Perjantaina 15.9.2023

Duden tiimi vahvistui kuudella osaajalla – Tutustu tyyppeihin! Esittelyssä Joni, Jenni, Luka, Miska, Arto ja Maria

Dudelle on tullut lisää porukkaa viimeisen parin vuoden sisällä aika monta. Ketä ovat nämä mystiset hahmot? Nyt on aika avata auki hieman erilaisia persoonia, joita nähdään toimistolla, tai etätoimistolla.

Viimeksi kirjoitimme timanttisesta back-end devaajastamme Eliaksesta kesällä 2022. Tämän jälkeen vahvistuksia on tullut monta lisää reilussa vuodessa. Vuonna 2023 duden pääluku kipusi yhteentoista. Meillä on töissä todella osaavia kavereita, mutta ennen kaikkea mukavia ihmisiä.

Mutta ketä he oikein ovat? Mistä he meille päätyivät? Toukokuun Amassa saatiin hieman vihjailuja, mutta nyt on hetki esitellä muut hieman perusteellisemmin.

Joni – Suunnittelija suoraan savolaisuuden sydämestä, Kuopiosta

Joni tuli vahvistamaan Duden suunnitteluosaamista helmikuussa 2023. Joni on tehnyt suunnittelijana pitkän uran, se näkyy leiskoista! Joni on Kuopiosta, eli ilmeisen ehta savolainen. Lisäksi mies tekee 100% etänä (okei, joskus juna tuo hänet myös Jyväskylän toimistolle, muttei pakko ole). Annetaan Jonin kertoa lisää, eli kysytään pari kyssäriä.

Mittee? Tämän pittää olla erreys ku nui älähy miekkone Dudelle tulla tupsahti? Kui palj savolaesta sussa o?

Savolaesta leppoisuutta löytyy luonteesta, sekä murrettakin puheessa saattaa välillä kuulua. Kuopioonhan minä siirryin Varkaudesta, eli alunperin keski-savolaiseksi synnyin. Keski-suomalaiset ovat myös mukavaa sakkia ja erityisesti Dudelaiset, joten mikäs siinä oli joukkoon tupsahtaessa.

Miltä tuntuu suunnitella verkkosivuja Dudella näin vajaan puolen vuoden otannalla?

Hyvältä tuntuu! Dude-standardit on korkeat ja on ilo tuoda oma panos suunnitteluun. Ammatillista kehitystäkin tapahtuu mielenkiintoisissa projekteissa.

Miten etätyö on maistunut? Toimiiko homma, vaikka ei nähdä joka päivä kasvotusten?

Etätyön joustavuus toimii itselle hyvin, mutta kieltämättä ajoittaiset toimistopäivät Jyväskylässä tuovat tervetullutta vaihtelua rutiiniin. Slack ja puhelut toimivat hyvin päivittäisessä yhteydenpidossa.

Jenni – back-end kehittäjä Polvijärveltä

Jenni aloitti Dudella harjoittelun elokuussa 2022 ja otti työpaikan vastaan keväällä 2023. Heitetään urheilutoimittajatyyliin muutama kysymys.

Miltä on tuntunut olla Dudella töissä?

Tosi ihanaa! Täällä on ollut mukava ilmapiiri ja tuntuu, että mielipiteitä sekä ajatuksia otetaan hyvin vastaan. Olen myös päässyt oppimaan paljon uutta, mikä on hienoa.

Mikä on parasta päivittäisessä arjessa?

Aamukahvia ei voita mikään, mutta tykkään myös siitä, kun pääsee uppoutumaan projekteihin ja flow-tilaan niin, ettei ajan kulua edes huomaa. Sekin on huippua, jos saa jonkun asian valmiiksi ja asiakas tuntuu olevan mielissään lopputuloksesta.

Terveiset lukijoille?

Kannattaa pelata Baldur’s Gate 3.

Luka tuo lappeenrantalaista väriä Dudeen

Alunperin lappeenrantalainen, nykyisin jyväskyläläinen Luka starttasi tammikuussa 2023 Dudella back-end-työharjoittelijana ja otti työpaikan vastaan toukokuussa 2023. Muistan edelleen Lukan omaperäisen hakemuksen. Suora lainaus sivulauseesta: “Minulla on myös viehtymys tietokantoihin!”. Tämä kertoo ehkä Lukan back-end osaamisesta jotain, mutta antaa hänen itsensä kertoa lisää:

Mikä on taustakehityksessä parasta?

Parasta on ongelmanratkaisu ja siinä onnistuminen: kun on tietty lopputulos mihin tulee päästä, ja voin itse selvitellä, suunnitella ja toteuttaa. Jossain kohtaa tulee sellainen hehkulampun syttymisen hetki, ja se on ihan huippua!

Mikä on Dudessa parasta?

Dudessa parasta on se, että minulla on tilaa olla oma itseni. Sekä vahvuudet ja heikkoudet nähdään ja hyväksytään. Ei tarvitse kutistaa itseään, eikä myöskään esittää olevansa parempi kuin mitä on.

Top 5 lempijuttuasi elämässä yleensä?

  1. Vuoden kierron ja luonnonilmiöiden ihmettely ja ihailu, etenkin näin syksyllä.
  2. Uuden oppiminen, tieto siitä, että on loputon määrä asioita joita en vielä tiedä tai ymmärrä.
  3. Historian havina, oli se sitten elävöittämistä taikka museoissa tai raunioilla harhailua.
  4. Rennot, rauhalliset illat perheen tai ystävien kanssa.
  5. Kun voi koko päiväksi uppoutua johonkin tosi hyvään videopeliin.

Miska – Entinen rakennusmies, nykyään Internetin rakennusmies, front-end kehittäjä Jyväskylästä

Miskalla on taustat raksapuolella. Siisti sisätyö rupesi houkuttamaan enemmän, joten virta vei Dudelle. Kuokkalasta ponnistava koodari on omimmillaan CSS:n eli tyylittelyn ihmeellisessä maailmassa. Miskalla on kohtuullisen pitkä harjoittelujakso, joka alkoi joulukuun alussa 2022 ja jatkuu tätä kirjoittaessa vielä syksyn puolelle.

Toimistolla on spekuloitu millaisia määriä sitä kahvia oikein menee, joten kerropas nyt kovaa faktaa pöytään?

No aamulla menee iso kuppi vahvaa caffe lattee. Parin tunnin välein tulee santsattua lisää keskikokoisia annoksia, eli pari kertaa painaa lisää kahvia koneen normaalista annoksesta.

Mikä on siistein juttu CSS:ssä tällä hetkellä?

SVG animoinnit ja kikkailut on aika siistei. Kans kun oppii uuden tavan tehdä asiat helpommin ja paremmin. Esim. clip-path.

Onko työharjoittelu vastannut odotuksiasi?

Kyllä on. Työnkuva on pysynyt front end puolella ja päässyt tekemään yksinkertaisimmista taskeista haastavampiin.

Arto – Dudelle tuttu luottokaveri, freelancer, mutta nykyään meillä töissä, eli kiinteä osa kalustoa

Joku saattaa ehkä muistaa bloggauksemme vuodelta 2017, “Duden tiimi kasvaa kahdella”, jossa käytännössä esittelimme yhteistyökumppanimme, jotka ovat niin kiinteä osa kalustoa, että tuntuvat oikeastaan henkilökunnalta.

Arto on ollut Duden apuna jo pidempään ja yhteistä historiaa Ronin sekä Juhan kanssa löytyy myös ajalta ennen Duden perustamista. Maaseudun koodibunkkeristaan käsin Arto tekee viimeisteltyä ja tasaisen vahvaa jälkeä niin asikasprojekteihin kuin Duden omiinkin kehitystyökaluihin.

Duden tiimi kasvaa kahdella

Nykyään kuitenkin Arto on oikeasti osa henkilökuntaa. Jonin tapaan myös Arto tekee 100% etänä (tietysti välillä aina tavataan toimistollakin tai virkistyjäisten merkeissä).

Kerro vähän siitä sinun legendaarisesta “bunkkerista”, josta käsin teet hommia? Vai onko oikeampi nimitys kontti? Mikä homma?

Kyllä tätä kontiksi on tavattu haukkua. Toisen lapsemme synnyttyä irtisanoin toimitilat keskustasta ja mätkäytin tämän toimistokontin tähän omakotitalon pihaan. Näin päivittäinen työmatka pysyy lyhyenä ja voin helposti liikkua kodin ja toimiston välillä. Nyt työmatkaa on 20 metriä ja työskentely onnistuu vaikka lapsetkin on kotona ja tilan vaihdolla saa selkeästi eriteltyä työaikaa vapaa-ajasta.

Miltä Duden tavat tehdä hommia, tekniikka ja stäkki on vaikuttanut, kun olet aika pitkään tehnyt kuitenkin omaan tyyliisi käyttäen omia tapoja ja systeemejä?

Olen tehnyt verkkosivustoja vuodesta 2011 lähtien joko työntekijänä tai yrittäjänä josta viimeiset yhdeksän vuotta tein pitkälti alihankintana eri toimistoille. Siinä kerkesi semmoinen omanlainen tapa muodostua työntekoon ja sitä on nyt päässyt viemään uudelle tasolle. Aluksi monen uuden työtavan, työkalun ja stäkin käyttöön ottaminen oli melko henkeäsalpaava kokemus. Hetken aikaa on tarvinnut totutella että aivot pysyi kaikkien muutosten perässä ja että kädet tottui tekemään asioita hieman eri tavalla kuin aikaisemmin. Isompien projektien parissa työskentely ja yhteistyö monen työkaverin kanssa vaatii erilaisen tavan tehdä töitä ja siihen Dudella vuosien saatossa muodostunut stäkki ja menetelmät mahdollistaa varsin tehokkaan tavan työskennellä. On myös ollut mukava huomata että kaikkea tätä pääsee myös mukaan kehittämään ja viemään uudelle tasolle.

Miksi Dudelta kannattaa tilata nettisivut?

Digitoimistojen tantereella toimijoita tulee ja menee mutta Dude on jatkanut vuodesta toiseen kehittymistään ja vienyt omaa osaamistaan jatkuvasti eteenpäin. Jos tarvitaan laadukas räätälöity WordPress toteutus niin sanoisin että ehdottomasti kokoluokassaan yksi parhaita toimijoita.

Maria – Tuorein vahvistus Äänekoskelta, eli 46km päässä Jyväskylästä

Maria saapui työharjoitteluun alunperin Hyrian kautta. Polku ei ole tyypillinen JAMK tai Gradia ja Maria onkin tehnyt ennen Dudea muitakin hommia esim. ravintolapuolella.

Miten päädyit koodaamaan Dudelle verkkosivuja?

Opinnot olivat edenneet siihen pisteeseen, että täytyi alkaa harjoittelupaikkaa etsimään. Kahlatessani eri vaihtoehtoja läpi, Dude osui silmiini ja hetken tutkiskelun jälkeen päätin alkaa tuumasta toimeen ja ei muuta ku hakemusta sisään. Muutaman sähköpostiviestin ja yhden videopalaverin jälkeen paikka aukesi ja tässä sitä nyt sitten ollaan.

Näin muutaman viikon otannalla, mitkä ovat fiilikset hommista ja työyhteisöstä?

Fiilikset on todella hyvät. Heti alusta asti on ollut tunne, että olen tullut omieni joukkoon. Täällä saa olla juuri sellainen kun on. Alun informaatio-ähkyn jälkeen pääsin heti “tositoimiin” ja vaikka työ on itseohjautuvaa, apua on aina saatavilla. Onnistumisista saa aina positiivista palautetta ja virheistä ei tuomita, vaan lempeästi korjataan.

Tavoitteet ja haaveet tulevaisuuteen?

Vaikka tällä alalla kehittyminen ei ikinä lopu, tavoitteena on kehittyä keltanokasta pesunkestäväksi ammattilaiseksi, tähtäimenä front end. Tämän hetken suurinta haavetta elän parasta aikaa, koska työharjoittelu varmisti tulevan koulusta valmistumisen. Sitä kohti painan nyt täydellä teholla, ahmien itseeni kaiken mahdollisen tiedon, jota nämä mahtavat tyypit minulle suurella kauhalla tarjoilevat.

Tiimi kasvaa

Olemme siitä onnekkaassa asemassa, että on löytynyt huipputyyppejä porukkaan. Jokainen dudelainen on meille tärkeä, koska tykkäämme tehdä töitä yhdessä. Muutama työpaikka on auki, eli pistähän hakemusta tulemaan, jos suunnittelu- tai koodiosaamista löytyy!