Maanantaina, 3.10.2016

WordPress tökkii Рtarua vai totta?

Ohjelmistotalo Avoinen¬†blogissa julkaistiin hiljattain WordPressi√§ ja ProcessWire√§ vertaileva kirjoitus otsikolla ”Julkaisuj√§rjestelmill√§ on eroja”, jonka lopputulemana voidaan rivien v√§list√§ lukea ProcessWire√§ pidett√§v√§n parempana julkaisuj√§rjestelm√§n√§. T√§t√§ johtop√§√§t√∂st√§ emme voi tietenk√§√§n kiist√§√§, koska se on mielipidekysymys.

Tämä kirjoitus saattaa sisältää vanhentunutta tietoa, sillä se on julkaistu yli 4 vuotta sitten.

Ohjelmistotalo Avoinen¬†blogissa julkaistiin hiljattain WordPressi√§ ja ProcessWire√§ vertaileva kirjoitus otsikolla ”Julkaisuj√§rjestelmill√§ on eroja”, jonka lopputulemana voidaan rivien v√§list√§ lukea ProcessWire√§ pidett√§v√§n parempana julkaisuj√§rjestelm√§n√§.

Tätä johtopäätöstä emme voi tietenkään kiistää, koska se on mielipidekysymys. Voimme kuitenkin vastata WordPressiin kohdistettuun, osin täysin oikeutetuun, kritiikkiin ja korjata muutamia kirjoituksessa esiintyneitä väärinkäsityksiä.

Alkuun on todettava, että julkaisujärjestelmiä on paljon. Duden devaajat ovat käyneet niitä vuosien aikana läpi roppakaupalla, testanneet sekä seuranneet niiden kehitystä. Mikään muu julkaisujärjestelmä ei ole toistaiseksi ollut yhtä helppokäyttöinen, monipuolinen ja kevyt kuin WordPress. Myös ison osan kokeilluista julkaisujärjestelmistä kehitys on loppunut parin vuoden jälkeen.

Mutta, paneudutaanpa Avoinen kirjoituksessa oleviin väittämiin.

Väite: WordPress on alkujaan suunniteltu blogeille

Duden devaajat ovat¬†k√§ytt√§neet WordPressi√§ versiosta 1.5 (2005) l√§htien ja on totta, ett√§ WordPress aloitti blogialustana, mutta sit√§ se ei ole ollut yli viiteen vuoteen. Nyky√§√§n WordPressi√§ k√§ytet√§√§n kokonaisvaltaisena verkkosivusto¬†ja –kauppa -alustana sek√§ taustaj√§rjestelm√§n√§¬†mm. kassaj√§rjestelmiin ja sill√§ voi tehd√§ vaikkapa mobiiliapplikaatioita.

Väite: WordPress on laajennuksien osalta kokonaisuudessaan aika kirjavasti toteutettu, vähän purkkatyyliin erilaisia kolmannen osapuolen lisäosia ja ominaisuuksia.

WordPressiin on paljon lisäosia, koska kyseessä on maailman suosituin julkaisujärjestelmä. Purkkaa löytyy, mutta koodareina voimme sanoa että hyvin tehdyt lisäosat on helppo löytää. Nykyään myös peruskäyttäjälle, arvostelujen sekä suositusten perusteella. Varsinkin viimevuosina WordPressin lisäosahakemistosta vastaava tiimi on panostanut vahvasti sen laadun parantamiseksi. Osa lisäosista on myös WordPressin kehitystiimissä mukana olevien itsensä kehittämiä.

Muiden toimistojen tapaan, me Dudella teemme omia lis√§osia¬†asiakkaiden tarpeisiin. On kummallista yleist√§√§, ett√§ kaikki WordPressiin koodatut palikat olisivat ik√§√§nkuin ”purkkaa”, vaikka t√§st√§ ei todellisuudessa ole kyse.

Väite: WordPress-lisäosan mukana saattaa tulla käytännössä oma käyttöliittymänsä, joka käyttäjän on opiskeltava.

Tämä ei pidä paikkaansa, sillä oikeaoppisesti WordPressiä käyttäessä käytetään aina sen omia tapoja käyttöliittymän rakentamiseen.

Isommissa toteutuksissa on usein ylläpidettävänä laaja kirjo monipuolista sisältöä, ja silloin jää koodarin vastuulle huolehtia myös sisällönhallinnan selkeydestä. Käyttäminen on aika suoraviivaista ja jos jokin asia ei löydy helposti tai on epäselvä, silloin on tehty jotain väärin. Tämä pätee kaikkiin julkaisujärjestelmiin.

Väite: Jos asiakas haluaa esim. palautelomakkeen WordPress-sivustolle, joutuu kehittäjä ensin käymään läpi lisäosalistauksen ja tutkimaan mitä on saatavilla. Saman asian tekeviä lisäosia saattaa löytyä jopa pari sataa. Arpapelillä näistä sitten asennetaan jokin ja toivotaan, että se vastaa asiakkaan tarpeeseen. Mikäli ei vastaakaan, on todella kovan työn takana muokata se sopivaksi.

Tässä digi-/mainostoimisto tulee mukaan kuvioihin. Asiakkaan ei ole tarkoitus etsiä lisäosia, vaan me autamme kokemuksemme mukaan. WordPressin kanssa työskentelevät koodarit sekä toimistot ovat kokeilleet varmasti lukuisia lisäosia ja valikoineet käyttöönsä paletin parhaimmistosta. Jos jotain lisäosaa ei ole olemassa tai tarjolla on ainoastaan huonosti tehtyjä vaihtoehtoja, WordPressille on helppo tehdä oma lisäosa.

Jos taas haetaan argumenttia siit√§, ett√§ ”lis√§osat ovat v√§√§rin”, olemme t√§ysin eri mielt√§, koska julkaisuj√§rjestelm√§n ei pit√§isi oletuksena tarjota mit√§√§n mit√§ ei tarvita. Usein julkaisuj√§rjestelmiss√§¬†on ihan liikaa kaikkea, mit√§ joutuu karsimaan pois. WordPressiss√§ on juuri tarpeeksi, josta on helppo ja joustava laajentaa lis√§osien avulla – jotka hyvin koodattuina eiv√§t hidasta tai sekavoita kokonaisuutta.

Väite: ProcessWire vaatii asentamisen ennen käyttöönottoa, WordPressissä riittää pelkkä rekisteröityminen.

Tässä sotketaan keskenään kaupallinen wordpress.com sekä itse asennettu wordpress.org. Nämä ovat täysin kaksi eri asiaa. WordPress.com on blogityyppinen palvelu, johon ei juuri voi koodata tai tehdä mitään omaa. Kirjoituksen vertailussa on menty vähän metsään tämän suhteen.

Mitä tulee tietoturvaan, toki suosittu alusta on hyökkäysalttiimpi. Meillä Dudella tietoturva otetaan kuitenkin vakavasti. Saamme hälytykset mahdollisista ongelmista samantien niiden ilmaantuessa, teemme päivitykset vuorokauden kuluessa niiden julkaisusta, hoidamme palvelinpuolta päivittäin ja automatiikka estää mm. brute-force -hyökkäykset.

Viimeaikoina myös entistä useampi hostingyritys on alkanut tarjoamaan erityisesti WordPressille suunniteltua, turvallisuuden huomioon ottavaa, palvelua. Esimeriksi suomalaisen Seravon päätuote on täysin WordPressiin keskittyvä premium hosting ja ylläpitopalvelu.

Kuva: MagAloche, Wikimedia Commons

Lue myös nämä

WordPress verkkosivualustana

Verkkosivujen julkaisussa WordPress alkaa olla alustana sen verran hehkutettu, että hehkutetaan nyt vielä lisää, sillä onhan WordPress myös keskeinen osa Duden liiketoimintaa. Tällä hetkellä WordPress on kaikista suosituin alusta, jolle verkkosivuja julkaistaan (noin neljäsosa kaikista maailman sivustoista).

Duden digitiimi WordCamp Europessa – kuulumiset Wienin reissulta

Juhannuksena järjestettiin tähän mennessä maailman suurin WordCamp (=WordPress-tapahtuma) nimeltään WordCamp Europe, jossa Duden tekninen jaosto eli minä (Roni) ja Timi oli mukana alusta loppuun saakka. Jyväskyläläisten remmissä mukana reissasi myös naapuritoimiston MEOMin Natanael Sinisalo.

WordPress-sivut Рvieläkö joku kysyy miksi?

WordPress on maailman suosituin alusta verkkosivuille ja t√§n√§ vuonna 2016 k√§ytt√∂aste l√§hentelee jo kolmasosaa maailman nettisivuista (26,6%). WordPressist√§ on kirjoitettu kaikenlaista liirumlaarumia, mutta my√∂s hyvi√§ kirjoituksia, esimerkkein√§ menk√∂√∂n Contrastin viisi syyt√§ miksi valita WordPress julkaisualustaksi, WP-Palvelun viisi syyt√§ valita WordPress ja Sofokuksen WordPress sivut yritykselle ‚Äď 5 ajankohtaista syyt√§ miksi.