Tiistaina, 20.8.2019

Millaista se Dudella työskentely on? Kuulumiset tuoreimman täydennyksen näkökulmasta

Katselin monta kertaa viime kesänä ja syksyn aikana Duden "Töihin Dudelle?" -sivua ja siellä mainittuja ohjelmia sekä tekniikoita, joita pitäisi mielellään osata. Herranjestas. Mietin vaatimuslista-hirvityksen lukemisen jälkeen, että eihän tänne uskalla hakemusta laittaa, tyypithän ampuu minut jo ovella.

Tämä kirjoitus saattaa sisältää vanhentunutta tietoa, sillä se on julkaistu yli 3 vuotta sitten.

Katselin monta kertaa viime vuonna ”T√∂ihin Dudelle?” -sivua ja siell√§ mainittuja ohjelmia sek√§ tekniikoita, joita pit√§isi mielell√§√§n osata. Herranjestas. Mietin vaatimuslista-hirvityksen lukemisen j√§lkeen, ett√§ eih√§n t√§nne uskalla hakemusta laittaa, tyypith√§n ampuu minut jo ovella.

Itselt√§ni l√∂ytyi kokemusta l√§hinn√§ WordPress-valmisteemojen r√§pl√§ilyst√§, sivubuilderien k√§yt√∂st√§ ja lukuisten WordPress-lis√§osien asennuksista, eli perus ”liukuhihna”-hommasta, jossa itse suunnittelin leiskoja ja v√§√§nsin hommia ”saitti p√§iv√§ss√§”-mentaliteetill√§.

Eräänä maanantaina sitten silloiseen työhöni lopen kyllästyneenä rohkaistuin ja laitoin äijille viestiä, että mikä juttu, olisko saumoja? Sieltä Rolle vastaili Slackissä ja sovittiin miitti keskiviikolle. Ensimmäisellä kerralla Rolle ja Timberlake tenttasivat minkä tyyppistä hommaa olen aiemmin tehnyt ja missä firmoissa. Toisella tapaamiskerralla seuraan liittyi myös tanssiorkesteri Von Griezel & Laitinen, jotka löivät viimeisen naulan arkkuun.

Pääsin töihin

Ensimmäinen työviikko sisälsi työpisteen kasaan laittamista, softien asennusta ja porukkaan tutustumista. Toisella työviikolla Rollen kanssa pääsikin jo tutustumaan syvemmin meidän Operointimanuaaliin. Handbookin läpikäymisen jälkeen ainoa ajatus mielessä oli, että miten ihmeessä nämä voi kaikki muistaa? Hätä ei ollut tämännäköinen, sillä rupesin kirjoittamaan omaan muistioon ylös kaikki tärkeät muistettavat ja loput sitten mentiikin Rolle-merkkisillä apupyörillä jos tuli joku ongelma vastaan.

”Miten t√§n scss-lintterin sai p√§√§lle?”

Ensimmäiset kuukaudet sujuivat lähinnä työtapojen, tekniikoiden ja Macbook Pro:n käyttämisen opiskelussa. En muistanut läheskään kaikkea ensimmäisellä, enkä toisellakaan kerralla, kun näpyttelin createproject-komentoa terminaaliin (se on siis aloituspakettiimme dudestackiin liittyvä komentoriviohjelmisto, joka pyöräyttää WordPressin ja palvelintoimenpiteiden asennukset läpi ja säästää kymmeniä tunteja projektin aloituksesta).

Silti kaiken kiireen ja hässäkän keskellä ei tarvinnut olla yksin, sillä aina tarvittaessa Timi rullaili tuolillaan viereen tai Rolle raahautui kaveriksi katsomaan, että mikä on homman nimi.

Perinteistä parityöskentelyä.

Aikaa vier√§hti eteenp√§in ja pikku hiljaa oman osaamistason mukaan tuli aina projektikohtaisesti enemm√§n vastuuta, kunnes yht’√§kki√§ havahduinkin siihen, ett√§ rakentelin kokonaisia verkkosivuja itsen√§isesti. Nopeasti se aika siin√§ sitten menikin verkkosivuja v√§s√§illess√§, nimitt√§in kohta olikin jo toukokuu ja koeaikani oli loppumaan p√§in.

No millainen tunnelma siellä pajalla muuten on?

Ei se turhaan Laitinen ole v√§√§nt√§ny sit√§ meid√§n ”They’re crazy! – In a good way.” -tarraa. Kyll√§h√§n sen tiet√§√§, ett√§ sanomista tulee kun 5 n√§in erilaista ja sekavaa veijaria laitetaan samaan kioskiin py√∂rim√§√§n p√§iv√§tolkulla. No, mutta vakavasti puhuen niin yksi ty√∂n parhaimmista puolista on just se, ett√§ ollaan kaikki niin erilaisia, mutta tietyll√§ tavalla samanlaisia, ehk√§ se on sitten vahvuus? Ehdottomasti.

Dude-tarroja WordCamp Nordicin aikaan. (Instagram)

Vielä täytyy sanoa dudemaisesta huumorista. Jos graafikko väsää tämmöisiä kuvia perjantaisin ja jakaa niitä firman yleisellä Slack-kanavalla, ei homma voi mennä pahasti pieleen:

Koitan kirjottaa tähän loppuun vielä jotain positiivista toimarin käskystä, jos tätä sattuu vaikka lukemaan joku hullu, joka haluaa hakea tänne töihin (psst. rekryjä on auki).

Eli Dudella parasta heittämällä:

  • Ihan parhaat ty√∂kaverit.
  • Keski-Suomen huonoimmat jutut (mutta hyv√§ll√§ tavalla)
  • Huippuvehkeet. Oikeesti.
  • Helkkarin hyv√§√§ kahvia, ei ole ihan hirveesti en√§√§ kotona tullu keitelty√§ kun t√§t√§ on tottunut lipittelem√§√§n. (Paikallinen Paahtimo Papu)
  • Kuukausittaiset virikep√§iv√§t, jolloin saatetaan k√§yd√§ Aalto-Alvarissa, pakohuoneessa, huvipuistossa, ja milloin miss√§kin, mit√§ milloinkin keksit√§√§n.
  • Perjantaiset √§fterw√∂rkit on solid gold, siell√§ jos ei ongelmat ratkea niin ei miss√§√§n!
Pääsin tekemään jätkille burgereita kesäpäivillä! Hyvää yritin tehdä, mutta priimaa tuli!

Hyvää syksyä! T. Henuzi

Lue myös nämä

Tuomas aloitti Dudella alkuvuodesta РMillaista on olla Dudella työharjoittelussa?

CSS-mies Tuomas tuli Dudelle harjoittelemaan front endiä tammikuussa. Miten neljä kuukautta on sujunut ja miltä tulevaisuudenkuvat vaikuttaa.

Millaista on suunnitella verkkosivuja Dudella

Suunnittelijan työpäivä Dudella sisältää kaikenlaista Figma-prototyypeistä käyttöliittymäsuunnitteluun. Mutta mitä se oikeastaan tarkoittaa ja mitä homma käytännössä on?

Henri on Duden uusin vahvistus koodipuolella

Tarkkaavaisimmat huomasivat, että Dudella oli haku päällä kesäkuusta aina loppusyksyyn saakka. Marraskuun alussa Dudella aloitti seitsemäs tyyppi, varsinaisesti viides työntekijä talon sisällä.