Torstaina, 25.8.2016

WordPress-verkkosivut Рvieläkö joku kysyy miksi?

WordPress on maailman suosituin alusta verkkosivuille ja t√§n√§ vuonna 2016 k√§ytt√∂aste l√§hentelee jo kolmasosaa maailman nettisivuista (26,6%). WordPressist√§ on kirjoitettu kaikenlaista liirumlaarumia, mutta my√∂s hyvi√§ kirjoituksia, esimerkkein√§ menk√∂√∂n Contrastin viisi syyt√§ miksi valita WordPress julkaisualustaksi, WP-Palvelun viisi syyt√§ valita WordPress ja Sofokuksen WordPress sivut yritykselle ‚Äď 5 ajankohtaista syyt√§ miksi. Koska olemme anarkisteja, emme kerro […]

Tämä kirjoitus saattaa sisältää vanhentunutta tietoa, sillä se on julkaistu yli 6 vuotta sitten.

WordPress on maailman suosituin alusta verkkosivuille ja t√§n√§ vuonna 2016 k√§ytt√∂aste l√§hentelee jo kolmasosaa maailman nettisivuista (26,6%). WordPressist√§ on kirjoitettu kaikenlaista liirumlaarumia, mutta my√∂s hyvi√§ kirjoituksia, esimerkkein√§ menk√∂√∂n Contrastin viisi syyt√§ miksi valita WordPress julkaisualustaksi, WP-Palvelun viisi syyt√§ valita WordPress ja Sofokuksen WordPress sivut yritykselle ‚Äď 5 ajankohtaista syyt√§ miksi.

Koska olemme anarkisteja, emme kerro pelkästään yleisiä syitä WordPressin valintaan, sillä sehän on itsestäänselvyys että WordPress on suosittu ja kätevä. Sen sijaan kerromme, miksi Dude on aina tehnyt pelkästään WordPressillä Рja todennäköisesti aina tulemme tekemään.

1. Täysin räätälöitävissä

Ehdottomasti tärkein syy miksi käytämme WordPressiä on sen räätälöitävyys ja helppous. Duden pääjuttu on räätälöidyt WordPress-verkkosivut, asiakasta varten rakennetut WordPress-teemat ja lisäosat, joten avoin lähdekoodi ja hyvin mietitty tekniikka on kaiken A ja O. Varsinkin aikaa ennen WordPressiä sivustot tupattiin tekemään sellaiseksi, että piti aina olla koodariin yhteydessä kun halusi muutoksia, mutta WordPress on mahdollistanut sen, että asiakas pystyy päivittämään sivuston kuvia ja tekstejä aivan itse.

2. Asiakkaalle helppo käyttää

WordPressi√§ osaa k√§ytt√§√§ kaikenlaiset ihmiset i√§st√§ tai taustasta riippumata. Olemme pit√§neet ehk√§ noin kaksi WordPress-koulutusta ja niiss√§k√§√§n ei tullut lis√§kysymyksi√§. WordPress on suomenkielinen ja suoraviivainen. Uuden artikkelin tai sivun luominen tapahtuu kohdasta ”Lis√§√§ uusi”. Mit√§√§n ei oikeastaan j√§√§ mietinn√§n varaan.

Dudella on ollut aina tapana toteuttaa WordPress-sivut sellaiseksi, ett√§ jokaista kohtaa voi p√§ivitt√§√§ WordPressin avulla itse. Niinsanottu moderni ”modulaarinen” sivusto toimiikin siten, ett√§ esimerkiksi etusivun nostoelementtej√§ pystyy raahailemaan paikasta toiseen mielens√§ mukaan.

3. Laajennettavissa – jatkokehitys on taattua

WordPressin kanssa ei voi nykypäivänä jäädä nalli kalliolle jos toimittaja päättää vaihtaa hommia tai muuttaa Jumalan selän taakse tavoittamattomiin. Toimittajaloukun vaaraa ei ole. Tekijöitä on lukematon määrä, joista valita. WordPress-sivustosta saa verkkokaupan WooCommerce-laajennuksella ja lisäosilla WordPress-sivuston voi muuntaa muuksikin kuin pelkäksi verkkosaitiksi.

4. Kustannustehokas

Verrattuna esimerkiksi siihen että EPiServerin pelkkä lisenssi kustantaa 40 000 euroa, WordPress on halpaa kuin saippua. Itse sisällönhallintajärjestelmä on ilmainen, jonka kuka tahansa tietävämpi voi asentaa omalle palvelimelleen tai vaihtoehtoisesti ottaa samantien käyttöön ilman minkäänlaista teknistä säätöä osoitteessa wordpress.com.

Usein WordPress maksaa jonkin verran, jos sivustostaan haluaa saada hyvän ja erottuvan näköisen, mutta WordPress-sivuston ostaminen on silti kohtalaisen edullista verrattuna johonkin täysin kustomoituun ratkaisuun. Takin voi ostaa mistä tahansa kaupasta, mutta mittatilauksella räätälöity työ on aina toinen juttu.

5. Kehittyvä

WordPressiä itseään kehittää sadat kehittäjät ympäri maailman ja päivityksiä tulee tiuhaan. Tämä tarkoittaa entistä nopeammin ja paremmin toimivaa sivustoa, hyvää tietoturvaa ja parempia toimintoja.

Ehkä hienointa WordPressissä on se, että sitä voi jatkokehittää vaikka miten pitkälle. On totta, että tekniikka vanhenee koko ajan, mutta WordPressiä ja sen komponentteja, teemoja ja lisäosia on kohtuullisen mutkatonta päivittää ja uudistaa.

Koska WordPress on ajateltu aika pitkälle käyttäjäystävällisyyden näkökulmasta, se on myös taaksepäinyhteensopiva ja päivitykset harvoin rikkovat mitään. Jopa kymmenen vuotta vanha sivusto toimii edelleen WordPressillä loistavasti Рsama ei olisi mahdollista monella muulla alustalla.

Loppusanat

Nämä ne key pointsit nyt taisivat olla. Tähän voisi lisätä vielä monta asiaa, mutta ne ovat todettu yleisesti toimivaksi kaikinlaisilla verkkosivuilla, esimerkiksi minkä tahansa sivuston voi hakukoneoptimoida, jos homman handlaa.

WordPress on maailman suosituin, mutta se johtuu varmasti siitä, että se on yksinkertaisesti toimivin tämän hetken verkkosivualustoista. Sisällönhallintajärjestelmiä löytyy pilvin pimein ja sen lisäksi paljon suositaan myös esimerkiksi staattisia generaattoreita, mutta ne harvoin ovat käyttäjälähtöisiä ja sellaisia että ei-tietokoneihmiset osaisivat päivittää niillä sisältöä.

WordPressin mentaliteetti on my√∂s sellainen asia, joka on syd√§nt√§ l√§hell√§ – nimitt√§in WordPress-yhteis√∂. Vastaavaa yhteis√∂√§ ei ole tullut vastaan muilla j√§rjestelmill√§, ainakaan yht√§ avointa ja kaikenlaiset ihmiset vastaanottavaa. WordPress-tapaamisiin ja WordCamp-seminaareihin voi tulla kuka tahansa, joka jollain tapaa puuhailee WordPressin kanssa tai on kiinnostunut aiheesta, oli kyse sitten ihan tavallisesta bloggaamisesta tai koodaamisesta. WordPress-yhteis√∂n touhuista voi lukea lis√§√§ avainsanan WordPress-yhteis√∂ alta. WordPressin lyhyt oppim√§√§r√§ ”WordPress verkkosivualustana” on kirjoitettu Duden blogiin viime vuonna, sekin kannattaa lukaista jos kiinnostaa.

Hyvän, päivitettävän verkkosivuston pitäisi olla sellainen, jota oma mummokin osaa päivittää. WordPressillä se on mahdollista.

Lue myös nämä

WordPress verkkosivualustana

Tällä hetkellä WordPress on kaikista suosituin alusta, jolle verkkosivuja julkaistaan (noin neljäsosa kaikista maailman sivustoista). Aina näin ei ole ollut.

Duden digitiimi WordCamp Europessa – kuulumiset Wienin reissulta

Juhannuksena järjestettiin tähän mennessä maailman suurin WordCamp (=WordPress-tapahtuma) nimeltään WordCamp Europe, jossa Duden tekninen jaosto eli minä (Roni) ja Timi oli mukana alusta loppuun saakka. Jyväskyläläisten remmissä mukana reissasi myös naapuritoimiston MEOMin Natanael Sinisalo.

Miksi kotisivut yritykselle tulisi toteuttaa juuri WordPressillä?

WordPress ei ole välttämättä itsestäänselvä valinta, kun yritys miettii verkkosivujensa toteuttamista tai uudistamista. Tässä muutama vinkki, miksi WordPress silti kannattaa 2020-luvulla.