Keskiviikkona 24.5.2017

Onko WordCamp Europe kasvanut liian isoksi? – WCEU17 tärpit

Maailman suurin WordPress -tapahtuma lähenee taas hurjaa vauhtia. Kyseessähän on WordCamp Europe 2017, joka järjestetään Pariisissa ja paikalle odotetaan jopa yli 3 000 osallistujaa. Edellisenä vuonna samainen tapahtuma järjestettiin Wienissä ja paikalla oli reilut 1 950 osallistujaa. Roni kirjoitti tuolloin tapahtumasta luonnollisesti koosteen. WordCampeista on puhuttu tässä blogissa viimeaikoina paljon, joten skipataan tällä kertaa tietoisku […]

Tämä kirjoitus saattaa sisältää vanhentunutta tietoa, sillä se on julkaistu yli 7 vuotta sitten.

Maailman suurin WordPress -tapahtuma lähenee taas hurjaa vauhtia. Kyseessähän on WordCamp Europe 2017, joka järjestetään Pariisissa ja paikalle odotetaan jopa yli 3 000 osallistujaa. Edellisenä vuonna samainen tapahtuma järjestettiin Wienissä ja paikalla oli reilut 1 950 osallistujaa. Roni kirjoitti tuolloin tapahtumasta luonnollisesti koosteen.

WordCampeista on puhuttu tässä blogissa viimeaikoina paljon, joten skipataan tällä kertaa tietoisku WordCamppien luonteesta. Sen sijaan keskityn lyhyesti pohtimaan WordCamp Europen merkitystä, kokoa ja miksi Dude on messissä. Viimevuotiseen tapaan blogauksen loppuun on koottu tärpit ohjelmasta.

Onko WCEU kasvanut liian isoksi?

Henkilökohtaisesti samaan aikaan pystyn ja en pysty ymmärtämään järjestäjien kunnianhimoista tavoitetta kasvattaa tapahtumaa jälleen. Koska kysyntää on selvästi, tuntuu luonnolliselta ajatukselta kasvattaa osallistujamäärää jotta kaikki halukkaat saadaan mukaan. Varmasti kyseessä on myös pieni halu nokitella WordCamp US:n kanssa, joka on samoissa mittasuhteissa ja oli ennen vuoden 2016 europea suurin koskaan järjestetty WordCamp.

WordCamp Centralin WordCamppien esittelyssä lukee ”WordCamps are not meant to be big”, joka ei selvästi täyty enää europen kohdalla.

WordCamppien alkuperäinen ja perimmäinen ajatus on olla yhteisön järjestämä tapahtuma yhteisölle. Tämähän pitää tavallaan paikkansa edelleen, mutta kolmen tuhannen kävijän mittakaavassa tapahtuma alkaa saada vahvoja ammattimaisen järjestämisen piirteitä, rahaa kuluu paljon enemmän ja halpojen lippujen takia tarvitaan enemmän sponsoreita.

En olisi yllättynyt jos järjestäjätiimi unohtaisi päivätyönsä ja keskittyisi tapahtuman kasaamiseen ainakin koko edeltävän kuukauden. Halpojen lippujen ja sponsorien suuren määrän takia tapahtumassa näkynee kaupallisuus aiempaa vahvemmin.

Tässä kohtaa aletaan mielestäni mennä vähän sivuun yhteisön järjestämästä tapahtumasta. Esimerkiksi WordCamp Helsinkiä järjestäessä olisimme voineet saada enemmän sponsoreja ja heidän mukanaan rahaa, mutta päätimme pidättäytyä suhteellisen pienessä määrässä sponsoreita kaupallisen fiiliksen välttämiseksi.

On myös syytä miettiä, kuinka mukavaa kolmelle tuhannelle osallistujalle on pakkautua samaan tapahtumapaikkaan ja kahteen trackiin. Ainakin 2016 vajaalla kahdella tuhannella osallistujalla tuli enemmän tai vähemmän tiiviit tunnelmat kolmen trackin tapahtumassa. Tilannetta ei helpottanut liian tiukka aikataulu jossa ei oltu varattu kysymyksille ja siirtymille aikaa käytännössä ollenkaan.

Kaiken tämän sanottuani on syytä todeta, että onneksi tämän vuoden järjestäjät näyttävät ottaneen opiksi edellisen vuoden virheistä ja aikataulua on höllennetty. Toivottavasti myös tapahtumapaikka ja käytännön järjestelyt on suunniteltu paremmin toimivaksi kokonaisuudeksi. Jos WordCamp Helsingin järjestäminen tuntui itsestä isolta hommalta, WordCamp Europen eteen nähty työ on aivan järjettömän iso ponnistus. Järjestäjille iso shoutout tältä suunnalta edellä olevasta kritiikistä huolimatta.

Ja loppupeleissähän WordCamp Europeen ei lähdetä itse tapahtuman tai puhujien takia, vaan ihmisten takia. Puheethan näkee jälkikäteen netistä :p

Maailman suurin WordPress -aiheinen tapahtuma kerää väistämättä yhteen erittäin laajan kirjon WordPressin kanssa työskenteleviä. On lähes ainutlaatuinen ”once in a year” mahdollisuus tavata kansainvälisestä yhteisöstä tuttuja joihin pitää normaalisti yhteyttä netissä, saada uusia tuttuja toiselta puolelta palloa ja vaihtaa heidän kaikkien kanssa kuulumisia sekä kokemuksia. Kasvotusten tapaaminen ja jutteleminen on kuitenkin aivan erilainen kokemus, kuin ajatustenvaihto netin välityksellä.

Mielestäni WordCamppien parhain sisältö onkin kohtaamisissa, jotka tapahtuvat tapahtumapaikan käytävillä, afterpartyssä ja iltaisin vapaamuotoississa tapaamisissa. Kannattaa seurata WordCamp Europen blogia, Slackeja ja Twitterissä kaikkien tälläisten epävirallisten ja vapaamuotoisten tapaamisten bongaamiseksi. Mistä puheenollen, pingatkaa suomalaiset tulijat twitterissä jos oman porukan vapaamuotoinen illanvietto viimevuotiseen tapaan kiinnostaa.

Mutta sitten niihin tärppeihin.

WordPress Beyond Borders: Cross Cultural Communication and the Fundamentals of Caring

perjantai 09:00 – 10:00, track 1

Petya Raykovska pohtii kansainvälisen yhteisön haasteita ja kommunikaatiota. Miten pitää isosta kansainvälisestä yhteisöstä huolta ja mitä haasteita siinä on? Tämä puhe kiinnostaa erityisen paljon, koska WordPress -yhteisö Suomessa on kasvuvaiheessa ja Petyalta saattaa saada vinkkejä yhteisön kehittämiseen.

Big Little Shame — a Tale of Empowered User Experience Through Localisation

perjantai 10:00 – 11:00, track 1

Viime aikoina syrjintään liittyvät teemat ovat olleet paljon pinnalla, lähinnä isojen yhtiöiden tekemien virheiden ja Twitterissä ölisevien henkilöiden takia. Tämä puhe valottaa sitä, kuinka isolle yleisölle näkymättömät kääntäjät voivat vaikuttaa sanavalinnoilla syrjimiseen. Mielenkiintoinen ja ajankohtainen aihe, jonka merkitystä väheksytään enkä itsekkään ole täysin ymmärtänyt sitä. Odotan silmiä avaavaa tuntia.

Making Your Voice Heard: How to Win Friends and Influence Policy

perjantai 11:00 – 12:00, track 2

Jälleen ajankohtainen aihe, jonka äärelle on tärkeä pysähtyä. WordPress pyörittää 27% sivustoista netissä, mutta ei ota maailmanlaajuisesti tai paikallisesti kantaa poliittisiin kysymyksiin tai pyri vaikuttamaan niihin. WordCamp Europen lähettämä avoin kirje Ranskan presidentille on epätyypillinen teko WordPress -yhteisöltä. Pitäisikö yhteisön alkaa ottamaan kantaa poliittisiin asioihin, tai edes internetiin liittyviin poliittisiin kysymyksiin? Mielestäni pitäisi, onhan WordPressin kirjoitettu tavoite demokratisoida sisällön julkaisu.

Security is a Process

perjantai 12:00 – 13:00, track 1

Edelleen toisinaan kuulee harhaluulon siitä, että WordPress olisi reikäjuustoa ja sen tietoturva olisi huonolla tasolla. Vielä useammin kuulee suosituksia asentaa jokin tietoturvalisäosa, joka todellisuudessa tekee muutaman merkitymsettömän kikan ja lisää glitteriä päälle. Miten WordPressillä toteutetun sivuston tietoturvasta kannattaa oikeasti huolehtia?

Lightning Talks – Contributing to WordPress

perjantai 14:00 – 15:00, track 1

Yhteisöön liittyvät asiat kiinnostavat henkilökohtaisesti paljon ja tässä setissä on paljon yhteisöön liittyviä lyhyitä puheita. Puhujista lähes kaikki ovat aktiivisesti kansainvälisessä yhteisössä ja erinomaisia tyyppejä, joten uskoisin sisällön olevan puhdasta timanttia. Aiheina on vapaasti suomennettuna ”kuinka käännösmaratonit auttavat uusien yhteisön jäsenten hankkimisessa”, ”miten kehitimme paikallisia WordPress -tapaamisiamme”, ”WordPressin kääntäminen kielelle, jota kukaan ei puhu” ja ”Emme välittäneet monimuotosiuudesta, on hullua mitä siitä seurasi”.

5 Ways You May Be Sabotaging Your business + 2 Proven Ways to Succeed

perjatai 15:00 – 16:00, track 1

Neljän hengen putiikissa jokainen päivä tai viikko ei ole aina ruusuilla tanssimista, sen voi myöntää. Välillä duunia on vähän liikaa, lisätään päälle omien elämien kiireet ja muut normaaliin elämään kuuluvat asiat niin soppa on toisinaan hyvinkin kuumaa. Ehdottomasti kiinnostaa kuulla miten muut ovat selvinneet samoista haasteista ja mitä ne ovat opettaneet, jotta osaisi välttää tai ainakin käsitellä niitä paremmin.

How to Grow from Freelancer to Agency Owner

perjantai 17:00 – 18:00, track 1

Edelliseen tärppiin liittyvä teema; miten kasvattaa putiikkia, löytää oikeat tekijät ja pitää meininki hyvänä. Koska Dude havittelee kevyttä orgaanista kasvua ja haaveilee siitä, kiinnostaa antaisiko tämä puhe vinkkejä. Erityisen mielenkiintoista on kuulla, miten yrityskulttuuri on saatu pidettyä hyvänä kun firma on kasvanut viidessä vuodessa neljänkymmenen osaajan työllistäjäksi.

CSS Grid Changes Everything (About Web Layouts)

lauantai 09:00 – 10:00, track 2

Webbitekniikat kehittyy vauhdilla ja Dude haluaa tottakai pysyä kehityksen tahdissa sekä käyttää uusimpia tekniikoita. Natiivi CSS Grid on iso edistysaskel johon tämä nykyisin enemmän back-end koodiin keskittyvä kehittäjä ei ole kerinnyt tutustumaan kunnolla. Viimevuonna tuli katsottua puhe ja demonstraatio Flexboxsista, joka miltei räjäyti sukat jalasta. Ehkä CSS Grid saa ne räjähtämään?

Using WordPress for Good

lauantai 10:00 – 11:00, rack 2

Tämäkin puhe on asiaa firman kehittämisestä, nimitäin siitä miten aina ei tarvitse havitella isoja rahoja vaan välillä voi tehdä hommia myös pienemmällä profitilla järjestöjen ja erilaisten liikkeiden kanssa. Sasha Endoh korjaa yleisimpiä väärinymmärryksiä järjestöjen kanssa työskentelystä, kertoo miten palvella heitä parhaiten ja rohkaisee muitakin tekemään hyvää. Dude tekee nykyiselläänkin jonkin verran hommia tälläisellä ajausmaailmalla, joten on mielenkiintoista kuulla muiden kokemuksista samalla saralla.

The Pernicious Myth of the Code Poet

lauantai 11:00 – 12:00, track 2

”Koodi on runoutta” on Boone Grogesin mukaan kaunis motto mutta aiheuttaa ongelmia etenkin avoimen lähdekoodin projekteissa. Ohjaako tuo motto WordPressin ytimen kehitystä liian itsekkääseen suuntaan, jossa palaute tai kritiikki koetaan henkilökohtaisella tasolla loukkauksena omaa tekelettä kohtaan?

Lightning Talks – Development

lauantai 14:00 – 15:00, track 1

WordCampin neljäs slotti lyhyille puheille käsittelee kehittäjille hyödyllisiä asioita, etenkin jos jokin näistä teemoista ei ole vielä tuttu tai kaipaa muuten lisää näkemystä. Aiheina on (jälleen vapaasti suomennettuna) ”Git kymmenessä minuutissa”, ”Oikealta vasemmalle luettavien kielten tukeminen oikealla tavalla”, ”Webfonttien suorituskyky”ja ”Näin teet oman WP-CLI komennon kymmenessä minuutissa”.

Interview and Q&A with Matt Mullenweg

lauantai 15:00 – 16:00, track 1 & 2 (striimi)

Mattin perinteinen haastattelu, jolla on lähestulkot state of the wordin kaltainen merkitys ja jonka aikana kuullaan todennäköisesti isoja uutisia WordPressiin liittyen. Harmillisesti yleisöllä on tänä vuonna ainoastaan 20 minuuttia aikaa esittää kysymyksiä, perinteisesti kysyjiä on ollut roppakaupalla enemmän kuin aikaa.

Reacting Natively with WordPress

lauantai 16:00 – 17:00, track 2

LIVEDEMO! Kuulitteko? Livedemo! Ei voi missata. Ja siis onhan aihekkin oikeasti kiinnostava, varsinkin kun luvataan näyttää käytännössä miten REST APIa voi hyödyntää sivuston tai sovelluksen back-endinä niin, että front-end on toteutettu täysin erilaisella tekniikalla.

Big Design Troubles in Open Source

lauantai 17:00 – 16:00, track 1

Let’s face it, avoimen lähdekoodin projektiin kontribuoiminen on välillä syvältä jostain. Miksi? Työkalut ovat erilaisia, prosessit pahimmillaan hitaita, yhteisö ei ole aina niin kovin vastaanottavainen ja prosesseja ei välttämättä ole mietitty loppuun. Tässä puheessa tarkastellaan kontribuoimisen haasteita graafikon lasien läpi ja koitetaan löytää ratkaisujaa. Samat haasteet ja ratkaisut pätevät kuitenkin varmasti enemmän tai vähemmän myös koodiin.

Siinäpä tärppilista!

Jäikö jotain mainitsematta, virisikö ajatuksia aiheista, mitä mieltä olet WordCamp Europen koosta? Huutele Twitterissä tai WordPress Finlandin Slackissa kanavalla #wceu. Mainitulle Slack -kanavalle kannattaa muutenkin tulla jos on paikalla Pariisissa tai suunnittelee seuraavansa menoa kotisohvalta. Lippuja on muuten vielä myynnissä 31.5. saakka, joten vaihtoehto kotisohvalle löytyy.