Perjantaina 11.8.2023

Ekologisempaa Internetiä verkkosivu kerrallaan – tiedätkö sivustosi hiilijalanjäljen?

Verkkosivut on mahdollista toteuttaa niin, että niiden hiilijalanjälki olisi mahdollisimman pieni. Kuinka se tapahtuu? Lueskele viisi tärppiä kirjoituksesta.

Ilmastonmuutos ja eettinen Internet ovat aiheina tapetilla, sillä maailma palaa ja miljardöörit pilaavat nettiä yltiökaupallisilla somepalveluillaan. Eettisyys ja ekologisuus ovatkin koko ajan mielessä, kun tehdään hommia tietokoneilla. On hyvä muistaa, että nettsivunkin hiilijalanjälki voi olla painava. En itse autottomana ja semi-ekologisena kaverina halua ainakaan työlläni lisätä maapallon ja sen ihmisten pahoinvointia, päinvastoin.

Yksi syy miksi olen tällä alalla on se, että voin oikeasti auttaa ihmisiä ja maapalloa voimaan paremmin. Tuntuu hassulta, että siihen voisi vaikuttaa verkkosivujen avulla, kun ne pyörivät koneilla, jotka lähtökohtaisesti aiheuttavat hiilidioksidipäästöjä ja näin ollen kuormittavat ilmastoa. On kuitenkin mahdollista tehdä nämäkin hyvin.

Mutta miten? On mahdollista toteuttaa verkkosivut vihreämmin. Enkä tällä kertaa tarkoita sitä väriä. Tässä muutama tärppi.

1. Koodaa tai koodauta sivustosi kevyesti

Verkkosivuilla on hiilijalanjälki. Oman sivustosi hiilijalanjäljen voit laskea Website Carbon Calculatorilla. Meidän oman saitin hiilijalanjälki ei ole kovin hyvä, koska käytämme mm. videoita ja animaatioita ja pelkästään ne tekevät saitista melko epäekologisen. Puoli voittoa on kuitenkin jo se, että palvelimemme pyörivät vihreällä energialla ja asiakkaidemme sivustot ovat parhaimmillaan 93% muita ekologisempia ja tuottavat niinkin vähän kuin 0.08g hiilidioksidia per sivunlataus. Tästä saavutuksesta etenkin Vierityspalkki.fi osalta voi olla jo ihan ylpeä.

Miten verkkosivuja sitten koodataan kevyesti? Muutama nyrkkisääntö:

  • Hyvä codebase. Mahdollisimman vähän turhaa koodia siis.
  • Mahdollisimman vähän kuvia (tai mahdollisimman kevyitä kuvia esim. CDN:n avulla)
  • Mahdollisimman paljon välimuistista tarjoiltua tai staattista tavaraa
  • Mahdollisimman pienet tiedostokoot
  • Mahdollisimman vihreä palvelinympäristö

2. Suunnittele sivusto loogisesti

Jokainen sivunlataus päästää hiilidioksidia, koska palvelin joutuu tekemään työtä aina kun sivu latautuu. Kun ihminen lyötää heti etsimänsä, ei tule turhia sivunlatauksia, joten valikot ja ulkoasut kannattaa rakentaa käyttäjäystävällisesti.

3. Käytä vihreää hostingia – sillä on väliä missä palvelin sijaitsee

Kaikki palvelimet eivät ole vihreitä. Meidän datasali on sitoutunut vihreyteen, lisää Vernen sivuilla. Verne Global Finlandilla on South Pole:n myöntämä Climate Neutral Company -sertifikaatti.

Tarkista omalta ylläpitokumppaniltasi miten vihreä palvelimenne on. Dudelle on myönnetty The Green Web Foudnationin sertifikaatti.

4. Matkustele mahdollisimman vähän palavereihin

Etäpalaverit ovat ekologisempia kuin paikan päällä pidetyt, varsinkin jos paikalle suhauttaa autolla, junalla tai lentokoneella. Kannattaa siis suosia etäpaliksia!

5. Minimalistisuus ehkäisee ilmanmuutosta

Ole puristi! Jos haluat kaikista vihreimmät verkkosivut, parasta on tehdä verkkosivut kuin maailman ensimmäinen verkkosivusto, eli valkoinen tausta, musta teksti, ilman tyylejä. Tietenkin vitsailen, mutta tavallaan samalla olen tosissani. Jokin välimaasto olisi hyvä. Kannattaa miettiä seuraavia:

  • Tarvitaanko useampaa fonttia? Voisiko mennä jopa järjestelmäfonteilla (system-ui, Arial, Roboto, jne.)
  • Tarvitaanko videoita vai pärjätäänkö ilman?
  • Tarvitaanko animaatioita, vai mennäänkö yksinkertaisemmalla?
  • Jne.

Minimalistisuus verkkosivuilla lisää vihreyttä, eli suoraviivainen ja käytettävä on ekologista verkkosivuilla.

Duden kanssa olet vihreämpi. 💚 Kiinnostaako ekologiset verkkosivut? Ota yhteyttä!

PS. Exoven Janne on puhumassa tulevassa WordCamp Finlandissa 14.-15.9.2023 aiheesta ICT Greenhouse Gas Emissions Are Exploding – How WordPress Community Should Engage and Contribute Their Part, kannattaa tulla kuuntelemaan!