Torstaina, 5.3.2020

Päiväni koodarina Рtällainen on teknologiajohtajan normipäivä

Vaikka olenkin yritt√§j√§, arjen ty√∂p√§iv√§n perusrutiinit ovat yleens√§ melko samanlaista. ”Oravanpy√∂r√§st√§” ei voi kuitenkaan puhua, sill√§ digitoimistoty√∂ on siit√§ mukavaa, ett√§ mik√§√§n p√§iv√§ ei ole juuri koskaan samanlainen. T√§n√§√§n raotan hieman arkeani ja kerron siit√§ millainen tyypillinen p√§iv√§ Duden CTO:lla, allekirjoittaneella, Roni ”Rolle” Laukkarisella on.

N√∂rttin√§ olen kokeillut lukuisia eri tapoja aamuher√§tyksiin, sill√§ olen ollut aina sellainen ihminen, joka normaalilla her√§tyskellolla torkuttaa viime hetkeen asti, pukee ja valmistautuu alle vartissa ja sitten juoksee p√§iv√§kodille ja t√∂ihin. Vaikka yritt√§j√§el√§m√§ss√§ onkin ”vapaus” tehd√§ t√∂it√§ milloin haluaa, on lasten ja asiakkaiden vuoksi suotavaa olla ajoissa liikenteess√§. Siksi minulle ei normaali aamuher√§tys toimi parhaalla mahdollisella tavalla.

Kuten joka arkiaamu, tänäänkin kello lyö 6:25 ja makuuhuoneen viidessä älylampussa lähtee päälle hiljalleen auringonnousuefekti. Samaan aikaan televisio aukeaa automaattisesti Ylen aamun aloittaessa päivän ajankohtaisimmilla puheenaiheilla. Unta on tullut palloon vain vajaat viisi tuntia ja sen vuoksi silmien avaaminen tuntuu hieman raskaalta. Herääminen on kuitenkin helpompaa kun jää väkisinkin katselemaan ja kuuntelemaan televisiota ja ihmettelemään mitä Suomessa ja maailmalla tapahtuu. Aivot lopulta aktivoituvat ja on aika kammeta itsensä ylös sängystä. Tällä tavoin onnistun maanantaista perjantaihin heräämään joka aamu 6:25.

Asiakkaan eli Paahtimo Papun pienpaahtimokahvia naamariin Jura Ena 9 kotimallilla. Mikään ei voita vastapaahdettua tummapaahtokahvia aamulla. Toisinaan aamutelevision ääressä köllöttely venähtää, että tulee siitä huolimatta kiire vaikka herää aikaisin. Seitsemään mennessä kiskon kuusivuotiaan poikani hereille, joka on yhtä huono ja uninen aamuisin kuin isänsäkin. Puoli kahdeksaan mennessä olemme jo ulkona, kävellen matkalla päiväkodille.

Tietoisesti autottomana ty√∂matkat taittuu rauhaisasti k√§vellen p√§iv√§kodilta t√∂ihin. Langattomat nappikuulokkeet korviin ja √§√§nikirja py√∂rim√§√§n. Korvanapeissa p√∂l√∂tt√§√§ t√§ll√§ kertaa Chris Hogan, joka lukee jykev√§ll√§ baritonin ja basson v√§limaaston √§√§nell√§√§n omaa kirjaansa Everyday Millionaires: How Ordinary People Built Extraordinary Wealth‚Äēand How You Can Too. Noin puoliv√§liin kuunneltu, oikein p√§tev√§√§ setti√§ t√§h√§n asti. Hommahan toimii, koska pid√§n inspiroivista talousaiheisista kirjoista. Kuuntelen kirjoja aina k√§velless√§ ja joka p√§iv√§ keskim√§√§rin noin puoli tuntia kuuntelua tarkoittaa sit√§ ett√§ kirja tulee kuunneltua l√§pi pituudesta riippuen 1-3 viikon aikana.

Olen toimistolla yleensä ensimmäisenä, ellei toimitusjohtaja Kristian Hohkavaara ehdi ensin. Ovikoodia näpytellessä kello on yleensä vähän yli kahdeksan. Eväät kaappiin, jos niitä on, sitten tietokonetta päälle. Langattomasta kaiuttimesta soimaan Pandoran Morning Rock station ja sähköpostit auki. Tässä välissä haen yleensä kahvia toimiston Jura X8 -kahvikoneesta, joka on isommalle porukalle päivitetty business-malli ja jauhaa myöskin Paahtimo Papun papukahvia. Tällä kertaa pesässä on Dudelle tehty uniikki blendi.

Takaisin koneelle. N√§ytt√§√§ olevan vain 3 s√§hk√∂postia, joista kaksi uutiskirjett√§, mahtavaa! Yleens√§ t√§m√§ johtuu siit√§, ett√§ tsekkaan meilit my√∂s puhelimessa, 24/7. Vaikka en vastaisi tai ehtisi reagoida, laitan yleens√§ arkistoon InboxZero-periaatteita kunnioittaen ja reagointia vaativista s√§hk√∂posteista ajoitan teht√§v√§n Todoistiin. Mutta nyt on aika reagoida ensimm√§isen√§ aamusta, onhan t√§ss√§ viel√§ omaa rauhaa. Arkistoon, roskiin ja aamuvirkulle asiakkaalle kattava ja yst√§v√§llinen vastaus. You’ve achieved InboxZero, sanoo Spark -s√§hk√∂postiohjelma.

Seuraavaksi lähtee käyntiin Duden aspa, eli yleinen tuki, jonne tulee päivittäin viestiä. Tänään aamusaldona on vain yksi tiketti. Asiakaspalvelualustassammekin noudatetaan InboxZero-periaatetta, eli tikettejä ei jätetä lojumaan vaan niihin reagoidaan ja ne delegoidaan mahdollisimman pian, ehti asiaa sitten hoitaa tai ei.

Ensimm√§isen√§ aamulla pl√§r√§√§n my√∂s yrityksen talousasiat l√§pi budjetointi- ja kirjanpitoty√∂kalun avulla. Vaikka n√§m√§ teht√§v√§t eiv√§t varsinaisesti CTO:lle ”kuulu”, yritt√§j√§n√§ ja entisen√§ toimitusjohtajana olen tottunut niin tekem√§√§n oman henkil√∂kohtaisen mielenrauhan s√§ilytt√§miseksi. T√§ss√§ menee yleens√§ 10 minuuttia kun tatsi on niin hyv√§ ja asialla on mukava aloittaa p√§iv√§ (olen perverssi, tied√§n).

Tässä vaiheessa jos tekniikassamme on Pull Requesteja (koodimuutoksia, parannuksia tai ehdotuksia kanssakoodareilta tai ulkopuolisilta kollegoilta) tarkistan ne ja mergeilen (eli otan käyttöön tai yhdistän koodiin) ne tarvittaessa.

Sitten meilit ja laskelmat kiinni ja Todoist auki Рmitäs Tänään-kohdassa onkaan tehtävälistalla.

Yhdeks√§√§n menness√§ olen vaihtanut √§√§nil√§hd√∂n kaiuttimesta vastamelukuulokkeisiin ja huomion viev√§n musiikin sijaan soi tuottavuutta lis√§√§v√§ Brain.fm. Kun porukkaa alkaa olla enemm√§n ja enemm√§n toimistolla, on pakko olla keinoja joilla voi keskitty√§ t√§ysill√§ hommiin. Todolistalla on yleens√§ projektin jatkamista, jos on projektip√§iv√§ ja satunnaisia niinsanottuja ”s√§l√§hommia”, jos on s√§l√§p√§iv√§. Yleens√§ ajoitamme silppuhommat viikon alkuun tai loppuun, mutta joinakin viikkoina niit√§ on useampana p√§iv√§n√§. Jos p√§iv√§n aikataulut sen sallivat, saatan olla jopa niin kreisi, ett√§ teen sek√§ s√§l√§√§ ett√§ projektia puolet ja puolet. Mutta tuottavampia ovat p√§iv√§t, jolloin on jompaa kumpaa yhteen menoon.

Loungessa kelpaa taukoilla. (Instagram)

Koetan pitää taukoja kahden tunnin välein. Siihen auttaa lounge-tilamme, jossa on Darts-taulu, 80-luvun Arcade-masiina, televisio ja pari akustista kitaraa. Yleensä luen kirjaa, perjantaisin saatan hakata hetken Donkey Kongia. 10 minuuttia ja sitten takaisin hommiin.

Kello lähenee kahtatoista, vatsassa kurnii. Slackissa äänestellään lounaspaikkaa. Tänään minulla on eväät, jonakin toisena päivänä saatan mennä lounaalle. Keskimäärin käyn 2-3 kertaa viikossa lounaalla porukan kanssa. Joskus osa hakee eväät kaupasta.

Lounge-tilassa voi myös palastella asioita omalla porukalla.

Tänään ei ole palavereita, mutta pyrimme optimoimaan palaverit niin, että niitä pidetään vain aiheesta ja niihin osallistuu vain relevantit henkilöt. Teknologiajohtajana ja kehittäjänä minun ei tarvitse olla kuin silloin tällöin myyntipalaverissa tai aloitusworkshopissa mukana, muutoin palaverit hoitaa toimitusjohtaja tai projektipäällikkönä toimiva suunnittelija.

Mites etäpäivät?

Itse pid√§n v√§hint√§√§n yhden et√§p√§iv√§n, yleens√§ se kulkee nimell√§ ”et√§keskiviikko”. Et√§p√§iv√§t poikkeavat normip√§iv√§st√§ siin√§, ett√§ k√§velen p√§iv√§kodilta toimiston sijaan takaisin kotiin, ved√§n normihousuja rennommat pyjamat jalkaan ja laitan kotitoimiston tulille.

Kotona pystyy paremmin keskittym√§√§n ilman kuulokkeita tai jopa ilman musiikkia, koska ei ole ihmisi√§ ymp√§rill√§. Jos v√§sytt√§√§ liikaa, saatan ottaa p√§iv√§unet ja her√§tty√§ni jatkaa hommia viel√§ pitk√§lle iltaan. Se on kotip√§ivien miinus, kun ei tule ”l√§hdetty√§ t√∂ist√§”, mutta yleens√§ rento liukuva aikataulu tuntuu silti riitt√§v√§n mukavalta. Viimeist√§√§n nelj√§√§n menness√§ lapset kotiin tullessaan yleens√§ keskeytt√§v√§t ty√∂nteon, vaikka olisikin jotain kesken, joten v√§kisinkin venyy. Toisaalta joskus et√§p√§iv√§t ovat niin tehokkaita, ett√§ voi lopetella jo kolmen j√§lkeen.

Etäpäivät tuovat työntekoon mukavaa vaihtelua arkeen ja introverttinä tarvitsee viikon aikana edes päivän itsekseen olemista, jotta jaksaa loppuviikon myllyttää porukassa.

Loppuun

Toimistolla hommat ei lopu tasatunnilla kello neljä tai viisi vaan päivästä riippuen silloin kun hommat on päivän osalta paketissa. Yleensä neljän jälkeen tulee käveltyä kotiin perheen tykö. Kotona onkin sitten ihan muut projektit käynnissä, kuten Linux- ja retropelikikkailut, kirjojen lukeminen, kirjoittaminen, elokuvat ja lasten kanssa pöllöilyt.

Yritt√§jyyden ensimm√§isten vuosien ilta- ja y√∂ty√∂t ovat j√§√§neet pois ja j√§rkev√∂ityneet tehokkuudeksi ”ty√∂ajalle”, jos sellaista on ylip√§√§t√§√§n olemassa. Meilej√§ ja Slackia tulee kuitenkin vilkuiltua 24/7. Joskus on my√∂s ment√§v√§ lauantaina t√∂ihin (ihan omasta vapaasta tahdosta!), mutta sep√§ vasta tehokasta onkin silloin kun asiakkaat eiv√§t ole linjoilla.

Siinäpä otanta minun työpäivään. Toivottavasti sinun työsi on yhtä viihtyisää. Mukavaa työpäivää!

Pullopostia?

Koottuja kuulumisia sisältävä bittivirtojen pulloposti saapuu rantaasi noin kolmen kuukauden välein.