Leirintäopas

Karavaanarin paras matkakumppani

Leirintäopas on SF-Caravan ry:n tuottama Suomen kesä- ja talvileirintäpaikat sekä matkaparkit listaava vuosittain ilmestyvä julkaisu. Vuonna 2017 perinteisen printtijulkaisun rinnalle tuotiin sähköinen versio, Leirintäopas.fi -verkkopalvelu. Sähköisen version innostuneen vastaanoton seurauksena SF-Caravan päätti panostaa palvelun pitkäjänteiseen kehitykseen ja valitsi Duden kumppanikseen.

Siirry sivustolle

Leirintäkohteita

500+

Budjetti

30 000

Mitä teimme

  • UX/UI suunnittelu
  • Verkkosivut
  • Integraatiot
  • Jatkokehitys
  • Ylläpito

Lähtökohdat

Leirintäoppaan ensimmäinen sähköinen versio oli tehty siitä vastaavan toimituksen voimin, eikä mahdollistanut helppoa jatkokehitystä. Verkkopalvelun käyttö oli hidasta ja alueiden tietojen ylläpitäminen monimutkaista. Myös karttatoiminnallisuus koettiin puutteelliseksi sekä hankalaksi, eikä käyttäminen mobiililaitteilla ollut käytännössä mahdollista.

Tavoitteet

Uudesta Leirintäoppaasta lähdettiin kehittämään kotimaan matkailuun houkuttelevaa verkkopalvelua, joka palvelee käyttäjiänsä matkan suunnittelussa sekä tien päällä. Myös karavaanarien yhteisöllisyyttä haluttiin ulottaa osaksi verkkopalvelua entistä vahvemmin. Lisäksi leirintäalueiden tietojen päivittämisen työlästä prosessia toivottiin helpotettavan.

Tulokset

Leirintäoppaan suurin kohderyhmä, karavaanarit ovat ottaneet palvelun omakseen. Kauden ollessa kuumimmillaan alueiden tietoja katsellaan päivittäin yli 8 000 kertaa, arvioita alueista on jätetty yli 400 auttamaan muita leirintäpaikkaa etsiviä ja palveluun on rekisteröitynyt tuhansia käyttäjiä. Myös saadun palautteen määrä on ollut huima.

Kehittyminen kuuntelemalla käyttäjiä

Leirintäoppaasta julkaistiin ensimmäinen uusi versio kesäkaudelle 2019, jolloin palvelun käyttö oli kaikille ilmaista. Kauden aikana kerättiin runsaasti käyttäjäpalautetta yleisesti kokemuksesta uudistetun palvelun kanssa, kuin myös konkreettisia kehittämisehdotuksia. Osa palautteiden huomioista korjattiin jo kauden aikana ja isommat toiveet siirrettiin jatkokehitykseen silmällä pitäen seuraavaa kautta.

Kaudella 2020 Leirintäopas.fi verkkopalvelusta on käytössä versio 2.0 joka sisältää lukuisia käyttäjien antaman palautteen perusteella tehtyjä parannuksia sekä korjauksia. Palvelun pääsisältö, alueiden kattavat esittelyt sekä lisäominaisuudet kuten sääennuste ja reititys siirrettiin maksumuurin taakse. Verkkopalvelusta saa täyden hyödyn tilaamalla digitaalisen käyttöoikeuden tai liittymällä SF-Caravan ry:n jäseneksi.

Karavaanarien kanssa käytyjen keskustelujen, saadun palautteen ja käyttäjien toimintaa analysoimalla on kehittynyt uusia ideoita Leirintäoppaan kehittämiseksi ja kaudelle 2021 julkaistavan version 3.0 suunnittelutyö onkin jo käynnissä. Poikkea lukemaan referenssi uudestaan kesällä 2021 niin tiedät mitä siistejä juttuja teimme!

Sivuston ominaisuudet

Suoraviivainen leirintäpaikkojen haku

Verkkopalvelun ehdottomasti käytetyin ominaisuus on kartta, josta näkee kaikki palvelussa olevat leirintäpaikat ja matkaparkit. Kartan avulla alueita voidaan hakea sijainnin perusteella ja suodattamalla kategorian sekä ominaisuuksien mukaan. Palveluun kirjautuneet käyttäjät voivat myös hakea alueita sijaintiinsa perustuen.

Reittiohjeet perille asti

Käyttäjän löydettyä täydellisen alueen uimarantoineen, pitäisi vielä löytää perille. Osoitteen karttasovellukseen nakuttelun sijaan Leirintäoppaan kirjautuneet käyttäjät voivat hakea tarkkoihin koordinaatteihin perustuvan reittiohjeen poistumatta palvelusta. Reititys näyttää suorimman ja nopeimman tavan päästä alueelle sekä käyttäjän reaaliaikaisen sijainnin.

Yhteisön jättämät arviot

Ketkä olisi parempia kertomaan alueesta muille kuin siellä käyneet itse? Karavaanarit ovat yhteisöllisiä ja jakavat keskenään paljon vinkkejä, joten palveluun päätettiin toteuttaa mahdollisuus antaa alueelle tähtiä viidellä kriteeristöllä sekä jättää vapaamuotoinen arvostelu. Kaikki jätetyt arviot ovat muiden kirjautuneiden käyttäjien luettavissa.

Monipuoliset alueiden esittelyt

Alueesta esitetään kattavat perustiedot kuten kuvaus, ajo-ohjeet, aukioloajat, hinnasto, saatavilla olevat palvelut sekä aktiviteetit, yhteystiedot ja kuva alueesta. Lisämaksua vastaan alueen on mahdollista lisätä sivulle esittelyvideo, enemmän kuvia sekä erityisiä palvelunostoja.

Reaaliaikainen säätieto

Alueiden listauksessa ja esittelysivuilla näytetään reaaliaikainen tieto alueen säästä helpottamaan päätöstä siitä minne kaartaa seuraavaksi. Lisäksi yksittäisen alueen sivulla esitetään viikon sääennuste pidempien pysähdysten suunnittelua auttamaan. Säätieto on integroitu sivustolle käyttämällä Dark Skyn rajapintaa.

Lähistön elämyspalveluiden markkinointi

Alueen esittelyn yhteydessä on mahdollista nostaa lähialueen elämyspalveluiden tarjoamia kokemuksia ja sitä kautta saada potentiaalinen kävijä kiinnostumaan alueesta sekä viipymään kauemmin. Nostot haetaan automaattisesti Doerz-palvelun rajapinnasta johon toteutimme integraation.

Kirjautuminen jäsentunnuksella

Leirintäoppaan sisältö tarjotaan SF-Caravan ry:n jäsenille ilmaiseksi ja palveluun kirjautumisesta haluttiin mahdollisimman helppoa. Toteutimme kirjautumisintegraation Avoinen toimittamaan SF-Caravanin jäsenrekisteriin SSO-tekniikalla. Jäsenet pääsevät päivittämään omia tietojaan sekä käyttämään Leirintäopasta nyt yhdellä helpolla jäsennumeroon perustuvalla kirjautumisella.

Digitaalisen käyttöoikeuden tilaaminen

Sähköistä Leirintäopasta haluttiin tarjota muillekin kuin SF-Caravanin jäsenille, samaan tapaan kuin paperista versiota myydään hyvin varustelluissa lehtipisteissä. Toteutimme palveluun tavan tilata käyttöoikeus yhdeksi kaudeksi kerrallaan helposti sekä integraation verkkopalvelun ja Paytrailin välille, jonka ansiosta maksu tapahtuu nopeasti esimerkiksi MobilePaylla.

Leirintäpaikkojen tietojen kerääminen

Ennen sähköisen Leirintäoppaan uudistusta alueet ovat toimittaneet kerran vuodessa muutokset tietoihinsa kirjeitse tai sähköpostilla. Uuteen verkkopalveluun toteutettiin ominaisuus jolla jokainen alueen ylläpitäjä pyytää sähköpostiinsa kertakäyttöisen linkin tietojen päivittämistä varten. Sivulla voi suoraan täpätä ja täyttää muuttuneet tiedot lomakkeeseen, jonka jälkeen toimitus käy tarkistamassa ja hyväksymässä muutokset.

Helppokäyttöinen hallintapaneeli

Lähes 500 alueen tietojen päivittäminen kerran vuodessa on iso työ. Suunnittelimme hallintapaneelista siksi mahdollisimman suoraviivaisen ja helppokäyttöisen, vähentäen manuaalisia vaiheita sekä nopeuttamalla tietojen syöttämistä selkeillä osioilla. Hallintapaneelin aloitusnäkymästä toimitus näkee suoraan kuinka monta arviota odottaa hyväksyntää ja alueiden päivityspyyntöä on tarkistettavana.

Verkkopalvelusta apua taittoprosessiin

Paperinen versio Leirintäoppaasta koostetaan kerran vuodessa käsityönä. Painetussa oppaassa olevien alueiden huiman määrän, lisäkarttojen sekä sivuille sijoitettujen mainosten takia taitto on tarkka ja aikaa vievä prosessi. Teimme osamme tämän helpottamiseksi mahdollistamalla alueiden tietojen helpon siirron taitto-ohjelmaan koneluettavassa muodossa, aiemmin vaaditun manuaalisen työn sijaan.

Asiakkaan palaute

Leirintäoppaan digitalisointiprojekti on sujunut oikein mallikkaasti. Suunnittelu eteni jouhevasti alkuideoinnista toteutukseen, ja myös sivuston jatkokehitys on sujunut kuin ajatus. Harvoihin akuutteihin ongelmiin on tartuttu joustavasti ja ripeästi. Dude ei tyydy vain toteuttamaan asiakkaan toiveita vaan haastaa tätä pohtimaan parhaita ratkaisuja ja tuo toisaalta pöytään myös omia ideoitaan. Hinta-laatusuhde on ollut erinomainen.

Pauli Salokangas, editor-in-chief yrityksestä Leirintäopas