Perjantaina, 16.2.2018

WordCamp Jyväskylä 2018 kokosi WordPress-kehittäjät yhteen

Viime viikon perjantaina vietettiin WordCamp Jyv√§skyl√§ -tapahtumaa Duden kotikaupungissa noin 140 henkil√∂n voimin. WordCampit ovat kaikille avoimia WordPress-seminaareja, joissa tekij√§t kokoontuvat yhteen oppimaan ja tutustumaan toisiinsa. WordCamp Jyv√§skyl√§ oli j√§rjestyksess√§√§n nelj√§s WordCamp Suomessa. Ulkomailla WordCampeja on j√§rjestetty jo vuodesta 2006. Aihetunnisteen wordcamp alta voit lukea kaikista WordCampeista, joissa Dude on ollut mukana. Viime vuoden WordCamp […]

Tämä kirjoitus saattaa sisältää vanhentunutta tietoa, sillä se on julkaistu yli 4 vuotta sitten.

Viime viikon perjantaina vietettiin WordCamp Jyväskylä -tapahtumaa Duden kotikaupungissa noin 140 henkilön voimin. WordCampit ovat kaikille avoimia WordPress-seminaareja, joissa tekijät kokoontuvat yhteen oppimaan ja tutustumaan toisiinsa. WordCamp Jyväskylä oli järjestyksessään neljäs WordCamp Suomessa. Ulkomailla WordCampeja on järjestetty jo vuodesta 2006. Aihetunnisteen wordcamp alta voit lukea kaikista WordCampeista, joissa Dude on ollut mukana.

Viime vuoden WordCamp Helsingist√§ emme kirjoittaneet tavasta poiketen koostetta, mutta tapahtumanj√§rjest√§misest√§ innostunut Timi kirjoitti tapahtumasta j√§rjest√§misn√§k√∂kulmasta. Itselt√§ tarinaa ei syntynyt, sill√§ aihesis√§ll√∂lt√§√§n tapahtumassa oli ensimm√§ist√§ kertaa v√§h√§n v√§hemm√§n kehitt√§jille suunnattuja esityksi√§ ja aika paljon ns. ”tuttua huttua”. En n√§ht√§v√§sti ollut ainoa, joka toivoi seuraavasta WordCampista kehitt√§j√§keskeisemp√§√§. Timi k√§√§ri hihat ja tapahtuman suunnittelu sai alkaa. Koska aihepiiri rajattiin tiukaksi, lippujakin tulisi v√§hemm√§n myyntiin. Siksi Jyv√§skyl√§ tuntui luontevalta vaihtoehdolta. Ja t√§nneh√§n se saatiin!

Päivän startti, viiden minuutin kävelymatka kotoa

Nyt tiedän miltä helsinkiläisistä tuntuu kun kaikki on lähellä. Kerrankin tapahtuma lähellä minua. Asun noin korttelin päässä, joten sai kerrankin vähän nukkuakin pidempään (yleensä kiskon itseni sängystä kuudelta). Puoli yhdeksään mennessä olin tapahtumapaikalla, nappasin osallistujakortin kaulaan ja suuntasin aamupalalle. Sokos Hotels Alexandra on vähän sokkeloinen, mutta selvisin kuitenkin. Kahvia naamariin, katse ympärille ja tuttuja jututtamaan.

Tilat olivat tiiviihköt, mutta se ei menoa haitannut. Pian olikin jo aika mennä kuuntelemaan Timin avauspuheenvuorot tapahtumasta. Mukava päivä tiedossa oikeiden työhöni liittyvien aiheiden äärellä. Saleihin sentään mahtui hyvin.

Koska esityksiä pidettiin kahdella lavalla samaan aikaan, piti tehdä valinnat. Aina kun mahdollista, valitsin tietysti front end -kehitykseen (CSS/JS/HTML/a11y/etc) liittyviä, itseäni koskettavia talkeja, jotta saisin tapahtumasta kaiken irti.

Sali 1: Terraform, Docker, Heroku, AWS: WordPress DevOps in 2018 / Sali 2: Crash course into headless WordPress development with React

Futuricen Viljami Kuosmanen piti esityksen DevOpsista ja n√§ytti livedemossaan miten WordPressi√§ devataan hy√∂dynt√§m√§ll√§ Herokua ty√∂st√∂ss√§ ja deployaamalla Terraformin avulla. Mielenkiintoista n√§hd√§ hieman erilaista workflowta, vaikka emme pitk√§lle vietyj√§ dedikoitujamme l√§hdek√§√§n korvaamaan Herokulla tai Capistranoa Terraformilla. Yhtenev√§isyyksi√§ l√∂ytyi ja oli mukava saada hieman erilaista n√§k√∂kulmaa tuttuun ty√∂nkuvaan. Viljamin wordpress-heroku-docker-project ”boilerplate” l√∂ytyy GitHubista.

Kakkossalissa tutustuttiin headlessiin WordPressiin ja Reactin hy√∂dynt√§miseen WP-kehityksess√§ Christian ”k1sul1” Nikkasen johdolla. Christianin esityksess√§ k√§ytt√§m√§ demo l√∂ytyy my√∂s GitHubista, tsekkaa k1sul1/wp-pwa.

Sali 1: Lyhyet lightning-esitykset: / Sali 2: Demo + työpaja: Serverless WordPress

Nordcloudin Arto Liukkosen Serverless WordPress olisi kiinnostanut kovastikin, mutta valintojen maailma. Join välissä kahvit ja jäin sitten samaan saliin, jossa Zeelandin Amanda Koivisto aloitteli aiheesta WordPress-tuki ja siihen liittyvät mahdollisuudet kehittäjälle. Esitys muistutti miksi muunmuassa koodin katselmointi on tärkeää ja mitä kannattaa muistaa ennen julkaisua.

Valu Digitalin Sauli Rajala nosti esityksessään Devausmokia, jotka aiheuttavat sinulle ongelmia tulevaisuudessa esille neljä devausmokaa. Setti oli erittäin hyödyllinen ja myönsin heti virheeni ainakin yhdessä näistä:

Muut mokathan olivat:

  1. Liikaa lisäosia
  2. Tyylit liian spesifejä
  3. Et dokumentoi
  4. Et luota gittiin

Tästä esityksestä inspiroituneena refaktoroin pohjateemamme Airin jo tapahtuman aikana:

Miten tehdään maksullista sisältöä WordPressillä

Toisessa salissa jatkui viel√§ Arton Serverless-setti, mutta min√§ pysyin tiiviisti penkiss√§ni. Checkout Finlandin Onni ”koodimonni” Hakala kertoi seuraavaksi kuinka WordPressill√§ myyd√§√§n maksullista sis√§lt√∂√§. PMPro lis√§osana olikin tuttu, mutta esitys oli hauska ja muistutti ett√§ homma ei ole rakettitiedett√§.

Lounaschatit ja j√§nnitys… eikun innostus tiivistyy

Minähän olin ilmoittautunut tämänkertaiseen WordCampiin puhumaan, joten vatsanpohjassa alkoi hieman kutittelemaan tässä vaiheessa, sillä vuoroni lauteilla oli heti lounaan jälkeen. Söin mahan täyteen ja harkitsin välikaljaa, mutta meninkin sen sijaan katsomaan kakkossalin tilukset, enhän nimittäin ollut ehtinyt siellä vielä käydä.

Sali 1: Miksi frontend-kehittäjän pitää rakastaa matematiikkaa? / Sali 2: Oma esitys: Esteettömyys osaksi WordPress-teemakehitystä

Esteett√∂myysesitykseni sujui mielest√§ni mainiosti ja kysymyksi√§kin tuli hyvin. Esityksen muut fiilikset voit lukea henkil√∂kohtaisesta blogistani aiheella ”Matkani ramppikuumeisesta esiintyj√§ksi”. Erityisen mieliss√§ni olin siit√§, ett√§ esteett√∂myysworkshopia Hollannista asti tullut Rian Rietveld kehui esityst√§ni. Er√§√§nlainen merkkipaalu el√§m√§ss√§ saavutettu.

Toisessa salissa Aucorin Teemu Suoranta piti esityksen frontista ja matematiikasta. Relatiiviset unitit ovat tuttuja, mutta esityksen näkökulma olisi ollut mielenkiintoinen.

Esteettömyystyöpaja ja loppupäivä

Halusin loppupäivän tehdä asioita esteettömyyden parissa ja jutella Rianin kanssa, joten jäin ykkössaliin. Salissa Rianin luento esteettömyydestä, käytiin ruudunlukijatekniikkaa läpi, testattiin erilaisia sivustoja näppäimistöllä ja katsottiinpa myös ääriesimerkkejä vähiten ja eniten esteettömistä sivustoista. Ja samalla tein teemaamme monia esteettömyysparannuksia. Testaapas valikkoamme alt + tab ja enter -näppäimillä täällä, on muuten hyvä!

Evääksi jäivät mm. kullanarvoiset sivustot iOS & VoiceOver Mobile Accessibility Cheat Sheet, Testing web accessibility ja weba11y.

Minun esitykseni löytyy osoitteesta slides.dude.fi/wcjkl-2018-a11y ja koodi GitHubista.

Muissa esityksissä käytiin läpi mm. miten ACF:llä pystyy kehittämään koodin kautta, kuinka julkaistaan WordPress-lisäosia ilman SVN:ää ja miten lisäosien laaduntarkkailua ja testaamista voi parantaa.

Afterparty ja jälkimeiningit

Afterpartypaikkana toimi Ravintola Mutka, joka toimi tähän tarkoitukseen erittäin hyvin. Tilaa ja drinkkiä riitti.

Yhteenveto

WordCamp Jyväskylä oli erittäin onnistunut tapahtuma. Kiitos siitä kuuluu järjestäjille, vapaaehtoisille, puhujille, sponsoreille ja tietysti osallistujille. Tämä on kaikkien aikojen ensimmäinen WordCamp, jossa osallistuin myös Workshopiin ja olin mukana täysin alusta loppuun asti. Kehittäjäkeskeisyys on tärkeää, sillä omaan tekemiseen vahvasti yksiin osuvat aiheet kiinnostavat. Päivä meni suorastaan hujauksessa!

Kiitos kaikille mukana olemisesta. Seuraava WordCamp järjestetään Turussa syksyllä, näemme siellä!

Aiheesta muualla:

Lue myös nämä

Duden digitiimi WordCamp Europessa – kuulumiset Wienin reissulta

Juhannuksena järjestettiin tähän mennessä maailman suurin WordCamp (=WordPress-tapahtuma) nimeltään WordCamp Europe, jossa Duden tekninen jaosto eli minä (Roni) ja Timi oli mukana alusta loppuun saakka. Jyväskyläläisten remmissä mukana reissasi myös naapuritoimiston MEOMin Natanael Sinisalo.

WordCamp Finland 2015 oli onnistunut reissu

WordCampeja on järjestetty ympäri maailmaa jo vuodesta 2006, mutta nyt 9 vuotta myöhemmin saimme vihdoin WordCampin tänne Suomeen. Ostin lippuni hyvissä ajoin, mutta en reissua sen kummemmin suunnitellut.

WordPress verkkosivualustana

Tällä hetkellä WordPress on kaikista suosituin alusta, jolle verkkosivuja julkaistaan (noin neljäsosa kaikista maailman sivustoista). Aina näin ei ole ollut.