Tiistaina, 25.1.2022

Ei pakoteta niitä linkkejä uuteen välilehteen

Uuteen välilehteen tai ikkunaan avautuvat linkit eivät ole saavutettavia. Sisällöntuottajalla on iso vastuu, joka vaikuttaa sivustokävijän saavutettavuuteen. Annetaan käyttäjän päättää itse.

Otsikko on tarkoituksella samankaltainen kuin 18.1.2022 kirjoitettu Vierityspalkin artikkeli samasta aiheesta. Ei avata niitä linkkejä uuteen ikkunaan. Tykkään alleviivata tätä asiaa.

Joskus ihmettelin asiaa ääneen, kun eräällä sivustolla haluttiin, että kaikki ulkoiset linkit avautuvat uuteen ikkunaan. Minulle ilmaistiin hyvin voimakkaasti, että ei haluta että ihmiset poistuvat meidän sivuiltamme. Perustelu herättää hämmennystä, koska emme me voi muihin ihmisiin vaikuttaa. Ruksia voi painaa milloin hyvänsä.

If people really want to leave, they will. And if users follow a link to another website and want to return to your website, they will invariably do so by clicking Back, since that’s the most popular way to revisit pages.

Jakob Nielsen, ”Prioritizing Web Usability”, 2006

Olen sivunnut aihetta muunmuassa vuonna 2020 kirjoituksessani Saavutettavuus ei ole pelk√§st√§√§n sokeita varten ‚Äď Saavutettavat verkkosivut hy√∂dytt√§v√§t kaikkia, ja my√∂s Vierityspalkin edell√§ mainitussa artikkelissa on l√§j√§p√§in materiaalia l√§hteisiin, joissa aiheesta puhutaan. T√§ss√§ artikkelissa listaan siit√§kin huolimatta ne t√§rkeimm√§t syyt, miksi linkkej√§ ei kannata laittaa aukemaan uuteen v√§lilehteen koskaan.

Vältä näitä WordPressissä.

1. Takaisin-nappi ei enää toimi

Erityisesti aistirajoitteiseen vähemmistöön kuuluva netin käyttäjä ei usein välitä visuaalisesta käyttöliittymästä. Esimerkiksi oma vaimoni on kuurosokea ja tunnen sokeita ihmisiä, joille selaimen navigointitoiminnot ja näppäinkomennot helpottavat elämää huomattavasti.

Kun linkki pakotetaan uuteen ikkunaan, selainikkuna ik√§√§n kuin ”nollautuu”. Takaisin-nappi ei en√§√§ toimi. Joutuukin sulkemaan ikkunan tai etsim√§√§n aiemman v√§lilehden uudestaan, jotta p√§√§see kohtaan, jossa aiemmin oli. Yleens√§ selainten takaisin-nappi muistaa jopa rullauskohdan, miss√§ viimeksi oli.

Haluatko rampauttaa selainnavigoinnin toiminnan pakottamalla linkin avautumaan eri paikkaan?

2. Linkki kiusaa näkövammaisia tai ruudunlukulaitteita käyttäviä

Hieman edelliseen liittyen, k√§ytt√∂kokemus yht’√§kki√§ vaihtuu kun n√§kym√§ muuttuu, eik√§ p√§√§se takaisin. K√§ytt√§j√§ h√§mmentyy, kun selain t√§yttyy v√§lilehdist√§ linkkej√§ klikatessa. Joidenkin k√§ytt√§jien voi rajoitteistaan johtuen olla my√∂s vaikea hahmottaa sis√§lt√∂√§ muutenkin.

3. Mobiililaitteissa ponnahduslinkit häiritsevät tavallistakin käyttäjää

En tied√§ sinusta, mutta minua √§rsytt√§√§ puhelimella selatessa uuteen v√§lilehteen avautuvat linkit, varsinkin kun nykyinen Androidin Chrome-selain lis√§√§ v√§lilehti√§ ”ryhmiin”. Olen sen verran minimalismiin keskittynyt neuroottinen ahdistuja, ett√§ en halua s√§il√∂√§ selaimessani turhia v√§lilehti√§.

Kun toiminto pakotetaan käyttöön, joutuu jatkuvasti sulkemaan välilehtiä. Mobiililaitteella edellisen välilehden etsiminen on monen täppäyksen takana.

4. Kaikissa selaimissa ja välineissä linkki ei toimi ollenkaan

On laitteita ja työkaluja, joilla linkki ei toimi ollenkaan, jos siihen on pakotettu uuteen ikkunaan aukeava toiminnallisuus. Linkki muuttuu tällöin siis käytännössä eri tyyliseksi tekstiksi ja härnää käyttäjiä olemassaolollaan.

Certain user agents, like kiosks, are unable to open new windows or tabs.

Scara Manga Agency: Do not open links in a new tab or window

5. Uuteen ikkunaan pakotettu linkki ei ole saavutettava

Ponnahduslinkeistä kyllä saa saavutettavia (nuoli ja aria-label, selkeys), mutta itsessään se ei ole saavutettavin vaihtoehto. Kaikista paras on unohtaa tämä pakotus ja antaa käyttäjän päättää itse.

Aiheesta muualla

Lue myös nämä

Saavutettavuus ei ole pelkästään sokeita varten РSaavutettavat verkkosivut hyödyttävät kaikkia

Lakiin astui voimaan saavutettavuusvaatimus julkishallinnoille 23.9.2020. Tämä tarkoittaa sitä, että verkkosivut etenkin valtion toiminnan ja järjestötoimintapuolella tulisivat olla saavutettavat.

Ovatko verkkosivusi saavutettavat?

Sivuston yläosassa on iso kuva pimeästä tuijottavasta mustanharmaasta kissasta, jolla on isot virheät silmät. Tykkäämme käyttää kissakuvia silloin kun aiheeseen ei löydy muunlaista sopivaa kuvaa.

Yleisimmät verkkosivujen myytit

Verkkosivuja tehdessä tulee usein vastaan erilaisia väitteitä kävijän käyttäytymisestä tai verkkosivujen toimivuudesta. Osa pohjautuu menneisyyteen, jossa homma saattoikin pitää paikkaansa.