√§ ja deployaamalla Terraformin avulla. Mielenkiintoista n√§hd√§ hieman erilaista workflowta, vaikka emme pitk√§lle vietyj√§ dedikoitujamme l√§hdek√§√§n korvaamaan Herokulla tai Capistranoa Terraformilla. Yhtenev√§isyyksi√§ l√∂ytyi ja oli mukava saada hieman erilaista n√§k√∂kulmaa tuttuun ty√∂nkuvaan. Viljamin wordpress-heroku-docker-project ”boilerplate” l√∂ytyy GitHubista.

Kakkossalissa tutustuttiin headlessiin WordPressiin ja Reactin hy√∂dynt√§miseen WP-kehityksess√§ Christian ”k1sul1” Nikkasen johdolla. Christianin esityksess√§ k√§ytt√§m√§ demo l√∂ytyy my√∂s GitHubista, tsekkaa k1sul1/wp-pwa.

Sali 1: Lyhyet lightning-esitykset: / Sali 2: Demo + työpaja: Serverless WordPress

Nordcloudin Arto Liukkosen Serverless WordPress olisi kiinnostanut kovastikin, mutta valintojen maailma. Join välissä kahvit ja jäin sitten samaan saliin, jossa Zeelandin Amanda Koivisto aloitteli aiheesta WordPress-tuki ja siihen liittyvät mahdollisuudet kehittäjälle. Esitys muistutti miksi muunmuassa koodin katselmointi on tärkeää ja mitä kannattaa muistaa ennen julkaisua.

Valu Digitalin Sauli Rajala nosti esityksessään Devausmokia, jotka aiheuttavat sinulle ongelmia tulevaisuudessa esille neljä devausmokaa. Setti oli erittäin hyödyllinen ja myönsin heti virheeni ainakin yhdessä näistä: