Maanantaina 11.12.2017

Duden WordPress-teema Air esillä Speckyboy ja Hongkiat -verkkolehdissä

Dude on ollut alusta asti avoin firma niin tekniikan kuin yrityskulttuurinkin osalta. Teemakehitys lähti käyntiin vuonna 2013 projektinimellä dudestarter, mutta pahasti spagettiin mennyt paletti laitettiin uusiksi tammikuussa 2016 – WordPress-aloitusteema nimeltä air oli syntynyt (linkki teeman esikatseluversioon, linkki lähdekoodiin). Duden Air-teema perustuu WordPressiä kehittävän yrityksen Automatticin underscores-teemaan (lyhyesti: _s), jota web-kehittäjät ovat käyttäneet aloitusteemanaan kautta […]

Tämä kirjoitus saattaa sisältää vanhentunutta tietoa, sillä se on julkaistu yli 7 vuotta sitten.

Dude on ollut alusta asti avoin firma niin tekniikan kuin yrityskulttuurinkin osalta. Teemakehitys lähti käyntiin vuonna 2013 projektinimellä dudestarter, mutta pahasti spagettiin mennyt paletti laitettiin uusiksi tammikuussa 2016 – WordPress-aloitusteema nimeltä air oli syntynyt (linkki teeman esikatseluversioon, linkki lähdekoodiin).

Duden Air-teema perustuu WordPressiä kehittävän yrityksen Automatticin underscores-teemaan (lyhyesti: _s), jota web-kehittäjät ovat käyttäneet aloitusteemanaan kautta aikojen. Underscores on kuitenkin ”bare bones” -tyyppinen startti, eli ei sisällä oikeastaan juurikaan tyylimäärityksiä elementeille, vaan on valkoinen raakapohja, josta lähdetään työstämään lähes nollista. Air eroaa underscoresista siinä, että se sisältää perustyylit elementeille, teksteille ja lomakkeille, samalla ollen erittäin kevyt (siitä nimi Air, ”kevyt kuin ilma”).


Jos tilaat sivut Dudelta, aloituspohja näyttää tältä.

Air on kuin muovailuvahamötikkä, se ei näytä alkuun juuri kummoiselta, mutta siitä voi muovata supermonipuolisia juttuja helposti. Teema on eräänlainen lempilapseni ja siksi onkin eräänlainen lifegoals-tyyppinen saavutus, että se on ollut esillä seuratuimpien joukkoon lukeutuvan IT/web-alan sivustoilla jo kaksi kertaa.

Hongkiat: Fresh Resources for Web Developers — December 2017

Hongkiat on IT/web-alan verkkomedia, jossa käy yli kahdeksan miljoonaa kävijää kuukaudessa, eli karkeasti reilut 300 000 kävijää päivässä. Olen itse seurannut Hongkiatia jo vuosia ja tuntuu hyvältä että Air on päässyt näinkin nimekkääseen joukkoon. Artikkeli Hongkiat: Fresh Resources for Web Developers — December 2017 julkaistiin perjantaina, 8. joulukuuta 2017.


Hongkiat: Fresh Resources for Web Developers — December 2017

Hauskinta tässä on se, että jutun alussa keskitytään Headless CMS -tyyppisiin REST APIa hyväksikäyttäviin työkaluihin, mutta Air on ihan perinteinen WordPress-teema. Toisaalta, Airista on helppo rakentaa lähes mitä tahansa WordPressin päälle (vaikka sitten WP REST Apia käyttämällä) ja siihen tämä varmasti viittaa.

Mukana listauksessa on myös toisen suomalaisen, tamperelaisen Geniemin DustPress-teema.

Speckyboy: The Top Starter Themes for WordPress Development

Jokainen web-alan jantteri tietää Speckyboyn. Tämä skottilainen saitti starttasi vuonna 2007 modernin webin pioneerina. Juttuja on alunperin ilmestynt lähinnä design-näkökulmasta, joten tällaiselle leiskaajalle/fronttaajalle Speckyboy on ollut omiaan.

Way back in October 2007, we initially launched Speckyboy as a small inspirational site for web designers. Somewhere over the following years, things changed dramatically and evolved into the web design magazine that you see today.


Speckyboy: The Top Starter Themes for WordPress Development

Nykyään Speckyboyssa käy ”vain” 3-4 miljoonaa kävijää kuukaudessa, eli noin 80 000 kävijää päivässä. Olen lukenut Speckyboyta lähes alusta asti, joten olikin suuri kunnia saada työnsä listatuksi maailman maineikkaimpien starttiteemojen joukkoon. Aiheesta kirjoitettiin 5. syyskuuta 2017.

Loppusanat

Suomalaiselle kova juttu, että pieni tekeminen näkyy maailmalla. Tämä on yksi syistä, miksi tykkään netissä työskentelystä ja avoimesta lähdekoodista – kun antaa, saa myös paljon. Kaikkea ei voi rahassa mitata. Meiltä löytyy 34 muutakin palikkaa GitHubista, käy ihmeessä kurkkaamassa!