Torstaina, 19.5.2016

WordCamp Europe lähestyy!

Eritt√§in onnistuneen WordCamp Finlandin j√§lkeen Dudella ollaan alettu kuumeisesti odottamaan seuraavaa suurta yhteis√∂n kokoontumista, joka koittaakin kes√§kuun 24.-26. p√§iv√§. Wieniss√§ j√§rjestett√§v√§ WordCamp Europe 2016 tulee olemaan suurin koskaan j√§rjestetty WordPress-tapahtuma; paikalle on tulossa 2 200 osallistujaa ja kahden p√§iv√§n kuullaan yli 60 talkia. Aika hurjaa! Vertailun vuoksi mainittakoon ett√§ ensimm√§iset 1 700 lippua myytiin loppuun […]

Tämä kirjoitus saattaa sisältää vanhentunutta tietoa, sillä se on julkaistu yli 6 vuotta sitten.

Erittäin onnistuneen WordCamp Finlandin jälkeen Dudella ollaan alettu kuumeisesti odottamaan seuraavaa suurta yhteisön kokoontumista, joka koittaakin kesäkuun 24.-26. päivä. Wienissä järjestettävä WordCamp Europe 2016 tulee olemaan suurin koskaan järjestetty WordPress-tapahtuma; paikalle on tulossa 2 200 osallistujaa ja kahden päivän kuullaan yli 60 talkia. Aika hurjaa!

Vertailun vuoksi mainittakoon että ensimmäiset 1 700 lippua myytiin loppuun kuusi kuukautta ennen tapahtumaa, edellisenä vuonna osallistujia oli hieman yli 1 000 ja tämän vuoden WordCamp Finlandissa heitä oli 262.

Tässä vaiheessa lie aiheellista selittää mikä ihme on WordCamp. Roni tiivisti sen edellisessä blogauksessaan mainiosti joten lainaan sitä:

Lyhyesti selitettynä WordCamp tarkoittaa WordPress-konferenssia, jossa keskitytään WordPressin ympärillä pyöriviin aiheisiin sekä tavataan muita WordPressillä tekeviä ihmisiä ja yrityksiä.

Meiltä Dudelta reissuun lähtee allekirjoittanut (Timi) sekä Roni. Koska teillä ei ole juhannuksena parempaa tekemistä, kannattaa pitää silmällä meidän Twitter-tilejä joissa tullaan varmasti nostamaan esiin mielenkiintoisimpia aiheita sekä päivittelemään kuulumisia. Perinteiseen tapaan blogiinkin tulee toki kooste jälkikäteen.

Suomen WordPress-yhteisöstä on oman arvioni mukaan osallistumassa 10-15 henkilöä (jos tunnistat itsesi, pingaa twitterissä) ja perjantaina ollaankin järjestämässä porukalla pienimuotoista juhannuksen juhlintaa. Kiitos Samille ideasta ja Antille kopin ottamisesta!


Osallistujia vuoden 2015 WordCamp Europessa, kuvaaja Found Art Photography.

Hetkinen, 60 talkia kahdessa päivässä?

Kyll√§ vain! Tarjolla on todella monipuolinen kattaus mielenkiintoisia talkeja niin WordPressin kanssa aloitteleville kuin sit√§ pidemp√§√§n v√§√§nt√§neille. Koska talkeja on hurja m√§√§r√§ kahdessa p√§iv√§ss√§, osa menee v√§ist√§m√§tt√§ p√§√§llekk√§in. Siksi tapahtumassa on kolme ”trackia”, eli erillist√§ tilaa joissa talkit pidet√§√§n. Koko tapahtuma ja kaikki talkit videoidaan, ohi menneit√§ mielenkiintoisia aiheita p√§√§see siis kuulemaan my√∂s j√§lkik√§teen kotisohvalta k√§sin.

Aiheet kattavat kaikkea mahdollista graafisesta suunnittelusta kovemman luokan koodaukseen sekä sisällöstä bisneksen tekemiseen. Erikoisuutena tänävuonna on lauantaina iltapäivästä tapahtuva unconference, jossa kuka vain voi pitää kymmenen minuutin lyhyen esityksen.

Ainakin oma pää meinaa mennä ihan solmuun miettiessä että mitäs sitä haluaakaan olla kuulemassa, ja tästä syystä aloin kasaamaan itselleni listaa mielenkiintoisista talkeista.

WordCamp Europe 2016 ennakkotärpit olkaa hyvä!

WordPress: the early years. A co-founder’s view

Perjantaina 09:30 – 10:00, track 1
WordPressin toinen alkuperäinen kehittäjä, Mike Little, on monelle täysin tuntematon hahmo joka ei pidä itsestään kovaa ääntä eikä ole aiemmin puhunut WordPress-tapahtumissa. Hänellä on kuitenkin suuri rooli WordPressin syntytarinassa, joten odotan innolla tätä talkia.

Moving forward with a mature platform

Perjantaina 10:00 – 10:30, track 1
WordPress on kaksitoistavuotias julkaisujärjestelmä jonka suosio on kasvanut miltei räjähdysmäisesti viimevuosina. Historian painolastia on päässyt väistämättä kertymään ja samaan aikaan pitää pysyä kehityksen aallonharjalla, esitellä uusia ominaisuuksia sekä huolehtia taaksepäin yhteensopivuudesta joka on hoidettu erityisen hienosti tähän asti. Core developer John Blackbourn pohtii sekä avaa miten tämä onnistuu.

Cultivating happy teams, for better business

Perjantaina 10:30 – 11:00, track 1
On kiinnostavaa kuulla miten ”ison maailman” WordPressiin erikoistuneiden yritysten ty√∂ntekij√∂it√§ johdetaan. Mainion Brian Krogsgardin vet√§m√§√§n paneelikeskusteluun osallistuu nelj√§n erilaisen sek√§ erilaisia toteutuksia tekev√§n yrityksen perustajat.

Thinking outside the box(model) ‚Äď An introduction to Flexbox

Perjantaina 11:30 – 12:00, track 2
Oma heikohko kohtani on front-end kehittämiseen liittyvien trendien sekä uusien parhaiden käytäntöjen seuraamisessa. Vaikka olenkin Dudella erikoistunut erityisesti haastaviin backend-toteutuksiin, tulee fronttia hakattua kasaan miltei päivittäin joten seuraaminen olisi tärkeää. On siis aika oppia syvemmin miten flexbox toimii ja miten sen kanssa työskennellään.

Assistive Technology Demo

Perjantaina 12:00 – 12:30, track 2
Sivustojen esteettömyyteen kiinnitetään aivan liian vähän huomiota. Osittain siksi että todellisesti estettömiä sivustoja ei osata tehdä, osittain siksi että sitä ei nähdä tärkeäksi. Demonstraatio aistirajoittuneiden henkilöiden käyttämistä apuvälineistä on tämän takia mielenkiintoinen ja todennäköisesti silmiä avaava.

Sivumainintana pitää nostaa Sami Keijonen, joka on varmasti yksi osaavimmista sekä intohimoisimmista estettömyyden puolestapuhujista. Hänen sanomisiin sekä tekemisiin kannattaa tutustua.

The ultimate WordPress development environment

Perjantaina 12:30 – 13:00, track 3
Vaikka t√§m√§ talk onkin merkitty katergoriaan ”development for beginners”, odotan silt√§ suhteellisen paljon koska on aina mielenkiintoista kuulla millaisella ymp√§rist√∂ll√§, ty√∂kaluilla ja tavoilla muut tekev√§t ty√∂ns√§.

Interview and Q&A with Matt Mullenweg

Perjantaina 14:30 – 15:30, track 1 & 2 (striimi)
Aiemmat vastaavat sessiot Mattin kanssa ovat olleet erittäin mielenkiintoisia katseltavia myös jälkikäteen ja nyt odotukseni ovat erityisen korkealla, sillä Brian Krogsgardin toimii haastattelijana. Matt tulee tuskin pääsemään helpolla.

Keys to Growing & Developing your WordPress Meetup

Perjantaina 15:30 – 16:00, track 3
WordPressiin liittyvä uniikki yhteisö kiehtoo itseäni suunnattomasti. Olenkin osallistunut aiemmin helsingissä yhteisön toimintaan ja nyt jyväskylässä alan ottamaan osaltani vastuuta meetuppien järjestämisestä. Talkin kuvauksessa luvataan antaa vinkkejä meetuppien kasvattamiseen sekä mielenkiintoisena pitämiseen, esimerkkinä käytetään Melbournea jossa yhteisön toiminta on kasvanut huomattavasti.

Seven Times Faster : A Study in frontend Optimization

Perjantaina 16:00 – 16:30, track 2
Sivustojen nopeus sekä sen parantaminen ovat äärimmäisen mielenkiintoisia ja tärkeitä aiheita. Itse voin ainakin tunnistaa hierovani sivustojen nopeutta jokaisella tasolla, välillä jopa liiallisuuksiin asti, joten odotan tältä talkilta vinkkejä miten hieroa sitä vielä lisää sekä paremmaksi.

Thoughts on WordPress Plugin UI

Perjantaina 16:30 – 17:00, track 2
Laadukkaan lisäosan kehittäminen ei voi jäädä todella hienon koodin kirjoittamiseen sekä ylläpitämiseen, vaan sen käyttökokemustakin tulee miettiä. Erityisen mielenkiintoinen talk heille, jotka kehittävät wordpress.org:issa julkaistavia, maksullisia tai muuten usean käyttäjän käyttöön tulevia lisäosia.