Torstaina 19.5.2016

WordCamp Europe lähestyy!

Erittäin onnistuneen WordCamp Finlandin jälkeen Dudella ollaan alettu kuumeisesti odottamaan seuraavaa suurta yhteisön kokoontumista, joka koittaakin kesäkuun 24.-26. päivä. Wienissä järjestettävä WordCamp Europe 2016 tulee olemaan suurin koskaan järjestetty WordPress-tapahtuma; paikalle on tulossa 2 200 osallistujaa ja kahden päivän kuullaan yli 60 talkia. Aika hurjaa! Vertailun vuoksi mainittakoon että ensimmäiset 1 700 lippua myytiin loppuun […]

Tämä kirjoitus saattaa sisältää vanhentunutta tietoa, sillä se on julkaistu yli 7 vuotta sitten.

Erittäin onnistuneen WordCamp Finlandin jälkeen Dudella ollaan alettu kuumeisesti odottamaan seuraavaa suurta yhteisön kokoontumista, joka koittaakin kesäkuun 24.-26. päivä. Wienissä järjestettävä WordCamp Europe 2016 tulee olemaan suurin koskaan järjestetty WordPress-tapahtuma; paikalle on tulossa 2 200 osallistujaa ja kahden päivän kuullaan yli 60 talkia. Aika hurjaa!

Vertailun vuoksi mainittakoon että ensimmäiset 1 700 lippua myytiin loppuun kuusi kuukautta ennen tapahtumaa, edellisenä vuonna osallistujia oli hieman yli 1 000 ja tämän vuoden WordCamp Finlandissa heitä oli 262.

Tässä vaiheessa lie aiheellista selittää mikä ihme on WordCamp. Roni tiivisti sen edellisessä blogauksessaan mainiosti joten lainaan sitä:

Lyhyesti selitettynä WordCamp tarkoittaa WordPress-konferenssia, jossa keskitytään WordPressin ympärillä pyöriviin aiheisiin sekä tavataan muita WordPressillä tekeviä ihmisiä ja yrityksiä.

Meiltä Dudelta reissuun lähtee allekirjoittanut (Timi) sekä Roni. Koska teillä ei ole juhannuksena parempaa tekemistä, kannattaa pitää silmällä meidän Twitter-tilejä joissa tullaan varmasti nostamaan esiin mielenkiintoisimpia aiheita sekä päivittelemään kuulumisia. Perinteiseen tapaan blogiinkin tulee toki kooste jälkikäteen.

Suomen WordPress-yhteisöstä on oman arvioni mukaan osallistumassa 10-15 henkilöä (jos tunnistat itsesi, pingaa twitterissä) ja perjantaina ollaankin järjestämässä porukalla pienimuotoista juhannuksen juhlintaa. Kiitos Samille ideasta ja Antille kopin ottamisesta!


Osallistujia vuoden 2015 WordCamp Europessa, kuvaaja Found Art Photography.

Hetkinen, 60 talkia kahdessa päivässä?

Kyllä vain! Tarjolla on todella monipuolinen kattaus mielenkiintoisia talkeja niin WordPressin kanssa aloitteleville kuin sitä pidempään vääntäneille. Koska talkeja on hurja määrä kahdessa päivässä, osa menee väistämättä päällekkäin. Siksi tapahtumassa on kolme ”trackia”, eli erillistä tilaa joissa talkit pidetään. Koko tapahtuma ja kaikki talkit videoidaan, ohi menneitä mielenkiintoisia aiheita pääsee siis kuulemaan myös jälkikäteen kotisohvalta käsin.

Aiheet kattavat kaikkea mahdollista graafisesta suunnittelusta kovemman luokan koodaukseen sekä sisällöstä bisneksen tekemiseen. Erikoisuutena tänävuonna on lauantaina iltapäivästä tapahtuva unconference, jossa kuka vain voi pitää kymmenen minuutin lyhyen esityksen.

Ainakin oma pää meinaa mennä ihan solmuun miettiessä että mitäs sitä haluaakaan olla kuulemassa, ja tästä syystä aloin kasaamaan itselleni listaa mielenkiintoisista talkeista.

WordCamp Europe 2016 ennakkotärpit olkaa hyvä!

WordPress: the early years. A co-founder’s view

Perjantaina 09:30 – 10:00, track 1
WordPressin toinen alkuperäinen kehittäjä, Mike Little, on monelle täysin tuntematon hahmo joka ei pidä itsestään kovaa ääntä eikä ole aiemmin puhunut WordPress-tapahtumissa. Hänellä on kuitenkin suuri rooli WordPressin syntytarinassa, joten odotan innolla tätä talkia.

Moving forward with a mature platform

Perjantaina 10:00 – 10:30, track 1
WordPress on kaksitoistavuotias julkaisujärjestelmä jonka suosio on kasvanut miltei räjähdysmäisesti viimevuosina. Historian painolastia on päässyt väistämättä kertymään ja samaan aikaan pitää pysyä kehityksen aallonharjalla, esitellä uusia ominaisuuksia sekä huolehtia taaksepäin yhteensopivuudesta joka on hoidettu erityisen hienosti tähän asti. Core developer John Blackbourn pohtii sekä avaa miten tämä onnistuu.

Cultivating happy teams, for better business

Perjantaina 10:30 – 11:00, track 1
On kiinnostavaa kuulla miten ”ison maailman” WordPressiin erikoistuneiden yritysten työntekijöitä johdetaan. Mainion Brian Krogsgardin vetämään paneelikeskusteluun osallistuu neljän erilaisen sekä erilaisia toteutuksia tekevän yrityksen perustajat.

Thinking outside the box(model) – An introduction to Flexbox

Perjantaina 11:30 – 12:00, track 2
Oma heikohko kohtani on front-end kehittämiseen liittyvien trendien sekä uusien parhaiden käytäntöjen seuraamisessa. Vaikka olenkin Dudella erikoistunut erityisesti haastaviin backend-toteutuksiin, tulee fronttia hakattua kasaan miltei päivittäin joten seuraaminen olisi tärkeää. On siis aika oppia syvemmin miten flexbox toimii ja miten sen kanssa työskennellään.

Assistive Technology Demo

Perjantaina 12:00 – 12:30, track 2
Sivustojen esteettömyyteen kiinnitetään aivan liian vähän huomiota. Osittain siksi että todellisesti estettömiä sivustoja ei osata tehdä, osittain siksi että sitä ei nähdä tärkeäksi. Demonstraatio aistirajoittuneiden henkilöiden käyttämistä apuvälineistä on tämän takia mielenkiintoinen ja todennäköisesti silmiä avaava.

Sivumainintana pitää nostaa Sami Keijonen, joka on varmasti yksi osaavimmista sekä intohimoisimmista estettömyyden puolestapuhujista. Hänen sanomisiin sekä tekemisiin kannattaa tutustua.

The ultimate WordPress development environment

Perjantaina 12:30 – 13:00, track 3
Vaikka tämä talk onkin merkitty katergoriaan ”development for beginners”, odotan siltä suhteellisen paljon koska on aina mielenkiintoista kuulla millaisella ympäristöllä, työkaluilla ja tavoilla muut tekevät työnsä.

Interview and Q&A with Matt Mullenweg

Perjantaina 14:30 – 15:30, track 1 & 2 (striimi)
Aiemmat vastaavat sessiot Mattin kanssa ovat olleet erittäin mielenkiintoisia katseltavia myös jälkikäteen ja nyt odotukseni ovat erityisen korkealla, sillä Brian Krogsgardin toimii haastattelijana. Matt tulee tuskin pääsemään helpolla.

Keys to Growing & Developing your WordPress Meetup

Perjantaina 15:30 – 16:00, track 3
WordPressiin liittyvä uniikki yhteisö kiehtoo itseäni suunnattomasti. Olenkin osallistunut aiemmin helsingissä yhteisön toimintaan ja nyt jyväskylässä alan ottamaan osaltani vastuuta meetuppien järjestämisestä. Talkin kuvauksessa luvataan antaa vinkkejä meetuppien kasvattamiseen sekä mielenkiintoisena pitämiseen, esimerkkinä käytetään Melbournea jossa yhteisön toiminta on kasvanut huomattavasti.

Seven Times Faster : A Study in frontend Optimization

Perjantaina 16:00 – 16:30, track 2
Sivustojen nopeus sekä sen parantaminen ovat äärimmäisen mielenkiintoisia ja tärkeitä aiheita. Itse voin ainakin tunnistaa hierovani sivustojen nopeutta jokaisella tasolla, välillä jopa liiallisuuksiin asti, joten odotan tältä talkilta vinkkejä miten hieroa sitä vielä lisää sekä paremmaksi.

Thoughts on WordPress Plugin UI

Perjantaina 16:30 – 17:00, track 2
Laadukkaan lisäosan kehittäminen ei voi jäädä todella hienon koodin kirjoittamiseen sekä ylläpitämiseen, vaan sen käyttökokemustakin tulee miettiä. Erityisen mielenkiintoinen talk heille, jotka kehittävät wordpress.org:issa julkaistavia, maksullisia tai muuten usean käyttäjän käyttöön tulevia lisäosia.

My friend the Impostor Syndrome

Lauantaina 10:00 – 10:30, track 2
Usein tuntuu siltä että oma koodi on huonoa ja muut tekevät asiat varmasti tuhat kertaa paremmin, eikä sen takia uskalla esimeriksi julkaista projektejaan GitHubissa tai edes haaveilla meetupissa puhumisesta. Tulee siis vähäteltyä osaamistaan. Sonja Leix kertoo omakohtaisesta kokemuksestaan ja miten pääsi yli osaamisensa vähättelystä.

Managing a remote WordPress team

Lauantaina 11:30 – 12:00, track 3
Näin toistaiseksi pienen toimisto näkökulmasta tämän talkin aihe ei ole vielä kovin ajankohtainen, mutta sitäkin kiinnostavampi. Liippaa kuitenkin läheltä, sillä työskentelen itse satunnaisesti helsingistä ja muualta maailmasta käsin.

Kuvauksen perusteella Mario Peshev tulee puhumaan myös hieman yleisimmistä asioista kuten oikeiden ihmisten löytämisestä firmaan, työtehtävien jakamisesta sekä kommunikaatiosta ja siitä miten onnistua näissä asioissa. Tulevat varmasti ajankohtaisiksi aiheiksi Dudella lähiaikoina.

Sivuhuomautuksena täytyy mainita samaan aikaan track 1:ssa tapahtuva REST APIa käsittelevä talk, jossa luvataan pureutua sen saloihin. Tämäkin on todella mielenkiintoinen aihe, mutta uskon saavani siitä itse enemmän irti jälkikatseluna sekä kokeilemalla käytännössä.

Privacy and the Web: are you doing what it takes?

Lauantaina 14:30 – 15:00, track 2
Entinen euroopan parlamentin jäsen Amelia Andersdotter ja siellä työskennellyt Anders Jensen-Urstad esittelevät työkalun jolla voi tarkistaa kuinka hyvin sivusto ottaa huomioon käyttäjiensä yksityisyyden ja mitä siinä voisi parantaa. Lisäksi on puhetta miten EU:n yksityisyyteen liittyvät tekemiset vaikuttavat kehittäjiin. Käyttäjien yksityisyys on jälleen yksi aihealue johon ei kiinnitetä mielestäni tarpeeksi huomiota, joten on mielenkiintoista kuulla mitä sanottavaa asiaan hyvin perehtyneillä on.

Using the REST API and JavaScript to create better WordPress interfaces

Lauantaina 15:00 – 15:30, track 1
Pakkohan sitä on käydä kuitenkin vähän kuuntelemassa REST APIin liittyviä juttuja! Talkissa luvataan käydä läpi muutaman esimerkin avulla APIn käyttöä, joten täältä lienee hyvä hakea kevyttä pohjaa itsenäiseen tutkimiseen sekä käytännössä kokeiluun.

Unconference

Lauantaina 14:30 – 16:00, track 3
Lava on vapaa, kuka tahansa voi pitää kymmenen minuuttia kestävän WordPressiin jollain tapaa liittyvän lyhyen talkin. Täällä voi tulla todellisia helmiä vastaan, joten tarvitsee ehdottomasti käydä kuuntelemassa muutamassa kohtaa joissa ei ole muuten kovin mielenkiintoisia aiheita.

Modernizing WordPress Search with Elasticsearch

Lauantaina 17:00 – 17:30, track 2
Jokainen kehittäjä sen tietää: WordPressin oma haku on heikko esitys ja siitä on miltei mahdotonta saada toimivaa jos haulla tavoitellaan erikoisempia ominaisuuksia tai relevantimpia tuloksia. Olen joutunut painimaan tämän kanssa lukuisia kertoja, ja koittanut yhtä montaa erilaista tapaa taklata ongelmat. Elasticsearch on kuitenkin jäänyt kokeilematta koska sen lähestyminen on tuntunut ylitsepääsemättömältä. Tämä talk tarjoaa toivottavasti eväitä yli kapuamiseen sekä yleisesti käyttäjän hakukokemuksen parantamiseen.

Huh, tulipa pitkä lista! Kiitokseni ja onnitteluni jos jaksoit lukea loppuun, nähdään Wienissä tai somessa!