Tiistaina, 16.7.2013

Twitter selvässä kasvussa Suomessa

Sosiaalisista medioista iso osa suomalaisista k√§ytt√§√§ ainoastaan Facebookia. Muita palveluita ei pit√§isi kuitenkaan v√§h√§tell√§, niist√§ yksi on Twitter. Twitter alkaa olla jo sen verran suosittu, ett√§ sit√§ k√§ytt√§√§ varmasti puolisen miljoonaa suomalaista. Todistetusti Twitteriss√§ on aktiivisena noin sata tuhatta suomalaista. Twitterin idea perustuu yksinkertaiseen ja lyhyeen 140-merkin viestiin, joka mahdollistaa suoraviivaisen jakamisen ja keskustelun. Twitteriin […]

Tämä kirjoitus saattaa sisältää vanhentunutta tietoa, sillä se on julkaistu yli 9 vuotta sitten.

Sosiaalisista medioista iso osa suomalaisista käyttää ainoastaan Facebookia. Muita palveluita ei pitäisi kuitenkaan vähätellä, niistä yksi on Twitter. Twitter alkaa olla jo sen verran suosittu, että sitä käyttää varmasti puolisen miljoonaa suomalaista. Todistetusti Twitterissä on aktiivisena noin sata tuhatta suomalaista.

Twitterin idea perustuu yksinkertaiseen ja lyhyeen 140-merkin viestiin, joka mahdollistaa suoraviivaisen jakamisen ja keskustelun. Twitteriin on nopea jakaa linkkejä ja havaintoja. Lisäksi Twitter on julkinen ja tweetit näkee koko maailma, ellei aseta profiiliaan yksityiseksi.

Olen iloinen siit√§, ett√§ Suomessa on vihdoin alettu ymm√§rt√§m√§√§n Twitterin suosio ja helppous. Ajankohtaisimpia tv-l√§hetyksi√§ ja tapahtumia seuratessa Twitter alkaa olla kivasti esill√§. J√§√§kiekon MM-kisojen aikana Twitter-virrat t√§yttyv√§t #mmkisat-tweeteist√§ ja Euroviisujen aikaan #yleesc-tweeteist√§. AVA-kanavan ”jatkuu”-ruudussa n√§kyy suomalaisten #avatv-tweettej√§.

twitter

Monille TV-ohjelmille on määrätty oma hashtag (risuaidalla merkitty aihesana, joka ryhmittää tweetit samalle sivulle), jotta käyttäjät pystyvät ottamaan osaa keskusteluun. Telkkarin katsominen ei ole enää yksinäistä, vaan sosiaalista. Ohjelmia voi siis halutessa katsoa reaaliajassa kaikkien suomalaisten kanssa Twitterissä.

En muista edes enää kuinka monesta tapahtumasta tai onnettomuudesta olen saanut tiedon Twitteristä pitkään ennen kuin uutiset tai valtamediat ehtivät reagoida asiaan. Parin vuoden takaisesta Japanin tsunamistakin lähettyvillä asuva suomalainen tweettaili paikan päältä. Paljon mielenkiintoisempaa ja ja reaaliaikaisempaa kuin mikään uutinen.

Twitterin valtti on sen yksinkertaisuus ja suoraviivaisuus. Nimi ja teksti, ei sen enempää. Nykyään Twitter näyttää kuvalinkit kuvina ja joistakin linkeistä esikatselut, mutta vuorovaikutus on silti äärimmäisen yksinkertaista. En malta olla vertaamatta ulkonäköä ja toiminnallisuutta IRCiin, yhteen maailman vanhimmista pikaviestimistä, sillä IRCissä viesti muodostuu seuraavasti:

<rolle> Some people say they don’t have time to read everything on Internet.Who has? Pick the best ones when you’re online. Keeping up is impossible

Kun taas tweetti näyttää seuraavalta:

Joskus aikoinaan tweetit näyttivät Twitterissä hyvinkin samankaltaisilta kuin viestit IRCissä, kun koko nimen sijaan näkyvissä oli pelkästään nimimerkki viestin edessä:

old-twitter

Twitteriss√§ keskustelu tapahtuu @-merkill√§ osoittamalla, esimerkiksi minulle laittaisit viestin ”@rolle Hei!”, jolloin saisin siit√§ ilmoituksen. Facebook on sittemmin todennut vastaavanlaisen viestin osoittamisen, sek√§ hashtagit (tilap√§ivitykset ryhmitettyn√§ aihesivulle) hy√∂dyllisiksi, ja matkinut ne k√§ytt√∂√∂ns√§.

Viime vuonna Yle listasi 100 kiinnostavaa suomalaista tweettaajaa. T√§n√§ vuonna Yle teki saman tempun ja olen otettu ja innostunut siit√§, ett√§ jopa min√§ l√∂ydyn ”ei-julkkisten” #FF-listalta sijalta 81.

Monet miettiv√§t ”kuinka Twitteriss√§ pit√§isi olla?”. Min√§ olen sit√§ mielt√§ ett√§ siit√§ ei kannata hirve√§sti stressata. Twitteriss√§ ei erityisemmin ”olla”, sit√§ k√§ytet√§√§n kun silt√§ tuntuu ja kerki√§√§. Itse luen aamu-uutisten lis√§ksi Twitter-virtaa ja retweettailen niit√§ asioista, joista itse innostun. Tweetin kirjoittamiseen minulla menee muutama sekunti ja pid√§n tweettailua hy√∂dyllisemp√§n√§ kuin esimerkiksi s√§hk√∂postien kirjoittaminen. Twitterist√§ saa t√§yden hy√∂dyn irti, kun sit√§ k√§ytt√§√§, osallistuu, aktivoituu, vaikka sen puoli tuntia p√§iv√§ss√§.

Kaikki vaan Twitteriin, mekin olemme siellä! Twitterin kautta pystyy mukavasti verkostoitumaan, viihtymään ja tukemaan yrityksenkin myyntiä ja asiakaspalvelua.

Miksi käytät Twitteriä? Miksi et? Kerro meille!

Lue myös nämä

WordCamp Finland 2016 – Kooste ja Duden kuulumiset retkeltaŐą

Viime vuonna Tampereella järjestetty WordCamp Finland 2015 oli menestys, joten sanomattakin selvää, että myös tämän vuoden WordCampiin oli pakko päästä ja lippu ostettiin heti kun ne tulivat myyntiin. Meiltä lähti tänäkin vuonna puolet firmasta, eli devaajapuoli, minä (Roni) ja Timi, joka lähti jo torstaiksi vapaaehtoistöihin.

WordCamp Finland 2015 oli onnistunut reissu

WordCampeja on järjestetty ympäri maailmaa jo vuodesta 2006, mutta nyt 9 vuotta myöhemmin saimme vihdoin WordCampin tänne Suomeen. Ostin lippuni hyvissä ajoin, mutta en reissua sen kummemmin suunnitellut.

Duden digitiimi WordCamp Europessa – kuulumiset Wienin reissulta

Juhannuksena järjestettiin tähän mennessä maailman suurin WordCamp (=WordPress-tapahtuma) nimeltään WordCamp Europe, jossa Duden tekninen jaosto eli minä (Roni) ja Timi oli mukana alusta loppuun saakka. Jyväskyläläisten remmissä mukana reissasi myös naapuritoimiston MEOMin Natanael Sinisalo.