Perjantaina 16.4.2021

Tuomas aloitti Dudella alkuvuodesta – Millaista on olla Dudella työharjoittelussa?

CSS-mies Tuomas tuli Dudelle harjoittelemaan front endiä tammikuussa. Miten neljä kuukautta on sujunut ja miltä tulevaisuudenkuvat vaikuttaa. Lue eteenpäin, niin tiedät enemmän!

Tämä kirjoitus saattaa sisältää vanhentunutta tietoa, sillä se on julkaistu yli 3 vuotta sitten.

Muunmuassa etätyöpisteblogauksemme antoi viitteitä siitä, että Dudella työskentelee seitsemäs ihminen. Tuomas aloitti Dudella tammikuussa työharjoittelun kehitystiimissä. Kuka on tämä mystinen hahmo? Mitä hän Dudella tekee? Kyselimme hieman kuulumisia. Seuraa pienimuotoinen haastattelu.

Kertoisitko vähän itsestäsi?

Tuomas Marttila, 23v. Opiskelen Jyväskylän ammattikorkeakoulussa tieto- ja viestintätekniikkaa. Harjoittelun ja opinnäytetyön jälkeen onkin jo paperit kourassa. Kuvailisin itseäni rauhalliseksi ja rationaaliseksi.

Mistä kuulit Dudesta ensimmäisen kerran?

Harjoittelu kun tuli ajankohtaiseksi, aloin etsimään paikkoja ja törmäsin Duden verkkosivuihin. Siinä tuli selailtua läpi minkälaisia sivuja tehdään ja millaista porukkaa siellä on. Vakuuttuneena menosta tuli lähetettyä hakemus ja onneksi tärppäsi!

Työnkuvasi on front endin visuaalinen puoli, eli käytännössä CSS ja HTML. Vai onko?

Pääasiassa kirjoittelen CSS ja HTML. Silloin tällöin raapaisen muutoksen backin puolelle, että pääsee paukuttamaan fronttia lisää.

Haluaisitko kertoa omin sanoin minkä tyyppistä hommaa olet päässyt tekemään?

Mielekästä. Olen päässyt koodailemaan jo useita mielekkäitä projekteja. Ei ole kahvinkeittohommat soitelleet.

Oletko tehnyt fronttia aiemmin ja mitä Dude on tuonut touhuun lisää?

Olen aiemminkin koodaillut fronttia ja luulin olevani siinä hyvä. Dudelle tultaessa tajusin, että ennen oli tehty frontin maailmaan vain pintaraapaisu. Aluksi sitä oppi päivittäin uutta ja vielä nykyään viikkotasolla tulee harppauksia eteenpäin. Jos numeroiksi haluaa laittaa, niin taitotaso on kolminkertaistunut. Dude on myös tuonut koodaamiseen ammattimaisen otteen ja saanut tajuamaan yhteisen kontribuution tärkeyden.

Mitä asioita teet töissä mielelläsi? Miltä Dude vaikuttaa noin neljän kuukauden jälkeen, miltä työt maistuu?

Uuden oppiminen ja ongelmanratkaisu on se, mikä vie miestä eteenpäin. Uusia haasteita tulee jokaisen projektin mukana ja nautin siitä suuresti. En tiedä meneekö tämä kirjoittaminen Duden pönkittämiseksi, mutta täytyy sanoa että olen tykännyt olla harjoittelussa täällä. Miellyttävät hommat ja työporukka saavat työn tuntumaan noh… “ei työltä“.

Onko etätyö vaikuttanut työskentelyysi jotenkin?

Voi laittaa herätyksen 10 minuttia ennen kun aloittaa työt! Teen mielelläni töitä kotosalla ja olen siihen tottunut. Toisaalta olisi kyllä kiva pajalla höpötellä niitä näitä ihan livenä. Toivottavasti maailman tilanne paranee pian.

Mitä odotuksia sinulla on harjoittelupätkälle, mitä haluat tehdä sen jälkeen?

Suhtaudun uusiin asioihin usein odottamatta mitään. Harjoittelusta on jäänyt käteen paljon ammatillista osaamista ja päässyt tutustumaan mahtaviin ihmisiin. Harjoittelun jälkeen onkin koulu paketissa ja paperit ulkona. Siitä ei muutakun työelämää kohti. Unelmahan olisi jatkaa Dudella fronttihommia.

Mitä vapaa-ajan harrastuksiin kuuluu?

Nörtti kun olen, vietän paljon vapaa-aikaa tietokoneella pelaillen erityisesti Old School RuneScapea. Autot (Saabit, sukuvika) kiehtoo ja unelma olisi joskus omistaa talo suurella autotallilla, jossa voisi rassata projektiautoa. Salilla tykkään käydä, mutta se on jäänyt viime aikoina takavasemmalle. Tykkään myös laittaa ruokaa, vaikka lopputulos ei aina ole häävi.

Onko sinulla muita piileviä taitoja tai jotain sellaista mistä moni ei tiedä ja mitä haluaisit tässä kohtaa kertoa?

Saan peukalonpääni taivutettua 90 asteen kulmaan. Kuulemma tekijän peukalo. Olen hämmästyttävän tarkka spottaamaan Saabit kaikkien elokuvien ja sarjojen taustalta.

Mitä ajattelit tehdä seuraavaksi, siis juuri nyt?

Lounaan lämmittämiseen ja siinä samassa voisi katsoa muutaman YouTube-videon.