Maanantaina 7.8.2017

Duden virallinen operointimanuaali julkaistu

Päivittäiset asiat ovat olleet talon sisäisesti tiedossa jo iät ja ajat, mutta erinäiset dokumentaatiot pyöri pitkin Dropboxin sisäisiä kansioita, mikä missäkin ja milloinkin. Nyt kaikki on koottu kivasti yhteen, avoimeksi operointimanuaaliksi osoitteeseen handbook.dude.fi.

Tämä kirjoitus saattaa sisältää vanhentunutta tietoa, sillä se on julkaistu yli 7 vuotta sitten.

Dudehan on ollut aina avoin firma. Bisnessalaisuuksia ei ole, vaan kaikki mitä voidaan julkaistaan avoimena maailmalle. Keväällä firma koki muutoksen tuulia kun toimarin saappaisiin astui Hohkavaara aka ”Hohkis” aka ”poju” aka ”Rise” aka ”Krisse” ja Roni aka Rolle luopui nelivuotisesta manttelistaan. Uuden teknologiajohtajan tittelin myötä lähdin saman tien kehittämään yritystä Handbookin muodossa.

Handbook on talon tavat yksissä kansissa

Päivittäiset asiat ovat olleet talon sisäisesti tiedossa jo iät ja ajat, mutta erinäiset dokumentaatiot pyöri pitkin Dropboxin sisäisiä kansioita, mikä missäkin ja milloinkin. Joskus käytetyistä toimintamalleista, lisäosista tai muista asioista ei välttämättä ole oltu edes samaa mieltä, vaan menty flown mukana, tehty asioita omalla painollaan. Nyt kaikki on koottu kivasti yhteen, avoimeksi operointimanuaaliksi osoitteeseen handbook.dude.fi, jossa on mustaa valkoisella kaikki Duden toiminnan kulmakivet.

Handbook ei sisällä pelkästään teknisiä asioita, vaan vähän muutakin aina työviihtyvyydestä palvelinten seurantaan. Taloushommia julkaistaan erikseen ruumiinavaus-tyyppisissä bloggauksissa (tässä toissa tilikaudelta, uusimmasta tulossa pian juttua), mutta ne eivät kuulu Handbookiin.

Miksi yritys tarvitsee toimintamanuaalin?

Teknisissä yrityksissä ja mainostoimistoissa on paljon tehtäviä – ei pelkästään isoissa firmoissa, vaan myös pienissä. Hoidetaan markkinointia, myyntiä, koodausta, palvelinylläpitoa, delegointia, projektin liidausta, asiakasrajapintoja, tarjouksia, graafista suunnittelua, konseptointia, sisällönhallintaa ja niin edelleen. Jossain pelisäännöt on oltava ja tähän tarkoitukseen Handbook sopii kuin nappi silmään. Rakas kilpailijamme käyttää samasta asiasta nimitystä Aucor Flight Manual. Meillä se on Dude Handbook.

Ensimmäisellä sivulla kerrotaan mitä varten Handbook on olemassa. Päällisinpuolin Handbook sisältää kaiken mitä sinun tarvitsee tietää Dudella työskentelemiseen. Tästä Handbook jatkaa aina käytetyistä työkaluista eteenpäin projektin aloitukseen ja julkaisuun. Periaatteessa Handbook on sellainen, jonka uusi työntekijä voi selata läpi ja vanhat tarkistella asioita.

Jokaisella firmalla pitäisi olla oma Handbookinsa, ja nyt meillä on vihdoin sellainen, yhdessä paikassa koottuna, avoinna maailmalle.

Avoin lähdekoodi – muokkaukset maailmalle

Idea on, että Handbookin sisältöä kehitetään kuin sitä omaa lempiprojektia. Kun yritys kehittyy, muutokset reflektoidaan reaaliajassa Handbookiin. Koko paketti löytyy GitHubista manuaalin koodia sekä tekstisisältöjä myöten. Koska homma liittyy niin vahvasti Dudeen, valitettavasti muutoksia ei hyväksytä firman ulkopuolelta. Katsoa saa, mutta ei koskea. Ja kommetoida tietenkin, palaute otetaan aina vastaan.

Duden tulevaisuus näyttää entistä avoimemmalta ja jämptimmältä. Superläpinäkyvää sen olla pitää.