Torstaina 4.6.2015

5 asiaa, joita et tiennyt Twitteristä

Pienet jutut tekevät Twitteristä mahtavan some-kanavan. Twitteristä löytyy tämänhetkisten laskujen mukaan ainakin 300 000 suomalaista ja sieltä saa irti paljon enemmän kuin Facebookista. Koska päivitys rajataan 140 merkkiin, tweettejä ehkä mietitään vähän pidempään ja laatu pysyy keskivertoa korkeammalla. 1. MT – Muokattu tweetti RT, ReTweet eli uudelleentweettaus on varmasti monelle tuttua, mutta mikä on MT? […]

Tämä kirjoitus saattaa sisältää vanhentunutta tietoa, sillä se on julkaistu yli 9 vuotta sitten.

Pienet jutut tekevät Twitteristä mahtavan some-kanavan. Twitteristä löytyy tämänhetkisten laskujen mukaan ainakin 300 000 suomalaista ja sieltä saa irti paljon enemmän kuin Facebookista. Koska päivitys rajataan 140 merkkiin, tweettejä ehkä mietitään vähän pidempään ja laatu pysyy keskivertoa korkeammalla.

1. MT – Muokattu tweetti

RT, ReTweet eli uudelleentweettaus on varmasti monelle tuttua, mutta mikä on MT? MT on ”Modified Tweet” (toimii myös suomeksikin: ”Muokattu tweetti”), eli kuin RT, mutta muokattu tai lyhennetty toisen tweetti. MT:tä käytetään lähinnä silloin kun halutaan lisätä retweettiin kommentti, mutta oma kommentti vie liikaa tilaa tweetistä ja alkuperäinen tweetti ei enää mahdu tweettiin kokonaisuudessaan. RT-syntaksi menee yleensä siten että napataan alkuperäinen tweetti ja lisätään eteen RT + käyttäjä. Esimerkiksi minun tweetin voisi klassisesti retweetata näin:

rt

Ja muokaten (oma kommentti ja alkuperäisen tweetin lyhennys ottamalla hashtag, sana ja kuva pois):

mt

RT:tä ja MT:tä pystyy tekemään helpoiten Tweetdeckillä, mutta myös perinteisesti maalaamalla ja kopioimalla.

2. He, jotka eivät seuraa sinua, eivät näe vastauksiasi muille

Jos aloitat tweetin @-merkillä, eli vastaat jollekin, vastaus ei näy ulospäin päävirrassa niille, jotka eivät seuraa sinua ja tweetin vastaanottajaa, vaan ainoastaan henkilölle, jolle olet kohdentamassa viestiä. Keskustelun näkevät vain he, jotka seuraavat kaikkia keskusteluun osallistujia. Jos haluat että myös valtavirta saa kommenttisi tietoonsa sinun pitää esimerkiksi muotoilla vastaus esim. ”Moi @rolle, …”, jolloin kohdennus ei ole tweetin alussa, tai lisätä henkilö tweetin loppuun. Yleinen käytäntö on käyttää pistettä tweetin alussa, mutta se on mielestäni huono käytäntö koska

  1. Twitter voi narauttaa siitä, eli pistää tilisi jäähylle ”spämmäämisestä”
  2. Se näyttää rumalta ja tulee vaikutelma, että tweetti on pakotettu kaikille, vaikka keskustelu saattaisikin olla vain kahden tai useamman välistä

Hyvä yleinen nyrkkisääntö on jakaa vastaukset muille vain silloin kun niistä on muillekin hyötyä tai haluaa nostaa päävirtaan jotain henkilöä jostain tietystä syystä. Kannattaa lukea Twitterin How @replies work on Twitter (and how they might). Vanha kirjoitus, mutta pitää edelleen paikkaansa.

twitterlogo-hires

3. Hashtag ei ole alunperin Twitterin keksimä

Risuaidalla edeltävät ”avainsanat”, ”häsärit” ovat olleet itselleni tuttuja jo 90-luvulta IRC-kanavina. IRC on maailman vanhin tekstillä toimiva pikaviestin. Yksi aktiivisimmista IRC-kanavista on mm. #pulina. Twitterin kehittäjät ja mm. ensimmäisen hashtag-tweetin vuonna 2007 tweetannut avoimen lähdekoodin kehittäjä Chris Messina on myöntänyt inspiraation tulleen IRCistä.

4. Voit lisätä useamman kuvan samaan tweettiin

Tweetissä on kätevä joissakin tilanteissa lisätä useampia kuvia samaan tweettiin. Toiminto on tullut vasta 2014 keväällä ja hiljattain päivittyi myös TweetDeckiin.

5. Suosikit ovat julkisia

Twitterin suosikki-toimintoa käytetään merkkamaan tweetti myöhemmin luettavaksi, mutta vielä enemmän ”tykkäämiseen”. Toiminto on kätevä ei pelkästään omien suosikkitweettien merkkailuun, mutta myös silloin jos tweetti on hyvä tai aiheeseen liittyvä, mielenkiintoinen tai jos ei tunnu oikealta vastata mutta haluaa lukijan tietävän että tweetti on huomioitu.

Olen huomannut jopa päiväsaikaan että ihmiset merkkaavat mitä ihmeellisimpiä NSFW-juttuja (ei-työympäristöön-sopivia) tweettejä suosikkeihinsa, kuten esimerkiksi alastonkuvia. Monet eivät välttämättä tajua tai muista, että suosikit näkyvät jokaisen tilin alla julkisina, joten kannattaa pitää se mielessä kun suosittaa kyseenalaisia tweettejä.

Mitäs muuta? Muista myös somekohuun reagoiminen

Katleenan mainio kirjoitus pätee someen hienosti. Somekohun lähtiessä lapasesta muista pyytää anteeksi, vaikka vika olisi sinun.

Jatketaan tweettailua! Dudella ei toistaiseksi ole omaa tiliä, mutta minun ja Juhan viserryksiä löytyy kyllä Twitteristä.