Torstaina, 4.6.2015

5 asiaa, joita et tiennyt Twitteristä

Pienet jutut tekev√§t Twitterist√§ mahtavan some-kanavan. Twitterist√§ l√∂ytyy t√§m√§nhetkisten laskujen mukaan ainakin 300 000 suomalaista ja sielt√§ saa irti paljon enemm√§n kuin Facebookista. Koska p√§ivitys rajataan 140 merkkiin, tweettej√§ ehk√§ mietit√§√§n v√§h√§n pidemp√§√§n ja laatu pysyy keskivertoa korkeammalla. 1. MT – Muokattu tweetti RT, ReTweet eli uudelleentweettaus on varmasti monelle tuttua, mutta mik√§ on MT? […]

Tämä kirjoitus saattaa sisältää vanhentunutta tietoa, sillä se on julkaistu yli 7 vuotta sitten.

Pienet jutut tekevät Twitteristä mahtavan some-kanavan. Twitteristä löytyy tämänhetkisten laskujen mukaan ainakin 300 000 suomalaista ja sieltä saa irti paljon enemmän kuin Facebookista. Koska päivitys rajataan 140 merkkiin, tweettejä ehkä mietitään vähän pidempään ja laatu pysyy keskivertoa korkeammalla.

1. MT – Muokattu tweetti

RT, ReTweet eli uudelleentweettaus on varmasti monelle tuttua, mutta mik√§ on MT? MT on ”Modified Tweet” (toimii my√∂s suomeksikin: ”Muokattu tweetti”), eli kuin RT, mutta muokattu tai lyhennetty toisen tweetti. MT:t√§ k√§ytet√§√§n l√§hinn√§ silloin kun halutaan lis√§t√§ retweettiin kommentti, mutta oma kommentti vie liikaa tilaa tweetist√§ ja alkuper√§inen tweetti ei en√§√§ mahdu tweettiin kokonaisuudessaan. RT-syntaksi menee yleens√§ siten ett√§ napataan alkuper√§inen tweetti ja lis√§t√§√§n eteen RT + k√§ytt√§j√§. Esimerkiksi minun tweetin voisi klassisesti retweetata n√§in:

rt

Ja muokaten (oma kommentti ja alkuperäisen tweetin lyhennys ottamalla hashtag, sana ja kuva pois):

mt

RT:tä ja MT:tä pystyy tekemään helpoiten Tweetdeckillä, mutta myös perinteisesti maalaamalla ja kopioimalla.

2. He, jotka eivät seuraa sinua, eivät näe vastauksiasi muille

Jos aloitat tweetin @-merkill√§, eli vastaat jollekin, vastaus ei n√§y ulosp√§in p√§√§virrassa niille, jotka eiv√§t seuraa sinua ja tweetin vastaanottajaa, vaan ainoastaan henkil√∂lle, jolle olet kohdentamassa viesti√§. Keskustelun n√§kev√§t vain he, jotka seuraavat kaikkia keskusteluun osallistujia. Jos haluat ett√§ my√∂s valtavirta saa kommenttisi tietoonsa sinun pit√§√§ esimerkiksi muotoilla vastaus esim. ”Moi @rolle, …”, jolloin kohdennus ei ole tweetin alussa, tai lis√§t√§ henkil√∂ tweetin loppuun. Yleinen k√§yt√§nt√∂ on k√§ytt√§√§ pistett√§ tweetin alussa, mutta se on mielest√§ni huono k√§yt√§nt√∂ koska

  1. Twitter voi narauttaa siit√§, eli pist√§√§ tilisi j√§√§hylle ”sp√§mm√§√§misest√§”
  2. Se näyttää rumalta ja tulee vaikutelma, että tweetti on pakotettu kaikille, vaikka keskustelu saattaisikin olla vain kahden tai useamman välistä

Hyvä yleinen nyrkkisääntö on jakaa vastaukset muille vain silloin kun niistä on muillekin hyötyä tai haluaa nostaa päävirtaan jotain henkilöä jostain tietystä syystä. Kannattaa lukea Twitterin How @replies work on Twitter (and how they might). Vanha kirjoitus, mutta pitää edelleen paikkaansa.

twitterlogo-hires

3. Hashtag ei ole alunperin Twitterin keksimä

Risuaidalla edelt√§v√§t ”avainsanat”, ”h√§s√§rit” ovat olleet itselleni tuttuja jo 90-luvulta IRC-kanavina. IRC on maailman vanhin tekstill√§ toimiva pikaviestin. Yksi aktiivisimmista IRC-kanavista on mm. #pulina. Twitterin kehitt√§j√§t ja mm. ensimm√§isen hashtag-tweetin vuonna 2007 tweetannut avoimen l√§hdekoodin kehitt√§j√§ Chris Messina on my√∂nt√§nyt inspiraation tulleen IRCist√§.

4. Voit lisätä useamman kuvan samaan tweettiin

Tweetissä on kätevä joissakin tilanteissa lisätä useampia kuvia samaan tweettiin. Toiminto on tullut vasta 2014 keväällä ja hiljattain päivittyi myös TweetDeckiin.

5. Suosikit ovat julkisia

Twitterin suosikki-toimintoa k√§ytet√§√§n merkkamaan tweetti my√∂hemmin luettavaksi, mutta viel√§ enemm√§n ”tykk√§√§miseen”. Toiminto on k√§tev√§ ei pelk√§st√§√§n omien suosikkitweettien merkkailuun, mutta my√∂s silloin jos tweetti on hyv√§ tai aiheeseen liittyv√§, mielenkiintoinen tai jos ei tunnu oikealta vastata mutta haluaa lukijan tiet√§v√§n ett√§ tweetti on huomioitu.

Olen huomannut jopa päiväsaikaan että ihmiset merkkaavat mitä ihmeellisimpiä NSFW-juttuja (ei-työympäristöön-sopivia) tweettejä suosikkeihinsa, kuten esimerkiksi alastonkuvia. Monet eivät välttämättä tajua tai muista, että suosikit näkyvät jokaisen tilin alla julkisina, joten kannattaa pitää se mielessä kun suosittaa kyseenalaisia tweettejä.

Mitäs muuta? Muista myös somekohuun reagoiminen

Katleenan mainio kirjoitus pätee someen hienosti. Somekohun lähtiessä lapasesta muista pyytää anteeksi, vaikka vika olisi sinun.

Jatketaan tweettailua! Dudella ei toistaiseksi ole omaa tiliä, mutta minun ja Juhan viserryksiä löytyy kyllä Twitteristä.

Lue myös nämä

20 suomalaista digialan vaikuttajaa, joita kannattaa seurata Twitterissä

Fuel Digital listasi 11 seuraamisen arvoista Twitter-vaikuttajaa mutta jonkin verran on hämmästelty outoja nimiä sekä kyseenalaistettu miksi näitä henkilöitä pitäisi seurata. Myös minä olin listattuna ja totta kai otettu saamastani huomiosta.

5 asiaa, jotka Dude tekee toisin

Me ei uskota "bisnessalaisuuksiin", olemme avanneet oikeastaan kaiken yritykseemme liittyvän blogissa raha-asioita myöten ja loput kirjoittaneet auki operointimanuaaliimme. Tekemäämme tekniikkaa on ilmaiseksi jaossa GitHubissa ja huhupuheiden mukaan WordPress-teemaamme ja -lisäosiamme käyttävät myös muut toimistot.

WordCamp Turku 2018 РSadan hengen WordPress-kinkerit sisälsivät täyttä asiaa

Duden digitiimi (Roni, Timi ja Arto) matkasivat torstaina Turkuun WordCampia varten, jonka oli määrä alkaa perjantaiaamuna. Paikkana Panimoravintola Koulun yläkerran tilat.