Perjantaina 4.8.2017

Mitä WordPress-lisäosia Dude käyttää?

Tässä kirjoituksessa esittelemme Duden käyttämiä lisäosia vuonna 2017. Otathan huomioon, että sisältö saattaa olla jonkin verran vanhentunutta.

Tämä kirjoitus saattaa sisältää vanhentunutta tietoa, sillä se on julkaistu yli 7 vuotta sitten.

WordPress itsessään tarjoaa hyvin simppelin ja ominaisuuksiltaan riisutun alustan verkkosivuille- ja kaupoille, mikä on varsin positiivinen asia. Alusta ei ole täynnä bloattia (eli turhaa koodia joka tekee järjestelmästä raskaamman) ja toteutukset saadaan räätälöityä aidosti vastaamaan tarpeita. Tässä vaiheessa kuvaan astuukin WordPressin ytimen toiminnallisuutta laajentavat palikat, lisäosat.

Lisäosia on huonoja, kohtalaisia sekä hyviä. Suurin osa WordPress.orgissa olevista lisäosista kuuluu ikävä kyllä kahteen ensimmäiseen kategoriaan, vaikka poikkeuksia onkin. Siksi Dudella tehdään omia kehittäjäystävällisiä lisäosia hyvin spesifeihin tarpeisiin ja osallistutaan muutamien kolmannen osapuolen lisäosien kehittämiseen. Pyörää ei kuitenkaan kannata keksiä aina uusiksi, sen takia meilläkin käytetään enemmän tai vähemmän kolmannen osapuolen kehittämiä sekä ylläpitämiä lisäosia.

Alla lyhyesti esiteltynä muutamia Duden käyttämiä lisäosia, kaikki oman tuotannon lisäosat löytyvät avoimena lähdekoodina GitHubista. Valikoimasta löytyy mm. integraatioita sosiaalisen median palveluihin, yksinkertainen työkalu mainoshallintaan ja luetuimpien artikkeleiden laskentaa.

WP Libre Form

Viljami Kuosmasen kehittämä WP Libre Form on ehkä yksinkertaisin ja kehittäjäystävällisin lomakelisäosa mitä löytyy. Lomakkeet voi kirjoittaa html:nä, vastaukset tallentuvat automaattisesti tietokantaan ja toiminnallisuuden laajentamiseen on tarjolla paljon hookkeja. Tällä lisäosalla on nopea paukuttaa toimivat lomakkeet kasaan ilman turhaa bloattia. Suurimpana heikkona puolena graafisen lomakeluonnin puute, mikä tekee WP Libre Formsista käytännössä mahdottoman vaihtoehdon jos asiakkaan tarvitsee itse säätää lomakkeita. Myös lomakkeiden lähetyksen nojautuminen javascriptiin on pieni heikkous.

Kehitys on aktiivista, myös allekirjoittanut osallistuu siihen, ja huhujen mukaan edellä mainittuja puutteita ollaan korjaamassa.

Gravity Forms

Siinä missä WP Libre Formsilla on mahdotonta luoda lomakkeita graafisella käyttöliittymällä kliksuttelemalla, onnistuu se Gravity Formsilla vähän tumpelommaltakin käyttäjältä. Lisäosa on helppokäyttöinen ja sisältää lähes kaikki ominaisuudet joita saatat tarvita. Dudella Gravity Forms on käytössä tapauksissa, joissa asiakkaalla on tarve luoda toistuvasti uusia lomakkeita omatoimisesti. Hintaa tällä lisäosalla on 39$.

Polylang

Nostakaa käsi ylös, jos monikielisyyden toteuttaminen on tuntunut hankalalta tai mahdottomalta. Jos nostit käden ylös, olet todennäköisesti käyttänyt Polylangin sijaan WPML:ää. Polylang on tämän hetken kuumin, kevyin, helppokäyttöisin ja suosituin monikielisyyden mahdollistaja. Vähän altavastaajan paikalta vauhdilla nousseesta lisäosasta on nykyään saatavilla myös maksullinen versio, joka tukee WooCommercea ja tuo mukanaan muita ominaisuuksia jotka ilahduttavat etenkin isommissa toteutuksissa.

WP Rocket

Laadukkaaseenkin toteutukseen saadaan vielä pieni määrä lisävauhtia kunnollisella välimuistituksella. Dudella välimuistiratkaisu on toteutettu käyttäen mm. ngx_pagespeed moduulia palvelintasolla ja WP Rocketia vahvistamassa kokonaisuutta. WP Rocket on varma ja hieman kehittyneempi lisäosa, jota on kuitenkin helppo käyttää. Asetusten kuntoon säätämisen jälkeen homma hoituu itsestään. Hinta tällä mainiolla lisäosalla on halvimmillaan 39$.

Cache Enabler

Cache Enabler on KeyCDN:än tekemä ilmainen välimuistituslisäosa. Kyseinen lisäosa ei ole läheskään yhtä kehittynyt kuin WP Rocket, mutta on loistava ratkaisu varsinkin pienille sivustoille jossa sisältö päivittyy harvoin.

Imagify

Sivuston nopeuden optimointi on muutakin kuin laadukasta koodia ja hyvä välimuistitus. Kuvilla on suuri merkitys latausnopeudessa, varsinkin kuvarikkailla sivustoilla. Imagify on palvelu joka pienentää kuvatiedostojen koon, säilyttäen kuitenkin kuvan laadun. Pienentäminen tapahtuu automaattisesti latauksen jälkeen, kun Imagifyn lisäosa on asennettu ja päällä. Palvelulla on hintaa halvimmillaan 5$ kuussa.

WP Sanitize Accented Uploads

Tämä pieni Onni Hakalan kehittämä lisäosa on oikeastaan aika pelastaja. Vaikka nörteille on enemmän tai vähemmän tuttu juttu, että tiedostojen nimiin ei tungeta ääkkösiä tai muita erikoismerkkejä, asiakkailta ei voida odottaa samaa. WP Sanitize Accented Uploads poistaa kaikki erikoismerkit ladattujen tiedostojen sekä kuvien nimistä ja estää ikävät tilanteet, joissa selain ei osaa tulkita ääkkösiä oikein (häpeä safari).

SendGrid

SendGrid on niinikään kolmannelta osapuolelta hankittava palvelu, jonka avulla voit huolehtia sivuston generoimien sähköpostien lähtemisestä maailmalle. Jälleen kerran vaaditaan vain lisäosan asennus, aktivointi ja yksinkertainen rekisteröitymisprosessi jotta homma lähtee rokkaamaan. Dude on luottanut sähköpostien välittämisen SendGridin käsiin, sillä sen avulla voidaan olla lähes varmoja roskakorin välttämisestä ja raportteja postin kulkemisesta saadaan ulos automaattisesti. Hinnoittelu halvimmillaan kuukaudessa 10$.

Simple History

On muuten äärimmäisen kätevää, kun sivuston ylläpitäjien tekemät toimet tallentuvat lokiin ja pääset näkemään tehdyt toimenpiteet sekä tekijät asiakkaan soittaessa ongelmista. Laajemmissa toteutuksissa myös asiakas hyötyy toistensa muutosten ja toimenpiteiden näkemisestä. Simple History lisäosa suorittaa lokituksen mallikkaasti, noudattaa standardinmukaista formaattia ja pitää sisällään rajapinnan jonka kautta kehittäjät voivat lisätä lokiin oman lisäosansa tuottamia ilmoituksia.

ManageWP

Jälleen kolmannen osapuolen ostopalvelu, mutta jälleen myös erityisen kätevä varsinkin digipajoille ja muille jotka ylläpitävät useampaa sivustoa. ManageWP:n hallintapaneelin avulla pääset tarkistamaan tarjolla olevat päivitykset, tekemään ne kerralla useammalle sivustolle safe updates -ominaisuudella ja muiltakin osin hallitsemaan kaikkia sivustoja yhdestä paikasta. Perustoiminnallisuudet saa ilmaiseksi ja edistyneemmistä ominaisuuksista, kuten safe updatesin vaatimasta varmuuskopiopalvelusta, voi maksaa sivustokohtaisesti tai isommassa köntässä.

Google Analytics Dashboard for WP

Kaikki haluavat sivustollensa analytiikkaa, ainakin perustason Google Analyticsin. Usein asiakkaalta itseltään vain jää analytiikan luvut tutkimatta sekä seuraamatta. Google Analytics Dashboard for WP auttaa jonkin verran tähän ongelmaan, tuodessaan olennaisimmat luvut ohjausnäkymään ja mahdollistaen yksittäisten sivujen statistiikan tutkimisen suoraan hallintapaneelista.

The SEO Framework

Yoast on dominoinut pitkään hakukoneopimointiin tarkoitettujen lisäosien kenttää, viimeaikoina sen käyttäjät ovat kuitenkin alkaneet turhautumaan hyvinkin näkyviin uusiin ominaisuuksiin sekä ilmoituksiin. Tälläisen ”taustatyötä” tekevän lisäosan tulisi näkyä mahdollisimman vähän hallintapaneelissa. The SEO Framework hoitaa hommansa hyppimättä käyttäjän silmille hallintapaneelissa, tarjoaa kehittäjille paljon hookkeja ja on dokumentoitu suhteellisen laadukkaasti (parannustakin on ilmeisesti tulossa lähiaikoina). Laajemissa toteutuksissa joutuu toimintaa muuttamaan ja laajentamaan hieman, kokonaisuuteen katsoen kuitenkin hyvin vähän.

Yoast SEO

Toisinaan edellä mainittu The SEO Framework on liian ”riisuttu” ja taustalla toimiva ratkaisu, etenkin toteutuksissa joissa blogi on pääosassa. Tällöin lyödään päälle vanha tuttu Yoast SEO, joka tuo käyttäjälle hyvin laajat muokkausmahdollisuudet esimeriksi sosiaalisen median jakojen sisältöön.

Carbon Fields

Metakenttäkirjastoja on vaikka pilvin pimein, suosituimpana ACF ja kehittäjien pitämä CMB2 jota olen itsekin hehkuttanut. Kaipaisin kuitenkin kirjastoa joka olisi ACF:än täysin graafisen hallintapaneelin, mutta lukuisten eri kenttätyyppien ja CMB2:den kehittäjäystävällisyyden sekä keveyden välimaastossa. Carbon Fields tuntuu vastaavan tähän täydellisesti, tarjoten paljon erilaisia kenttätyyppejä, nätin mutta simppelin hallintapaneelin ja kenttien rekisteröinnin koodin kautta. Jälleen kerran kehittäjänä arvostan hyvää valikoimaa hookeissa sekä laadukasta dokumentaatiota.

ACF

Advanced Custom Fields, ystävien kesken ACF, on edellisestä huolimatta ansainnut paikkansa. Metakenttien luominen on äärettömän nopeaa ja tarvittaessa jopa graafikko voi hoitaa sen hallintapaneelin kautta. Myös kenttätyyppien kirjo on päätä huimaava, mahdollistaen lähestulkoot kaiken maan ja taivaan väliltä. ACF on tällä hetkellä markkinoiden paras lisäosa jos sivustolle täytyy toteuttaa modulaarista sisältöä, Dudellakin tätä lisäosaa käytetään nykyään lähinnä tähän tarkoitukseen. Koodarin mieltä lämmittävä ominaisuus on local-json ominaisuus, joka tallentaa kaikki luodut kentät yhteen kansioon ja näin mahdollistaa versiohallinnan käytön myös graafisella editorilla luotujen kenttien osalta. Pro-version hinta on 25$ tai 100$ dollaria, riippuen lisenssityypistä.

WooCommerce

Onko kentällä muita vakavastiotettavia vaihtoehtoja WordPressiin ympättävälle verkkokaupalle? Eipä taida. Turhapa tästä on siis enempää selittää; suosituin, laajoin, tuetuin ja laajennetuin perusta verkkokaupalle WordPressin tutun sekä yksinkertaisen hallintapaneelin päälle.

Cerber Security

Jos jotain tietoturvalisäosaa suosittelemme, niin Cerber Securityä. Muiden tietoturvalisäosien tapaan Cerberkin tekee asioita joilla ei ole todellista vaikutusta tietoturvaan ja ovat olemassa ikään kuin luodakseen käyttäjälle turvallisemman tunteen. Osa lisäosan tekemistä toimista ovat kuitenkin varsin valideja ja yhdistettynä palvelintasolla toteutettuun tietoturvaan parantavat kokonaisuutta. Pelkkä tietoturvalisäosa ilman hyvin toteutettua palvelintason tietoturvaa on tyhjän kanssa, siksi Duden hostingissa huolehditaan tietoturvasta monella eri tapaa.

Puuttuiko jokin lisäosa listalta tai eikö joku listattu ole mielestäsi ansainnut paikkaansa? Mitä lisäosia teillä käytetään? Kommentoi alle tai huutele Twitterissä. PS. onnittelut tänne asti lukemisesta.