Lauantaina 13.12.2013

Vihdoinkin! – WordPress nykyaikaistui kertaheitolla

WordPress on alusta, jolla verkkosivut kannattaa (tai oikeastaan täytyy) toteuttaa. Sivut ilman WordPressiä on melkein kuin auto ilman moottoria. Tai mopoauto. No ei vaan, on niitä muitakin loistavia sisällönhallintajärjestelmiä, mutta WordPress vie voiton meidän silmissämme. WordPress työnsi uusimman versionsa 3.8 ilmoille eilen. Voi pojat, että onkaan systeemi kehittynyt sitten versiosta 1.5, jolloin minä sitä aloin […]

Tämä kirjoitus saattaa sisältää vanhentunutta tietoa, sillä se on julkaistu yli 10 vuotta sitten.

WordPress on alusta, jolla verkkosivut kannattaa (tai oikeastaan täytyy) toteuttaa. Sivut ilman WordPressiä on melkein kuin auto ilman moottoria. Tai mopoauto. No ei vaan, on niitä muitakin loistavia sisällönhallintajärjestelmiä, mutta WordPress vie voiton meidän silmissämme.

WordPress työnsi uusimman versionsa 3.8 ilmoille eilen. Voi pojat, että onkaan systeemi kehittynyt sitten versiosta 1.5, jolloin minä sitä aloin käyttämään (helmikuu 2005 – toki olen päivittänyt WP:tä joka välissä, mitä oikein kuvittelit?). WordPressin etappipäivityksiä on tullut tänä vuonna merkittävän paljon; 3.6 elokuussa, 3.7 lokakuussa ja nyt 3.8 joulukuun 12. päivä. Tämä päivitys kuitenkin erosi muista merkittävästi ja oli juuri sitä mitä olin pitkään odottanut: responsiivinen, selkeä, parempi kontrasti ja fontit.

WordPress 3.8 käyttää nykyään Duden yhtä lempifonteista, Open Sansia aika avoimesti joka paikassa. Oletusteema Twenty Fourteen on mahtava, WordPressin rohkein mutta samalla myös nykyaikaisin teema tähän mennessä. Eipähän uudet blogit näytä defaulttina enää kovin tylyltä.

Uusin päivitys sisältää niin paljon muutoksia, että se on ehdottomasti oman bloggauksensa arvoinen.

wordpress

Työkalut näyttävät tyylikkäiltä, erittäin hienoilta kertakaikkiaan. Pidän erityisesti siitä miten huomiovärit toimivat. Aiemminkin pystyi valitsemaan kahdesta eri ylläpitoteemasta, mutta nyt pystyy valitsemaan sopivimman kahdeksasta eri väriteemasta. Ja lisääkin löytyy:

Tosin me Dudella muovaamme brändeille toisinaan oman väriteeman logoineen päivineen.

WordPress on ollut pitkään sisällönhallintajärjestelmä, vaikka se oli aiemmin pelkästään blogikäyttöön suunniteltu. Nykyään iso osa WordPressillä toteutetuista sivuista toimii tavallisina verkkosivuina ilman blogia tai blogin kanssa. Jos pelkkä blogialusta kiinnostaa, kannattaa tutustua Ghostiin (diggailen muuten heidän tyylistään myös heidän omilla verkkosivuilla).

Tähän väliin nostalginen kuva WordPressistä vuodelta 2006 (versio 2.0):

Tähän väliin nostalginen kuva WordPressistä vuodelta 2006 (versio 2.0).

Uusin WordPress on ihan meidän tyyliä ja olen tästä ja jatkosta niin kovin innoissani. Muistahan päivittää (joskin uusimmat WordPressit päivittävät itse itsensä, jos palvelimelta löytyy siihen tuki)! Meiltä saa kysyä myös jeesiä. WordPressin sivuilla lisää tietoa päivityksestä ihan videon kera, käy tsekkaamassa, jos et vielä huomannut.

Teemme vieläkin 99% sivuistamme WordPressillä, jota suorastaan rakastamme. Kiitos vaan Mattille ja monelle muulle WordPress-kehittäjälle. Rispekt. Niin ja muuten, hyvää viikonloppua!