Perjantaina 5.1.2024

Vuosi toimarina – Miten meni noin niinku omasta mielestä?

Juha Laitisesta tuli Duden toimitusjohtaja tammikuussa 2023 ja nyt on aika muistella kokonaista vuotta toimitusjohtajana. Lue kädenlämpöinen kertaus vuoden 2024 starttiin!

Itse karsastan tämmöisiä kädenlämpöisiä recappejä vuoden touhuiluista, mutta tehdään poikkeus tällä kertaa. Jengi ei jaksa kuitenkaan tehdä ensimmäisinä päivinä mitään oikeita töitä, joten voivat lukea tätä. Rapiat vuoden päivät toimitusjohtajan pestiä plakkarissa – miten se meni noin niinku omasta mielestä?

Oli etukäteen tiedossa että vuosi 2023 pitää sisällään monenlaista muutosta Duden sisällä ja isoin oman työn kannalta oli se, että meikästä tehtiin toimitusjohtaja yksimielisellä päätöksellä. Mikäs siinä, tuntui että olen sopiva Dude siihen hommaan ja pestiin liittyviä tehtäviä oli jossain määrin tullut vuosien varrella jo tehtyäkin. Kaikesta huolimatta kyseinen rooli vähän jännitti. Minulla ei ole mitään toimitusjohtajuuteen liittyvää koulutusta tai muuta tietämystä, jos ei aiheeseen liittyvää kirjallisuutta lasketa. Miten tämä nähdään ulkopuolella? Osaanko olla oma uskottava… itseni? Mitä työntekijät miettivät tästä? Onko pakko laittaa joku titteli? Ja niin edelleen.

Alkuvuosi ja kevät meni aika lailla myynnin haltuun ottamisessa, kehittämisessä ja erinäisten asioiden uudelleenjärjestelyssä, kuten työsuhde-etujen ruuvailussa. Dudella on äärettömän vastuuntuntoiset työntekijät ja vähintä mitä voin tehdä on ainakin yrittää katsoa, että kaikilla olisi asiat mahdollisimman hyvin reilassa. Tähän liittyy toki myös yleisesti töiden mielekkyys, sopivat haasteet, selkeät etukäteen mietityt työtehtävät ja kehitystöiden realistiset aikataulut. Kuulostaa simppelille ja sitähän se onkin. Ei asioiden tarvitse olla monimutkaisia, maalaisjärjellä pärjää pitkälle.

Samalla kun liiketoiminnan kehitys imaisi vielä entistä isomman palan meikäläisen työpäivästä, tuli harvakseltaan tehtyä satunnaisia “leiskailuja” tai ainakin niiden osia tiettyihin projekteihin. Nyt täytyy myöntää, että vaikka taitoa ja näkemystä UI/UX suunnitteluun onkin, varsinaista liekkiä ei tähän hommaan ole. Suunnittelua pitää tehdä täydellä sydämellä ja focusoituneesti, joten ainakin tältä erää nämä päivät ovat minulla takana päin. Mikäs siinä, aika aikaansa kutakin.

Ennen kesälomia tuntui, että meidän alkuvuoden myynti oli pelannut liiankin hyvin (maailman tilanteesta huolimatta) ja oli käynyt klassinen ylibuukkaus. Tämä aiheutti säätöä omassa päässä resurssien suhteen ja meni siinä muutama projektikin vähän pitkäksi. Tällaiset asiat harmittaa suunnattomasti, mutta ei auttanut kuin myöntää virheet, niellä kyyneleet ja kohtuullisella kirimisellä paikata tehdyt virheet. Huolella tehdyt projektit kiittävät pitkässä juoksussa ja puolivillaista ei päästetä läpi. Loppu meni kuitenkin hyvin, eli kaikki hyvin. Onneksi meillä on fiksuja asiakkaita, jotka myös ymmärtävät tämän, kiitos teille.

Syksy starttasi henkilöstömuutosten ja Duden 10v bileiden siivittämänä. Muutokset henkilöstössä aina hieman ravistelevat, mutta toisaalta pieni ravistelu tekee myös hyvää. Pirskeistä jäi erittäin hyvä maku ja henkilökohtaisesti kävin läpi myös pientä tunteiden ravistelua, kun tajusin että tässähän on kymmenen vuotta puuhasteltu menemään. ”Puuhastelu” onkin vähän väärä sana, se on kuin huomaamatta paisunut kannattavaksi liiketoiminnaksi joka työllistää tällä hetkellä 11 henkilöä. Tätä ei passaa ottaa missään nimessä itsestäänselvyytenä! Oli kivaa fiilistellä tätä hetkeä mukavien ihmisten kanssa komeissa puitteissa. Hyvä Dudet.

Loppuvuotena saatiin projektit ja jatkokehitykset rullaamaan entistä paremmin uomiinsa. Uusi projektipäällikkö Henri Tammenniemi toi mukanaan kaivattua osaamista projektien johtamisen, aikatauluttamisen ja uuden asiakaspalvelumallin suhteen. Koodipuolella saatiin hyviä onnistumisia yhdessä tekemällä monimutkaisiakin projekteja. Toimistolla oli aistittavissa pientä liekitystä ja ylpeyden aihetta tekemistämme ratkaisuista ja ihan syystä. Ylipäätään meininki on ollut nousujohteista koko vuoden niin tekemisessä kuin fiiliksessäkin. Tästä ei voi olla kuin vilpittömän iloinen ja ylpeä. Jälleen kerran, hyvä Dudet.

Entä miten se ensimmäinen vuosi toimarina sitten meni, niinkun omasta mielestä?

Antaisin itselleni kouluarvosanan 8- eli ihan mainiosti. Focus olisi voinut olla parempi “omissa hommissa”. Tuli rönsyiltyä aikalailla sinne takatolpalle, jossa koin olevani hyödyksi. Ehkä minusta oli kuitenkin siellä enemmän haittaa… meidän tyypit tietää kyllä mitä tekee.

Missä koen onnistuneeni on kohtuullisen hyvien vuorovaikutus- ja ihmissuhdetaitojen käyttö, joista tuskin on haittaa tässä pestissä. Opetetaanko niitä siellä koulussa ja kursseilla? Mene ja tiedä.

Muuten tuntuu, että Duden kipparointi sujuu kohtuullisen hyvin ja mielenkiinnolla lähden katsomaan mitä opin vuonna 2024.