Maanantaina, 22.6.2020

Sano ei pagebuildereille Рkatso miltä näyttää Duden räätälöity WordPress-hallintapaneeli

Pagebuilderit tarjoavat lentävän lähdön heille, joilla ei ole laajaa kokemusta WordPressistä ja pagebuilderit helpottavat sisällöntuotantoa heille, jotka haluavat rakentaa ulkoasuja itse ilman visuaalisen suunnittelijan apua tai eivät vain tiedä paremmasta. Ammattimaisilla sivustoilla se kielii kuitenkin huonosta suunnittelusta. Lue miksi me vältämme WordPressin pagebuildereita.

Tämä kirjoitus saattaa sisältää vanhentunutta tietoa, sillä se on julkaistu yli 2 vuotta sitten.

Huomio! Tästä aiheesta on kirjoitettu uudempi teksti 17.8.2021: Duden WordPress-hallintapaneelin avulla verkkosivujen päivittäminen sujuu kuin tanssi.

Joskus meilt√§ kysyt√§√§n hassuja kysymyksi√§, kuten ”Mit√§ pagebuilder-lis√§osaa k√§yt√§tte WordPressiss√§?”. Vastaus: Emme mit√§√§n. ”Pagebuilderilla” tarkoitetaan lis√§osia kuten Elementor, Divi, Page Builder by SiteOrigin, WPBakery, Beaver Builder jne. N√§m√§ lis√§osat tuovat WordPressiin er√§√§nlaista ”tee se itse” -tyyppist√§ ulkoasun rakentelutoiminnallisuutta, eli niiden avulla voit tehd√§ verkkosivuillesi vaikkapa kokonaisia asetelmia kuin SquareSpacella tai Kotisivukoneella konsanaan.

Pagebuilderit tarjoavat lentävän lähdön heille, joilla ei ole laajaa kokemusta WordPressistä ja pagebuilderit helpottavat sisällöntuotantoa heille, jotka haluavat rakentaa ulkoasuja itse ilman visuaalisen suunnittelijan apua tai eivät vain tiedä paremmasta.

Pagebuildereilla on tekijöiden keskuudessa huono maine ja syystäkin. Avaan hieman miksi.

PageBuildereita on vaikea käyttää

On totta että Pagebuildereissa on eroja. Pagebuilderien taustalla on kaunis ajatus siitä, että niiden käyttö olisi helppoa, mutta monet pagebuilderit kompastuvat mahdottomuuteensa, koska yrittävät olla myös visuaalisesti käytettäviä ja epäonnistuvat karmeasti. Kun alueita on vieri vieren liian pienessä tilassa ja tarpeita tulee enemmän, paketti ei pysy selkänä millään.

Kuvankaappaus Divistä. Näyttää helpolta, mutta ei ole.

Pagebuilderit hajottavat sivut helposti

Jos poistat alueen vahingossa, saattaa koko paletti hajota, eikä sivu näytä enää samalta. Jonkun on täytynyt esisyöttää sisällöt kerran ja sen jälkeen alueiden on pysyttävä muuttumattomana. Pagebuilder ei takaa, että jos lisäät alueen uudestaan, sivu näyttäisi samalta. On itse muistettava miten se oikein oli.

Pagebuilder hidastaa sivustoa

Pagebuilderit sisältävät mahdottomasti purkkakoodia, joka hidastaa sivustoa. Sivuston puolella ladataan usein tyylitiedostoja ja pohjakoodia suoritetaan tarpeettomasti dynaamisesti palvelimella joka latauksella.

Pagebuilderit ovat tietoturvattomia

Urani aikana esimerkiksi Elementor ja Divi ovat vilahtaneet useaan otteeseen WordPress-haavoittuvuuksia skannaavan WPScan Vulnerability Databasen listoilla. On järkyttävää, että sivuston keskeisiä elementtejä sisältävä lisäosa on jatkuvasti reikäinen kuin Emmental-juusto.

Ongelmana on myös kolmannen osapuolen koodi. Päivitykset saattavat lakata, jolloin tietoturvaongelmat jäävät elämään. Voi myös olla että päivitykset hajottavat asioita.

Pagebuilderit maksavat ekstraa

Yleens√§ Pagebuilder-lis√§osa sis√§lt√§√§ erillisen kuukausi- tai vuosilisenssin. Beaver Builder maksaa 99-399 $, Divi 89-249 $, Elementor 49-199 $ vuodessa. Kulu ei ole sin√§ns√§ suuri, mutta se tuntuu suurelta jos lis√§osa ei teek√§√§n asioita riitt√§v√§n hyvin.

Pagebuilderit sisältävät liikaa turhaa

Yleens√§ pagebuilderit yritt√§v√§t ottaa huomioon jokaisen k√§ytt√∂tarkoituksen ja ne rakennetaan ns. ”multipurpose” -tyyliin kaikille aloille yhteensopivaksi. T√§m√§ tarkoittaa sit√§, ett√§ ne todenn√§k√∂isesti sis√§lt√§v√§t elementtej√§, toimintoja ja alueita joita et tarvitse mihink√§√§n. Silloin yksinkertaisesta p√§ivittelyst√§ tai laskeutumissivuston rakentelemisesta tulee yht√§ tuskaa, kun et l√∂yd√§ mist√§√§n mit√§√§n ominaisuuksien alta.

Pagebuilderit luovat halvan vaikutelman

Monet pagebuilderit saavat sivuston näyttämään samalta kuin kaikkien muidenkin. Se johtuu yksinkertaisesti siitä, että niin moni saitti käyttää pagebuildereita ja vieläpä oletustyyleillä. Samat fontit ja värit ovat käytössä miljoonilla eri sivustoilla, eikä oma verkkosivusi erotu edukseen mitenkään.

Pagebuilderit lis√§√§v√§t monesti oletuksena sivustolle my√∂s turhia ominaisuuksia. Itse√§ni risoo eniten ”kelluva scrolli”, eli se ett√§ kun rullaat tai liikutat sivustoa alasp√§in, vierityspalkki ei pys√§hdyk√§√§n vaan rullaa tarpeettoman pitk√§lle. T√§st√§ yleens√§ tiet√§√§ ett√§ kyseess√§ on valmisteema tai pagebuilder ja viel√§p√§ surkeimmasta p√§√§st√§.

Millainen on hyvä hallintapaneeli?

Hyvässä WordPress-hallintapaneelissa ei ole turhia ominaisuuksia. Hyvä WP-admin näyttää WordPressiltä (tai tarvittaessa asiakkaan yritykseltä) ja sitä on helppo käyttää.

Kuvankaappaus Duden hallintapaneelista Рei värikkäitä sivupalkin lisäosia, ei turhia toimintoja.

Hyvä hallintapaneeli on suoraviivaisen käytettävä. Harvemmin tarvitsee useamman tunnin koulutusta järjestää WordPressin käytöstä, kun ei tarvitse etsiä mitään. Sivuja päivitetään kohdasta Sivut. Muokkaamaan pääsee linkistä Muokkaa.

Dude luottaa ACF:n Joustaviin kenttiin sivujen p√§ivityksess√§. T√§m√§ tarkoittaa sit√§, ett√§ r√§√§t√§l√∂imme juuri sinun sivustollesi sopivat ”lohkot” (my√∂s ”moduulit”), eli sis√§lt√∂alueet joita voi lis√§t√§, raahailla ja p√§ivitell√§ sivukohtaisesti. Pagebuildereista t√§m√§ eroaa siin√§, ett√§ lohkoissa ainoastaan p√§ivitett√§v√§√§ on teksti ja kuvat, tarvittaessa kuvakkeet. Lohkoja saattaa olla lis√§tt√§viss√§ 5 tai 50 kpl sen mukaan miten laajan sivuston olet meilt√§ tilannut.

Lohkot esittelyssä perinteisessä WordPressissä.

Lohkojen avulla laajojenkin sivustojen päivittely ja hallinta on vaivatonta ja selkeää. Kun lohkojen päälle laitat hiiren, näet lohkon visuaalisen esikatselun. En voi tässä esitellä asiakastöitä tarkemmin, joten en jakanut kuvankaappaukseen ulkoasun isompaa esikatselua, joka tulee kun vie hiiren päälle, mutta saanet kopin esimerkistä.

ACF-lohkot yhteiskäytössä Gutenbergin kanssa.

Joitakin esimerkkejä voin kuitenkin heittää. Esimerkiksi Elosen sivuilla hallinta näyttää tältä:

Ja varsinaisen sivuston puolella tältä:

Etusivua voit selata osoitteessa www.elonen.fi.

P√§ivittely on siis melko helppo hahmottaa, sill√§ rakenne ei ole monimutkainen. Hallinnan seliteteksteihin on my√∂s keskitytty, eli itsest√§√§nselvien ”Otsikko” ja ”Tekstialue” -kenttien lis√§ksi asiakkaalle on kirjoitettu usein erikseen selite mihin sis√§lt√∂ vaikuttaa:

Esimerkki erään tapahtuman päivittelystä.

Olemme rakentaneet asiakkaillemme monenlaisia uudelleenk√§ytett√§vi√§ lohkoja, joita voi lis√§t√§ helposti mille sivulle tahansa siten ett√§ kokonaisuus pysyy selke√§n√§ ja hyv√§nn√§k√∂isen√§, eik√§ mik√§√§n ”r√§j√§hd√§”. T√§llaisia alueita voivat olla esimerkiksi meid√§nkin etusivulla olevat bloginostot, joiden p√§ivitt√§minen on niinkin helppoa kuin pelkkien artikkelien valinta:

Tässä pintaraapaisu siitä miten suoraviivaista ja helppoa WordPress-verkkosivuston päivittely voi olla ilman pagebuildereita. Olemme saaneet paljon hyvää palautetta muunmuassa asiakkaan huomioon ottamisessa päivittelyssä ja ohjeteksteissä. Nyrkkisääntöni on ollut pitkään että sivuston pitäisi olla sellainen että oma äitinikin osaa päivittää tekstejä, kuvia ja kuvakkeita mieleisekseen.

Jos paremmat WordPress-sivut kiinnostaa, ota meihin yhteyttä!

Lue myös nämä

Duden digitiimi WordCamp Europessa – kuulumiset Wienin reissulta

Juhannuksena järjestettiin tähän mennessä maailman suurin WordCamp (=WordPress-tapahtuma) nimeltään WordCamp Europe, jossa Duden tekninen jaosto eli minä (Roni) ja Timi oli mukana alusta loppuun saakka. Jyväskyläläisten remmissä mukana reissasi myös naapuritoimiston MEOMin Natanael Sinisalo.

Duden WordPress-hallintapaneelin avulla verkkosivujen päivittäminen sujuu kuin tanssi

WordPress + Gutenberg + Lohkosisältö = Sujuvasti toimiva hässäkätön hallintapaneeli. Dude rakastaa nopeita, selkeitä ja superhelppokäyttöisiä hallintapaneeleja.

WordPress verkkosivualustana

Tällä hetkellä WordPress on kaikista suosituin alusta, jolle verkkosivuja julkaistaan (noin neljäsosa kaikista maailman sivustoista). Aina näin ei ole ollut.