Perjantaina, 13.10.2017

Verkkosivujen ostaja: teetä sivut kerralla ja kunnolla

Verkkosivuja on helppo verrata talo- tai rakennusprojektiin, jossa on paljon palasia, liikkuvia osia ja erilaisia tekijöitä. Samat ongelmat nimittäin näkyvät usein rakennusmaailmassa.

Tämä on tarina siitä miksi Dude tykkää projekteista, joissa on mukana alusta loppuun asti

Silloin tällöin tulee tarjouspyyntö projektiin, jonka joku toinen on aloittanut, mutta ei ole jostain syystä saattanut loppuun saakka. Tai projektiin, jonka yrittäjä on itse pienellä tietämyksellään tai uteliaisuudellaan saanut alkuun, esimerkiksi asentamalla WordPressin ja valmisteeman. Tai projektiin, jossa sivusto on valmis, mutta halutaan jatkokehitykseen kumppani. Näistä on helppo kieltäytyä, koska emme jatka toisen tekemästä työstä emmekä toteuta valmisteeman päälle mitään.

Valmisteema-aspektia on avattu elokuisessa kirjoituksessamme WordPress-sivut ‚Äď r√§√§t√§lille vai markettiin?, mutta homman jatkamisesta emme ole viel√§ kertoneet rivill√§k√§√§n. Saatat mietti√§, miksi ihmeess√§ on muka niin vaikeaa jatkaa jo aloitettua projektia? siin√§h√§n on jo osa tehty, eik√∂s se ole nopeampaa?

Keskener√§isten omakotitalojen, ”ikuisuusprojektien” omistajat ymm√§rt√§v√§t, ett√§ ty√∂n m√§√§r√§ tai rahan meno saattaa yll√§tt√§√§. Sama homma verkkosivustoissa. Listaamani asiat eiv√§t p√§de joka ikiseen projektiin, mutta uskoisin, ett√§ useimmiten kyse on seuraavista asioista. N√§m√§ ovat syit√§ sille, miksi emme l√§hde jatkamaan kenenk√§√§n toisen (edes ammattilaisen) aloittamaa ty√∂t√§.

Huonot lähtökohdat

Miten on alunperinkin päädytty tilanteeseen, jossa sivusto on kesken ilman tekijää? Tämä on niin huono lähtökohta, että se ei ammattilaisena houkuta lähtemään projektiin mukaan. Jos edellinen tekijä ei ole saanut sivustoa aikaiseksi, puhutaan ongelmista.

Suuri tuntematon

Vaikka sivustolle saisi kaikki mahdolliset tunnarit, jo pelkkään selvittelyyn menee aikaa. Ja yrittäjälle aika on rahaa. Verkkosivut ovat sen verran monimuotoinen kokonaisuus, että ei voida suoriltakäsin sanoa mitä sivusto sisältää.

Jos palataan talovertailuun, tämä lienee niitä harvoja kohtia joissa vertailu ei aina suoraan päde, ainakaan tekijän näkökulmasta. Rakennusmiehet ovat nimittäin ainakin Suomessa kohtuu osaavaa porukkaa, eikä se seinä tai lista siitä hirveästi kummene, jos budjetti on talonrakennuspuuhissa ollut suurinpiirtein kohdallaan (en vähättele rakennushommia, vaan annoin esimerkin talonrakennusprojektista, jossa voi olla useampi laadukas tekijä). Homman jatkajan on helppo nähdä mitä edellinen ukkeli on tehnyt ja jatkaa siitä.

Verkkosivumaailmassa tilanne on kuitenkin eri. Kuvittele että et näekään talon sisälle kuin vasta sitten kun olet sitoutunut projektiin. Seinistä paljastuu hometta ja ne täytyy vaihtaa. Pahimmillaan talon perustukset ovat surkeat ja itse asiassa talon jämä pitää purkaa ja rakentaa kokonaan eri tontille. Monesti tämän näkee jo etukäteen jo tarjouspyyntövaiheessa.

Olen ottanut tasan yhden projektin, jossa edellinen koodari on hävinnyt maan päältä ja homma on tipahtanut hyppysiini. Yleensä gut-feeling pitää kutinsa ja tässä homma kannatti, sillä asiakkaan riemastus painaa vaakakupissa eniten. Harvoin näissä kuitenkaan hyvin käy.

Oman ja olemassaolevan tekniikan ja toimintamallin yhteensopivuus

Toinen tekijä on voinut tehdä asioita aivan eri tavalla kuin itse. Puhumattakaan palvelimesta, joka ei välttämättä tue uudempaa PHP-versiota. Jos käytössä ei ole esimerkiksi käännettyä CSS:ää tai gulpia, joutuu oman stackin rakentamaan erikseen vanhan sivuston päälle. Kaikki saattaa pahimmillaan mennä ristiin, jolloin hommassa ei ole mitään järkeä.

Legacy-koodi

Kun puhutaan ns. ”legacy”-koodista, tarkoitetaan vanhaa tai vanhentunutta tekniikkaa. Koodareita on erilaisia ja on aivan ymm√§rrett√§v√§√§, ett√§ ei pysy kehityksen k√§rjess√§ mukana. Sit√§ tapahtuu itsellekin. On kuitenkin aivan eri asia tehd√§ asioita 5-10 vuotta vanhalla tekniikalla kuin olla k√§ytt√§m√§tt√§ flexboxia tai CSS Gridi√§ (jotka muuten eiv√§t ole pakollisia jos perinteinen grid toimii).

Jos jo toteutusvaiheessa koodi on vanhaa, sivusto on jo julkaisuvaiheessa uhanalainen. Tällainen projekti pitäisi joka tapauksessa tehdä vuoden päästä uusiksi kun huomataan että asiat hajoilevat.

Asiakkaan ennakkoluulot

Jos projektin keskeneräisyys on johtunut edellisestä teknisestä toteuttajasta, eli toisinsanoen koodari on ryssinyt koko projektin, saattaa asiakkaalla olla melko kitkerät mielipiteet koko alasta. Mutta sivut olisi saatava, tekijästä viis. Jos ennusmerkit ovat edes etäisesti arvattavissa, on helppo torpata tarjouspyyntö ja suositella vaikka freelancereita, jotka mäihällä suostuisivat tämäntyyppiseen paikkailuhommaan.

Kannattavuus

Yleensä keskeneräisten projektien taustalla on alimitoitettu budjetti, vääränlaisen toimittajan valinta tai ylipäätään huono speksaus projektista. Tällöin olettamus on, että asia saadaan myös maaliin pienellä budjetilla. Silloin täysimittaisen digitoimiston hinnat menevät heittämällä yli. Muistutan usein asiasta linkkaamalla hintabloggauksemme Miksi digitoimiston verkkosivuilla ei kerrota hintoja?.

Entäs valmis saitti, mutta ylläpito teille?

No älähän nyt. Jos kerran et pääse toteuttamaan projektia loppuun, voit ottaa sen ylläpidettäväksi, eikö vain? Tämä tuntuu kaikista hulluimmalta. Miksi pitäisimme jonkun toisen tekemää sivustoa omilla huippuluokan palvelimillamme? se on pahimmillaan kuin aikapommi, joka odottaa räjähtämistään.

Emme kuitenkaan ole hosting-talo, vaikka tarjoammekin hosting-palveluita. WordPress-sivustoille optimoitu Webhotellimme on aina lähtöisin hyvistä käytännöistä ja asiakastyytyväisyydestä, mutta sivut sekä palvelin ovat bundlattuna samaan ylläpitopakettiin, jotta asiakkaan ei tarvitse soittaa useampaan eri paikkaan samasta asiasta. Sitä paitsi palvelimet ovat keskeinen osa työtämme, sillä ne ovat niin tiukasti sivujen toimintoihin ja toimivuuteen sidottuja.

Loppusanat

Vielä loppuun erään nimeltä mainitsemattoman kehittäjän kertomus (tekstistä karsittu tunnistamisen vuoksi tekniikat ja detaljit pois):

Mulla on tässä ollut projektina saattaa monen eri keittäjän työstämä verkkokauppa maaliin.

Koko homma on lähtökohtaisesti aika hanurista kun työn aloittanut henkilö oli valinnut erään valmisteeman pohjaksi ja siitä sitten lapsiteemalla jatkanut hommaa eteenpäin. Ei tosin ilmeisesti kovin taidokkaasti, kun se oli siitä siirtynyt toisen yrityksen työstettäväksi ja siitä sitten taas eteenpäin minulle.

Noh… tuo koodi tuolla on aika kuraa ja kirsikkana kakun p√§√§ll√§ teema k√§ytt√§√§ rikkin√§ist√§ lis√§osaa sis√§ll√∂n rakentamiseen. Lopputulema on aivan helvetin hidas kokonaisuus. Latausnopeudet kehityspalvelimellakin py√∂riv√§t 18-22s v√§liss√§, vaikka kuinka annoin ilokaasua.

Verkkosivuprojekti on aina kokonaisuus, mielellään jatkuva sellainen. Verkkosivut eivät ole pikku juttu, jotka laitetaan läjään ja unohdetaan nettiin. Tarkoituksenmukaisen, järkevän projektin kehitys jatkuu julkaisun jälkeenkin.

Keskeneräisen jatkaminen tai rikkinäisen korjaaminen ei aina kannata. Kun teet sivut, tee ne kerralla ja kunnolla. Valitse toteuttaja hyvin, älä lähde tekemään itse, jos et osaa. Luota ammattilaisiin, se kannattaa.

Pullopostia?

Koottuja kuulumisia sisältävä bittivirtojen pulloposti saapuu rantaasi noin kolmen kuukauden välein.