Maanantaina, 3.10.2016

WordPress tökkii Рtarua vai totta?

Alkuun on todettava, että julkaisujärjestelmiä on paljon. Duden devaajat ovat käyneet niitä vuosien aikana läpi roppakaupalla, testanneet sekä seuranneet niiden kehitystä. Mikään muu julkaisujärjestelmä ei ole toistaiseksi ollut yhtä helppokäyttöinen, monipuolinen ja kevyt kuin WordPress.

Tämä kirjoitus saattaa sisältää vanhentunutta tietoa, sillä se on julkaistu yli 6 vuotta sitten.

Ohjelmistotalo Avoinen blogissa julkaistiin hiljattain WordPressi√§ ja ProcessWire√§ vertaileva kirjoitus otsikolla ”Julkaisuj√§rjestelmill√§ on eroja”, jonka lopputulemana voidaan rivien v√§list√§ lukea ProcessWire√§ pidett√§v√§n parempana julkaisuj√§rjestelm√§n√§.

Tätä johtopäätöstä emme voi tietenkään kiistää, koska se on mielipidekysymys. Voimme kuitenkin vastata WordPressiin kohdistettuun, osin täysin oikeutetuun, kritiikkiin ja korjata muutamia kirjoituksessa esiintyneitä väärinkäsityksiä.

Alkuun on todettava, ett√§ julkaisuj√§rjestelmi√§ on paljon. Duden devaajat ovat k√§yneet niit√§ vuosien aikana l√§pi roppakaupalla, testanneet sek√§ seuranneet niiden kehityst√§. Mik√§√§n muu julkaisuj√§rjestelm√§ ei ole toistaiseksi ollut yht√§ helppok√§ytt√∂inen, monipuolinen ja kevyt kuin WordPress. My√∂s ison osan kokeilluista julkaisuj√§rjestelmist√§ kehitys on loppunut parin vuoden j√§lkeen.

Mutta, paneudutaanpa Avoinen kirjoituksessa oleviin väittämiin.

Väite: WordPress on alkujaan suunniteltu blogeille

Duden devaajat ovat k√§ytt√§neet WordPressi√§ versiosta 1.5 (2005) l√§htien ja on totta, ett√§ WordPress aloitti blogialustana, mutta sit√§ se ei ole ollut yli viiteen vuoteen. Nyky√§√§n WordPressi√§ k√§ytet√§√§n kokonaisvaltaisena verkkosivusto ja –kauppa -alustana sek√§ taustaj√§rjestelm√§n√§ mm. kassaj√§rjestelmiin ja sill√§ voi tehd√§ vaikkapa mobiiliapplikaatioita.

Väite: WordPress on laajennuksien osalta kokonaisuudessaan aika kirjavasti toteutettu, vähän purkkatyyliin erilaisia kolmannen osapuolen lisäosia ja ominaisuuksia.

WordPressiin on paljon lis√§osia, koska kyseess√§ on maailman suosituin julkaisuj√§rjestelm√§. Purkkaa l√∂ytyy, mutta koodareina voimme sanoa ett√§ hyvin tehdyt lis√§osat on helppo l√∂yt√§√§. Nyky√§√§n my√∂s perusk√§ytt√§j√§lle, arvostelujen sek√§ suositusten perusteella. Varsinkin viimevuosina WordPressin lis√§osahakemistosta vastaava tiimi on panostanut vahvasti sen laadun parantamiseksi. Osa lis√§osista on my√∂s WordPressin kehitystiimiss√§ mukana olevien itsens√§ kehitt√§mi√§.

Muiden toimistojen tapaan, me Dudella teemme omia lis√§osia asiakkaiden tarpeisiin. On kummallista yleist√§√§, ett√§ kaikki WordPressiin koodatut palikat olisivat ik√§√§nkuin ”purkkaa”, vaikka t√§st√§ ei todellisuudessa ole kyse.

Väite: WordPress-lisäosan mukana saattaa tulla käytännössä oma käyttöliittymänsä, joka käyttäjän on opiskeltava.

T√§m√§ ei pid√§ paikkaansa, sill√§ oikeaoppisesti WordPressi√§ k√§ytt√§ess√§ k√§ytet√§√§n aina sen omia tapoja k√§ytt√∂liittym√§n rakentamiseen.

Isommissa toteutuksissa on usein yll√§pidett√§v√§n√§ laaja kirjo monipuolista sis√§lt√∂√§, ja silloin j√§√§ koodarin vastuulle huolehtia my√∂s sis√§ll√∂nhallinnan selkeydest√§. K√§ytt√§minen on aika suoraviivaista ja jos jokin asia ei l√∂ydy helposti tai on ep√§selv√§, silloin on tehty jotain v√§√§rin. T√§m√§ p√§tee kaikkiin julkaisuj√§rjestelmiin.

Väite: Jos asiakas haluaa esim. palautelomakkeen WordPress-sivustolle, joutuu kehittäjä ensin käymään läpi lisäosalistauksen ja tutkimaan mitä on saatavilla. Saman asian tekeviä lisäosia saattaa löytyä jopa pari sataa. Arpapelillä näistä sitten asennetaan jokin ja toivotaan, että se vastaa asiakkaan tarpeeseen. Mikäli ei vastaakaan, on todella kovan työn takana muokata se sopivaksi.

T√§ss√§ digi-/mainostoimisto tulee mukaan kuvioihin. Asiakkaan ei ole tarkoitus etsi√§ lis√§osia, vaan me autamme kokemuksemme mukaan. WordPressin kanssa ty√∂skentelev√§t koodarit sek√§ toimistot ovat kokeilleet varmasti lukuisia lis√§osia ja valikoineet k√§ytt√∂√∂ns√§ paletin parhaimmistosta. Jos jotain lis√§osaa ei ole olemassa tai tarjolla on ainoastaan huonosti tehtyj√§ vaihtoehtoja, WordPressille on helppo tehd√§ oma lis√§osa.

Jos taas haetaan argumenttia siit√§, ett√§ ”lis√§osat ovat v√§√§rin”, olemme t√§ysin eri mielt√§, koska julkaisuj√§rjestelm√§n ei pit√§isi oletuksena tarjota mit√§√§n mit√§ ei tarvita. Usein julkaisuj√§rjestelmiss√§ on ihan liikaa kaikkea, mit√§ joutuu karsimaan pois. WordPressiss√§ on juuri tarpeeksi, josta on helppo ja joustava laajentaa lis√§osien avulla – jotka hyvin koodattuina eiv√§t hidasta tai sekavoita kokonaisuutta.

Väite: ProcessWire vaatii asentamisen ennen käyttöönottoa, WordPressissä riittää pelkkä rekisteröityminen.

Tässä sotketaan keskenään kaupallinen wordpress.com sekä itse asennettu wordpress.org. Nämä ovat täysin kaksi eri asiaa. WordPress.com on blogityyppinen palvelu, johon ei juuri voi koodata tai tehdä mitään omaa. Kirjoituksen vertailussa on menty vähän metsään tämän suhteen.

Mit√§ tulee tietoturvaan, toki suosittu alusta on hy√∂kk√§ysalttiimpi. Meill√§ Dudella tietoturva otetaan kuitenkin vakavasti. Saamme h√§lytykset mahdollisista ongelmista samantien niiden ilmaantuessa, teemme p√§ivitykset vuorokauden kuluessa niiden julkaisusta, hoidamme palvelinpuolta p√§ivitt√§in ja automatiikka est√§√§ mm. brute-force -hy√∂kk√§ykset.

Viimeaikoina my√∂s entist√§ useampi hostingyritys on alkanut tarjoamaan erityisesti WordPressille suunniteltua, turvallisuuden huomioon ottavaa, palvelua. Esimeriksi suomalaisen Seravon p√§√§tuote on t√§ysin WordPressiin keskittyv√§ premium hosting ja yll√§pitopalvelu.

Kuva: MagAloche, Wikimedia Commons

Lue myös nämä

WordPress verkkosivualustana

Tällä hetkellä WordPress on kaikista suosituin alusta, jolle verkkosivuja julkaistaan (noin neljäsosa kaikista maailman sivustoista). Aina näin ei ole ollut.

Duden digitiimi WordCamp Europessa – kuulumiset Wienin reissulta

Juhannuksena järjestettiin tähän mennessä maailman suurin WordCamp (=WordPress-tapahtuma) nimeltään WordCamp Europe, jossa Duden tekninen jaosto eli minä (Roni) ja Timi oli mukana alusta loppuun saakka. Jyväskyläläisten remmissä mukana reissasi myös naapuritoimiston MEOMin Natanael Sinisalo.

Miksi kotisivut yritykselle tulisi toteuttaa juuri WordPressillä?

WordPress ei ole välttämättä itsestäänselvä valinta, kun yritys miettii verkkosivujensa toteuttamista tai uudistamista. Tässä muutama vinkki, miksi WordPress silti kannattaa 2020-luvulla.