Perjantaina 15.12.2023

Saavutettavuusauditointi kertoo, palvelevatko verkkosivut oikeasti kaikkia

Saavutettavat verkkosivut on kaikkien etu, sillä netti kuuluu kaikille. Saavutettavuus on inklusiivisuutta ja tehostaa liiketoimintaasi verkossa. Ovatko sivusi kunnossa? Lue saavutettavuusauditoinnista ja testaa lopuksi sivustosi testerillä.

Saavutettavuusauditointi on helppo tapa testauttaa verkkosivut saavutettavuusongelmien varalta. Sana saavutettavuus tarkoittaa esteettömyyttä digitaalisesti. Dudella saavutettavuus on sisäänrakennettua, osa yrityksemme DNA:ta.

Muistan kun aikoinaan 2000-luvulla henkilökohtaisella verkkosivullani tein virheellisesti juuri näin ja tyylittelin boldaukset näyttämään isommilta ”otsikoilta”. Sain tästä sokealta suoraa palautetta, että voisinko muuttaa nuo boldit otsikoksi, jotta hän pääsee selaamaan sisältöä otsikoittain. Silmäni avautuivat tämän jälkeen saavutettavuuden suhteen.

Duden blogissa 8.3.2023: Viisi saavutettavuutta rampauttavaa tekijää verkkosivuilla

“Perussaavutettava” on yleensä riittävä, mutta monet verkkosivun tekijät eivät panosta saavutettavuuteen lainkaan projektin aikana, vaan saavutettavuutta ehostetaan joko lisätöinä tai esimerkiksi julkishallinnon projektin vaatimuksena. Me uskomme, että A-tason saavutettavuus kuuluu asiaan, eikä ole erikseen myytävä juttu. Mitä enemmän ominaisuuksia ja sisältöä sivustolla on, sitä suurempaan rooliin saavutettavuus asettuu.

Erityisesti aistirajoitteiseen vähemmistöön kuuluva netin käyttäjä ei usein välitä visuaalisesta käyttöliittymästä. Esimerkiksi oma vaimoni on kuurosokea ja tunnen sokeita ihmisiä, joille selaimen navigointitoiminnot ja näppäinkomennot helpottavat elämää huomattavasti.

Duden blogissa tiistaina 25.1.2022: Ei pakoteta niitä linkkejä uuteen välilehteen

Milloin tehdä saavutettavuusauditointi

Saavutettavuusauditointi kannattaa aina. Mikään ei ole ikinä täydellistä ja asioita on saattanut jäädä huomaamatta. Näkevät käyttäjät keskittyvät asioihin, joita katsovat silmillään, mutta esimerkiksi ruudunlukijaa tai näppäimistöä käyttävät keskittyvät aivan eri asioihin. Saavutettavuusauditointi siis kannattaa tehdä, jos:

  • Olet kiinnostunut siitä miten sivustosi toimii eri käyttäjäryhmillä kuten näkörajoitteiset, dysleksiasta tai muista lukihäiriöistä kärsivät, värisokeat (punavihersokeus, heikentynyt värinäkö, osittainen värisokeus, täydellinen värisokeus, punaviher- ja sinikeltapuutteelliset (tritanomalia) ja niin edelleen), sokeat, ikänäköiset, kehitysvammaiset, keskittymisvaikeuksista tai liikkeestä kärsivät tai vaikkapa ihan terveet ihmiset. Saavutettavuus koskee kaikkia. Lisää tietoa: Saavutettavusvaatimukset.fi: Kenelle saavutettavuus on tärkeää?
  • Julkishallinnon (tai muuten tärkeä) verkkopalvelusi täytyy täyttää WCAG 2.1 AA tai AAA -kriteeristön. Laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta velvoittaa julkista sektoria ja osaa yksityisen ja kolmannen sektorin organisaatioista noudattamaan saavutettavuusvaatimuksia. Lisää tietoa Aluehallintoviraston sivustolla saavutettavuusvaatimukset.fi.
  • Haluat tarkistaa, että sivustosi on teknisesti hyvin toteutettu (saavutettavuuden kevyt läpikäynti on myös osana teknistä auditointimme)
  • Tarvitset sivustollesi Saavutettavuusselosteen.
  • Sivustollasi on havaittu saavutettavuuspuutteita ja haluat tietää mitä muita ongelmia löytyy.
  • Olet tuottanut sivustollesi sisältöä, mutta et ole varma onko se tarpeeksi saavutettavaa.
  • Muiden huomiointi ja inklusiivisuus on organisaatiosi tärkeitä arvoja.

Ovatko verkkosivuni tarpeeksi saavutettavat? – Tilaa saavutettavuusauditointi

Hyvä kysymys. Ainoa tapa vastata tähän on käydä sivusto läpi, eli tilata digitoimistolta saavutettavuusauditointi.

No mitäs se sitten pitää sisällään?

  1. Ensin käydään sivuston käyttöliittymä ja tekniikka läpi tarkkaan testaamalla käyttäjätestauksella ja erilaisilla työkaluilla
  2. Luodaan kattava PDF-raportti, jossa on havaintojen lisäksi korjausehdotukset
  3. Luodaan saavutettavuusseloste tai kirjataan havainnot olemassaolevaan saavutettavuusselosteeseen

Raportin sisällysluettelo:

  1. Tietoa Duden saavutettavuusauditoinneista
  2. Johdanto ja apuvälineet
  3. EU:n saavutettavuusdirektiivi ja laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta
  4. Havaintojen luokittelu
  5. Kokonaiskuva
  6. Havainnot
  7. Havantojen alakohdat
  8. Yhteenveto
  9. Yhteyshenkilönne

Saavutettavuus tehostaa liiketoimintaasi verkossa

Mitä useampi verkkosivusi käyttäjä pystyy käyttämään sivustoa täysin rinnoin, lukemaan tekstiä ja ymmärtämään mitä kuvissa näkyy, sitä enemmän liiketoimintasi tehostuu. Saavutettavuus parantaa käytettävyyttä. Saavutettavuus on toimivaa. Hyvin toteutettu, saavutettava verkkosivu tukee tavoitteita ja parantaa esimerkiksi myyntiä.

Miten voin testauttaa asioita itse?

Hyvä kysymys! Saavutettavuutta on helppo testata nopeasti itsekin ja ihan ilmaiseksi. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että monet automaattityökalut eivät pysty arvioimaan sivustoa kuin ihminen, nimittäin elementtien taustalla olevia väriyhdistelmiä ei esimerkiksi näillä testeillä saa kiinni. Kontrastit ja muut saattavat olla virheellisiä huomioita tästä syystä.

  • Accessibilitychecker.org – Google PageSpeed Insights kaltainen piirakkapisteytys 0-100
  • Siteimprove – Maksullinen hieman kattavampi palvelu saavutettavuuden tarkistamiseen

Teknisille ihmisille kannattaa minimissään katsoa Nu HTML Checkerillä, että HTML on validia, sillä validi HTML on saavutettavan toteutuksen ensiaskel. Muita työkaluja ovat mm. WAVE Web Accessibility Evaluation Tools, aXe ja Assistiv Labs, mutta nämä vaativat jo enemmän (teknistä) saavutettavuustietämystä.

Kaikista paras vaihtoehto on testauttaa verkkosivut saavutettavuuteen panostavalla digitoimistolla kuten Dude.

Onko kotipesäsi kunnossa?

Jos artikkeli herätti ajatuksia sivustosi kunnosta, ole ihmeessä yhteydessä. Voit esimerkiksi alkuun kertoa mitä huolia sinulla on niin kerromme tarvitsetko auditointia vai pärjäätkö nykyisellä sivustolla vielä hyvin. Meillä pistetään saitit minttiin, ota yhteyttä!