Perjantaina, 29.11.2013

Diginatiivi vai nörtti? Рelämän digitalisoituminen käytännössä

Viime aikoina on jonkin verran ollut keskustelua diginatiiviudesta, tai ylip√§√§t√§√§n natiiviudesta johonkin. Pekan artikkeli ”Natiivit” kiteytt√§√§ aika hyvin omankin mielipiteeni asiasta. En kuullut ”diginatiiveista” puhuttavan Suomessa viel√§ muutamia vuosia sitten. Jos nyt unohdetaan analyyttisempi pureutuminen itse termiin, oletettakoon ett√§ sill√§ tarkoitetaan sellaista henkil√∂√§, joka k√§ytt√§√§ netti√§, tietokonetta tai kannettavia laitteita siten ett√§ ne ovat p√§ivitt√§in […]

Tämä kirjoitus saattaa sisältää vanhentunutta tietoa, sillä se on julkaistu yli 9 vuotta sitten.

Viime aikoina on jonkin verran ollut keskustelua diginatiiviudesta, tai ylip√§√§t√§√§n natiiviudesta johonkin. Pekan artikkeli ”Natiivit” kiteytt√§√§ aika hyvin omankin mielipiteeni asiasta. En kuullut ”diginatiiveista” puhuttavan Suomessa viel√§ muutamia vuosia sitten.

Jos nyt unohdetaan analyyttisempi pureutuminen itse termiin, oletettakoon ett√§ sill√§ tarkoitetaan sellaista henkil√∂√§, joka k√§ytt√§√§ netti√§, tietokonetta tai kannettavia laitteita siten ett√§ ne ovat p√§ivitt√§in normaalina osana el√§m√§√§. Eik√∂s sellainen ole ihan vaan ”n√∂rtti”? Toisaalta ehk√§ termi on luotu siksi ett√§ t√§m√§n ajan ”n√∂rtti” on jotain muuta. Aiemman ajan ”n√∂rtin” kriteerit t√§ytt√§v√§t nyky√§√§n niin monet, jotka eiv√§t kuitenkaan harrasta tai tied√§ pintaa syvemm√§lt√§.

N√§iden ohella puhutaan my√∂s ”digitalisoitumisesta”, eli vanhojen ja uusien asioiden muuttuminen sellaiseksi ett√§ otetaan teknologia ja Internet keskeiseksi osaksi kuvioita. Ville on tainnut puhua t√§st√§ enemm√§nkin.

usb

Viljelen t√§ss√§ tekstiss√§ lainausmerkkej√§, koska tavallaan koen kummallisena n√§ist√§ hohkaamisen, sill√§ n√§in el√§m√§ntapan√∂rtin (ja kenties ”diginatiivin”?) n√§k√∂kulmasta ”muutos” on ehk√§ tapahtunut paljon hitaammin kuin vaikkapa yli keski-ik√§isten uraihmisten n√§k√∂kulmasta. ”N√∂rtti” ei ole en√§√§ haukkumasana, vaan kehu ja kunnianosoitus. Moni ennen tiet√§myst√§ ja taitoa vaativa asia ei ole en√§√§ mit√§√§n ihmeellist√§ ja n√§ihin asiohin tottuneista on kehitetty uusi nimitys.

Voisin ottaa esimerkiksi itseni. En itse asiassa edes aina huomaa el√§m√§ss√§ni olevan mit√§√§n ”erikoista”, mik√§ on ehk√§ yksi merkki diginatiiviudesta – kaikki on arkip√§iv√§√§, natiivia. Siksi ajattelinkin nyt hieman kartoittaa mit√§ kaikkea digitaalinen el√§m√§ni pit√§√§k√§√§n sis√§ll√§√§n.

Aamut ja herääminen

sleepasandroidEn edes enää muista milloin käytin herätyskellona kelloa, joka olisi tehty pelkästään herättämistarkoitukseen. Muistan mummolan vanhan rämisevän herätyskellon, jonka herätyspärinä väännettiin vieterillä joka ilta nukkumaan mennessä. Sitä kuitenkin käytin silloin joskus lapsena. Hyvin nuoresta minut on herättänyt puhelin. Jokunen vuosi takaperin Spotifyn ilmaannuttua kuvioihin minut herätti palvelinkoneeni Spotify.

Herätyskellonani on vuosikausia toiminut puhelimeni Sleep as Android-sovellus, joka tarkkailee öisin liikkumistani, hengitystäni ja ääntelyäni ja piirtää sen perusteella dataa siitä miten olen nukkunut ja kuinka paljon minulla on univelkaa. Tarvittaessa herätyskello pyrkii minut herättämään silloin kun olen kevyessä unessa, jolloin olen virkeämpi. Herätysäänenä toimii valitsemani soittolista, jossa on juuri sellaisia biisejä kuin haluan aamuisin kuunnella.

Uutiset, netin selaaminen ja lukeminen

Paperisia lehtiä ei ole tullut luettua lähes vuosikymmeneen, paitsi reissussa. Sen sijaan luen uutiseni Twitteristä, nyt Google Readerin kuoppauksen jälkeen blogeja Feedlystä ja Flipboardista.

Uusia suomalaisia blogeja bongaan joskus Blogilistan kautta, mutta myös bloggaavien Twitter-käyttäjien joukosta.

Digitalisoituminen

Blogeja tallennan varsinaisesti Feedlyyn. Hyödylliset linkit heitän kirjanmerkkeihin kirjanmerkkailun sosiaaliseen mediaan Delicioukseen (palvelu lopetettu), itselleni myöhemmäksi säästettävät tai kertakäyttökirjanmerkit tallennan Pocketiin.

Työ

Softat ovat menneet väistämättä pilveen nykyään. Dropbox lienee ensimmäinen pilvipalveluiden aallonmurtaja, Googlen ja muiden seuratessa perässä. Joskus jo ennen näitä mietittiin esim. kuvankäsittelysoftien ja muidenkin siirtymistä pilveen. Sumopaint taisi olla ensimmäisiä sellaisia joilla pääsi piirtelemään pelkällä selaimella. Jolicloud taitaa olla ensimmäisiä ja ainoita pilvessä toimivia käyttöjärjestelmiä.

Sanomattakin selvää, että töissä tulee käytettyä pelkästään tietokoneita, oheislaitteita ja paljon erilaisia ohjelmia ja appseja. Niistä tarkemmin toisella kerralla.

Musiikin kuuntelu ja keikoilla käynti

Fyysisinä levyjä ei ole tullut kuunneltua aikoihin. Spotifyn lisäksi on tullut kokeiltua Deezeriä, Rdiota ja Groovesharkia. Arjessa käytän lähes pelkästään Spotifya ja avoimen lähdekoodin Musiccabinettia, jolla saa hallinnoitua omaa musiikkikirjastoa. Ilmaisia musiikkipalveluja löytyy myös pilvin pimein.

musa

Musiikin kuuntelusta tilastot päätyvät automaattissti musiikin sosiaaliseen mediaan, Last.fm:ään, jossa olen ollut kirjoilla vuodesta 2005. Musiikin suurkuluttajana palvelu auttaa tutustumaan uuteen musiikkiin suositusten avulla ja lisäksi löytämään niitä hyviä kappaleita jotka olin jo unohtanut.

Levyt ostan pääosin Bandcampista, koska musiikkimakuni tuppaa olemaan harvinaisempaa ja tykkään artistien välittömästä tukemisesta.

Keikkoja seuraan Songkickin tai Bandsintownin kautta.

Elokuvat

Sama kuin musiikissa, leffat löytyy netistä. Netflix on jyllännyt jo pitkään muualla, mutta viimeistään sen myötä myös me suomalaiset pääsimme irtautumaan naarmuuntuvista levyistä. Netflixin lisäksi kilpailijoita on tullut kuin sieniä sateella, mm. Filmnnet ja Viaplay ja myös operaattoreilla on omat Viihde-palvelunsa.

leffat

Jos k√§yn ”old-schoolisti” elokuvateatterissa, check-innaan puhelimellani GetGlueen (t√§st√§ oli muuten jo hieman puhetta aiemminkin blogissa).

Suositukset löytyy monestakin eri palvelusta, kuten Jinnistä ja elokuvien sosiaalisessa mediassa Letterboxd:ssä käydään keskustelut leffoista РTwitterin lisäksi tietenkin.

Olut

untappdKyllä, olutharrastajana näpyttelen osan ajasta puhelintani myös kuppilassa, ainakin sen ajan kun otan erikoisesta oluestani kuvan ja lähetän sen Untappdiin, oluen sosiaaliseen mediaan. Palvelusta saan suosituksia ja pystyn katsomaan mitä muilla paikkakunnilla olevat kaverit maistelevat. Tästäkin sivusin viimeksi kirjoituksessani.

Raha-asiat

Tilitoimistoilla ja pankeilla on järjestelmät ja mobiilisovellukset. Etenkin Osuuspankki on tehnyt hienoa työtä oman sovelluksensa sekä Pivolompakon kanssa. Nopeaan budjetointiin käteviä softia ovat Androidille mm. Expense Manager ja iPhonelle SpendToday.

Liikunta

Jaa mitä että tämä nörtti harrastaisi vielä liikuntaakin? Harvemmin karkaa hyötyliikuntaa ja polkupyöräilyä pidemmälle, mutta kesäisin tykkään lenkkeillä rullaluistimilla, jolloin tilastoin liikkumistani Endomondolla. Kuntosalille eksyessäni näpyttelen treenipäiväkirjat HeiaHeiaan.

Muuta

Sitten ihan pienenä yksityiskohtana vaimoni tapasin ensimmäistä kertaa IRCissä, jossa myös virtuaaliset häämme pidettiin, käytän mieluummin WhatsAppia tai IRCiä kuin soitan puhelimella ja minulle tulee PUSH-viesti joka aamu kun aurinko nousee.

Jos omistaa oikeanlaisen kaluston kotona, IFTTT:n avulla pystyy sammuttamaan olohuoneen valot vaikka tweettaamalla.

Loppusanat

Monet ajattelevat digitalisoitumisen kaiken muun poissulkevana asiana. Ett√§ ihan kaikki olisi digi√§. Sit√§ se ”pahimmillaan” voikin olla, ja t√§t√§ pelk√§si my√∂s Einstein:

I fear the day that technology will surpass our human interaction. The world will have a generation of idiots.

Albert Einstein

http://www.youtube.com/watch?v=OINa46HeWg8

Itse olen sitä mieltä että netti ja vempaimet rikastuttavat normaalia elämää ja pidentävät ihmisen muistia ja tietoisuutta. Digitalisoituminen on loistava asia, kunhan muistat välillä pistää sen puhelimen taskuunkin.

Diginatiivi vai ei? mitkä asiat sinun elämässäsi kytkevät sinut laitteisiin ja verkkoon?

Lue myös nämä

Sivuston tekemisen näkymätön osuus Рtietorakenteen suunnittelu

Duden blogissa on puhuttu viimeaikoina suhteellisen paljon siitä, paljonko nettisivut maksavat ja mistä se hinta sitten koostuu. Jokaisessa kirjoituksessa olemme kertoneet sivuston olevan aina räätälöity 100% asiakkaan tarpeita varten, tuo räätälöinti ulottuu aina visuaalisesta ilmeestä syvälle konepellin alle.

Hakukoneoptimointi РGooglen etusivulle viikossa SEO-työkalun avulla

Tiedätkö millä hakusanoilla sivustosi löytyy? Tiedätkö miten paljon näillä hakusanoilla sivuille päätyy väkeä?

Nopeasti latautuvat verkkosivut ovat tätä päivää РLatausnopeuden optimointi käytännössä

Mitä asioita pitää ottaa huomioon, että WordPress-sivuista saa nopeasti latautuvat? Katso seitsemän vinkkiämme!