Perjantaina 8.7.2016

Duden digitiimi WordCamp Europessa – kuulumiset Wienin reissulta

Juhannuksena järjestettiin tähän mennessä maailman suurin WordCamp (=WordPress-tapahtuma) nimeltään WordCamp Europe, jossa Duden tekninen jaosto eli minä (Roni) ja Timi oli mukana alusta loppuun saakka. Jyväskyläläisten remmissä mukana reissasi myös naapuritoimiston MEOMin Natanael Sinisalo. Lähdimme jo keskiviikkona kohti Helsinkiä herätäksemme omppuhotellista torstaiaamuna lentokoneeseen. Lento sujui hyvin ja menomatka ylipäätään oli yllättävänkin helppo ja nopea, eikä […]

Tämä kirjoitus saattaa sisältää vanhentunutta tietoa, sillä se on julkaistu yli 8 vuotta sitten.

Juhannuksena järjestettiin tähän mennessä maailman suurin WordCamp (=WordPress-tapahtuma) nimeltään WordCamp Europe, jossa Duden tekninen jaosto eli minä (Roni) ja Timi oli mukana alusta loppuun saakka. Jyväskyläläisten remmissä mukana reissasi myös naapuritoimiston MEOMin Natanael Sinisalo.

Lähdimme jo keskiviikkona kohti Helsinkiä herätäksemme omppuhotellista torstaiaamuna lentokoneeseen. Lento sujui hyvin ja menomatka ylipäätään oli yllättävänkin helppo ja nopea, eikä ihme, sillä jo koneesta spotattiin tuttuja, mm. WP-palvelun Antti Kuosmanen.

Varsinaiset WordCamp-päivät olivat perjantai, lauantai ja sunnuntai. Torstaina ja maanantaina keskityimme lähinnä Wienin kiertelyyn ja rentoiluun.

Saapuminen, torstai 23.6.2016

Sää Itävallassa oli suorastaan paahtava, siinä +32 astetta celsiusta. Ennen hotellia kävimme terassilla syömässä mukavassa pienessä keitto-currypaikassa.

Meiningerin motelli-hotelli oli ihan viihtyisä, noin puolentoista kilometrin päässä tapahtuma-alueesta. Illalla päätimme tavata suomalaisten porukalla Charlie P’s Pub & Dining -nimisessä irlantilaishenkisessä gastropubissa.

Syönnin jälkeen torstai-iltana oli myös useampi pre-miitti ja ainakin isommalla porukalla suomalaiset näkivät toisensa ensimmäistä kertaa Wienissä. Tapahtuma-alueen edustan ”bier gardenin” edustalla pyöri muiden muassa ainakin tamperelaisen Bananasin Tuomas Lecklin, Helsinki-Lahti-Barcelona-akselin mainostoimisto Redlandin Kalle Laakso (ilo tavata!) ja mm. entinen Franticin, nykyinen OiOi Collective Oy:n devaaja, Helsingin WP-miittijärjestäjä Niko Pettersen.

Alalla kaikkien tuntema freelancer Sami Keijonen oli teemaajien miitissä tällä välin, joka meni ainakin itseltäni aivan ohi. Lue Samin blogista kooste WordCamp Europen tyypeistä.

2016-06-26 13.17.58

1. päivä

Myöhäinen rekisteröityminen, koska en ole aamuvirkku. Ihan hyvä, eipähän tarvinnut jonottaa. Meni jopa niinkin myöhään, että olin saanut osallistujakortin ja swägit kouraan ja huomasin ensimmäisen klo 11 tauon koittaneen. Timi ehti rekata jo edellisenä iltana kaupunkipyöräillessään, joten hän ehti myöskin aikaisemmin paikan päälle seuraamaan puhujia.

Sisäänrekkaamisen jälkeen metsästämään ensimmäistä puhujaa. Timi kirjoitti loistavan koonnin ennakkoon WordCampin talkeista, mutta ajattelin paikan päällä mennä flown mukana kullakin hetkellä kiinnostavimpaa talkia katsomaan ja elää hetkessä. Täytyi heti tiedostaa että kaikkea ei kuitenkaan ehdi näkemään.

2016-06-24 10.50.28

WordPress: the early years. A co-founder’s view

Timi ehti nähdä aloittajapuheenvuoron jälkeen samassa hallissa esiintyvän WordPressin toisen perustajan puheenvuoron.

Katso video WordPress.tv:stä

Empathy and Acceptance in Design and Community

LinkedInin tytäryhtiöllä Lyndalla työskentelevä Morten Rand-Hendriksenillä oli mielenkiintoinen aihe. Mies tekee webin koulutus työkseen, takana on yli 60 kurssia ja on mm. Vancouverin WordPress Meetuppien yksi perustajista.

Tämäntyyppiset talkit ovat tärkeitä, koska niitä kuunnellessa muistaa ja oivaltaa asioita, joita ei ehkä tule arkipäiväisessä puurtamisessa mietittyä. Morten auttoi muistamaan, että teemme töitä ihmisten kanssa ja ihmisille – ei vain devaajilta devaajille tai ihmisiltä koneille.

Samalla puheeksi tuli esteettömyys, joka on ollut minulle pidempään tärkeä aihe. Sekä kuurous ja sokeus mainittiin ja tämähän pehmensi minut täysin, sillä vaimoni sattuu olemaan kuurosokea. Netti kuuluu kaikille.

Katso video WordPress.tv:stä

Thinking outside the box(model) – An introduction to Flexbox

Samaan aikaan Timi oli tsekkaamassa hieman teknisempää luentoa flexboxista.

Katso video WordPress.tv:stä

Assistive Technology Demo

Tämän vuoden WordCampissa oli useampi esteettömyyteen liittyvä talk ja minähän ahmin niitä heti ensimmäisenä toisenkin peräkkäin. Seuraavana oli vuorossa brittiläisen Graham Armfieldin lukulaite- ja puheellaohjaus demo. Armfield on esteettömyyskonsultti yrityksessä nimeltä Coolfields Consulting.

NVDA (NonVisual Desktop Access) olikin minulle jo softana tuttu, koska sitä käytetään toimistollamme Windows-testikoneellamme IE-testauksen lomassa. Pyrimme rakentamaan kaikki verkkosivustomme esteettömäksi ja isommissa projekteissa teemme vielä perinpohjaisempaa testausta.

2016-06-24 12.12.39

Viimeksi Duden blogissa puhuttiin esteettömyyden perusprinsiipeistä helmikuun Jyväskylän WordPress-miitin yhteydessä.

Katso video WordPress.tv:stä

The ultimate WordPress development environment

Leopoldissa, toisessa rakennuksessa oli kellarikerroksessa talk kehitysympäristöistä, joka kiinnosti seuraavista eniten. Harmi vain, ettei aikataulussa puhuttu mitään siitä, mitä kaikkea tuossa esityksessä on. Tässä vaiheessa täytyi todeta, että esitysten välissä todellakin oli liian vähän aikaa siirtymiseen, sillä väentungoksessa möyrimiseen meni hyvinkin viisitoista minuuttia, jolloin hyvässä lykyssä jopa puolet talkista saattoi mennä ohi.

Tämä esitys käsittelikin lähinnä editoria, ja niistäkin PHPStormia ja lintereitä, joten vähän löyhäksi jäi tämä ”ultimaattinen ympäristö”, tai ainakin se kohta mitä ehdin spotata. Ensimmäinen esitys, josta piti antaa vähän kritiikkiä. Mielenkiintoista yhtä kaikki. Talkin pitäjä Matt työskentelee XWP:llä tehden isompia WordPress-enterprise-toteutuksia.

Katso video WordPress.tv:stä

Lounas

Suomen WordCampeissa on ollut aina hyvät, täyttävät, suomalaiset safkat. Wienin lounas oli kuitenkin lähinnä eväspussi, johon sai itse koota bagelin, leivonnaisen (en ymmärrä Wienin leivonnaiskulttuuria, joka paikassa leivonnaisia!) ja hedelmiä. Juotavaahan alueelta sai ilmatteeksi mistä tahansa koko ajan, mikä oli loistojuttu. Kolaa, vettä, vissyä tai jääteetä löytyi joka nurkalta. Lounas sen sijaan jäi pettymykseksi, eikä oikein täyttänyt vatsaa.

Interview and Q&A

Heti lounaan jälkeen jatkettiin vähän isomman kalibeerin esityksellä. Lavalle nimittäin asteli WordPress-”klubin”, Post-Statuksen (jossa Dudekin muuten on mukana!) nokkamies Brian Krogsgard ja itse pääjehu, WordPressin alkuperäinen perustaja, Matt Mullenweg, joka ei esittelyjä kaipaa. Homma oli haastattelumuodossa, Brian kysyi ja Matt vastasi.

https://twitter.com/jeangalea/status/746324954011017216

Itse en kerinnyt taaskaan pääsaliin ajoissa, enkä mahtunut sisään, mutta onneksi tähän isoon eventtiin oltiin varauduttu toisella salillisella. Ei haitannut katsoa streamilta.

Hauska aina palata maanpinnalle ja huomata miten WordPress todellakin on iso aika bisnes, vaikka lähdekoodi on täysin avointa. Siksi avoin lähdekoodi rokkaakin.

Katso video WordPress.tv:stä

Keys to Growing & Developing your WordPress Meetup

Seuraavana vuorossa oli Dee Tealin talk miittien kasvattamisesta ja kehittämisestä. Teal on järjestänyt meetuppeja Australiassa ja kertoi omista kokemuksistaan. Koska todennäköisesti otan isompaa roolia tulevaisuudessa Jyväskylän miittien järjestämisessä, ajattelin mennä kuuntelemaan josko oppisi jotain.

Seven Times Faster : A Study in frontend Optimization

Tähän halusin mennä, mutta oli täynnä, joten jouduin pettymään. Hyvä esimerkki siitä, että viisi minuuttia myöhässä voi vaikuttaa siihen näkeekö esitystä ollenkaan. Tarvitsisi yliluonnolliset juoksukyvyt, jotta ehtisi ajoissa toisesta rakennuksesta toiseen.

Katso video WordPress.tv:stä

Loppuilta perjantaina

Viisi esitystä ensimmäiseltä päivältä oli minulle tarpeeksi, varsinkin siinä kuumuudessa. Lämpötila nousi jopa 36 asteeseen. Vaikka vettä joi koko ajan, olo tuntui tukalalta. Perjantain talkit olivat mielenkiintoisia joka ikinen.

2016-06-24 18.45.46

Illasta oli Suomen WordPress-porukan juhannusmiitti. Tajusimme viimeistään tässä vaiheessa metrojen kätevyyden ja lähdimme vähän kauemmas porukalla syömään, Das Kampus -nimiseen paikkaan. Orastava päänsärky vähän jännitti ja lopulta jouduinkin palaamaan takaisin hotellille sen migreenin puskiessa kunnolla päälle. Liekö helle vai reissailujännitys, mutta oli pakko sulkea silmät ajoissa perjantai-iltana.

2. päivä

Lauantaina oli myöskin hidas herääminen päivän tapahtumiin. Itävaltalainen aamupala ja alueelle kahdeksitoistaksi.

2016-06-25 10.52.02

Aamun talkeista olisi kiinnostanut mm. Art Directed Web Typography ja My friend the Impostor Syndrome, WordPress, state of the accessibility ja Short Talks: Handling Anxiety, The Science of Happiness, mutta nuo olivat kaikki 10 ja 11 välillä päällekäin, joten ajattelin samantien luovuttaa. Jälkimmäisen ahdistusta käsittelevän katsoin myöhemmin WordPress.tv:stä ja kirjoitin siitä ajatuksia englanninkieliseen blogiini ylös.

2016-06-26 12.09.29

Emotional Interfaces

Ensimmäisenä lauantain talkkina oli Automatticin UX-suunnittelijan Tammie Listerin pitämä Emotional Interfaces, joka sivusi vähän samaa aihepiiriä kuin Mortenin edellispäivän talkissa empatiasta, mutta käyttöliittymäsuunnittelun näkökulmasta.

2016-06-25 12.06.58

Todella hyvä puhe, joka muistutti jälleen kerran siitä, että meidän pitäisi suunnitella asioita ihmisille, eikä koneille. Monesti esim. lomakkeet ja napit rakennetaan ”kylmiksi” työkaluiksi, joita vain täytellään tai painetaan, mutta harvemmin tulee ajateltua miten nappi esimerkiksi liikkuu ja mitä se kertoo sen painajalle.

MailChimp ja Vimeo annettiin kärkiesimerkkeinä hyvin suunnitelluista ”emotionaalisesti” järkevistä palveluista. Tammien puhe oli selkeä ja mielenkiintoinen ja antoi paljon uusia oivalluksia. On totta että tekstin suunnittelulla on myös osaa ja arpaa asiaan, mutta muistan ainakin jatkossa tehdä toiminnoista, napeista ja sivuston elementeistä elävämpiä ja viestivämpiä kuin aiemmin. Loistava talk.

Katso video WordPress.tv:stä

You are too cheap

Slovenialaisen Tomaž Zamanin WordPress-bisnekseen liittyvä esitys oli ehkä tähän mennessä päivän mielenkiintoisin. Repäisevillä slaideilla ja persoonallisella esiintymistyylillään Zaman sai yleisön nauramaan useamman kerran. Vaikka esityksessä oli huumoria mukana, se oli myös samalla erittäin jämpti ja antoi paljon.

Perusajatuksena Zamanilla oli se, että monesti koodarit alihinnoittelevat itsensä ja tekevät enemmän vähemmällä korvauksella. Erityisesti freelancereilla ja kilpailutuspalvelujen kautta työskentelevillä homma on jatkuvaa hinnalla kilpailemista, vaikka pitäisi ”kilpailla” taidon ja ammattimaisuuden kautta.

2016-06-25 12.52.59

Tulihan se avoimen lähdekoodin muistutus kuitenkin sieltä lopuksi. Myös ilmaiseksi työskenteleminen ja avoimen lähdekoodin tukeminen takaisin antamisen muodossa on tärkeää. Tästä syystä Dudenkin kontribuutiot ovat avoimena GitHubissa. Käytämme ilmaista WordPressiä ja ilmaisia työkaluja, täten miksi emme antaisi takaisin yhteisölle?

Katso video WordPress.tv:stä

Inheriting large and legacy projects

”Lounaan” jälkeen puheet jatkuivat WordPress coren pääkehittäjän Andrew Nacinin tahdissa. Nacin työskentelee pääasiassa jenkkien hallituksessa, U.S. Digital Servicen toimissa, korjaten vanhentunutta koodia. Ensialkuun voisi kuvitella että työ on melkoista masokismia, mutta Nacinin mukaan homma on jollain tasolla erittäin tyydyttävää. Ihme jätkä.

Erittäin kiinnostava esitys kaiken kaikkiaan.

Katso video WordPress.tv:stä

The Discovery & Definition Approach to Project Planning

Brittiläisessä Pragmaticissa web-kehittäjän työskentelevä David Lockie luennoi seuraavaksi työskentelystä digitoimistossa, projektin suunnittelusta ja eri vaiheista asiakkaan kanssa.

Puheeksi tuli niin budjetti kuin prototyyppaaminenkin. Mukavaa huomata, että ihan metsään ei olla mekään menty. Vertailukohtia antavat esitelmät ovat WordCampeissa juuri parhaita.

Katso video WordPress.tv:stä

Using Composer to create manageable WordPress websites

Venäläinen freelancer-devaaja Anna Ladoshkina esitelmöi seuraavaksi Composerin käytöstä. Kiinnosti lähinnä tietää mitä kaikkea talkiin sisältyy, sillä me Dudella ollaan käytetty Composeria kohta parisen vuotta. Tulihan sieltä ytimekäs kooste siitä mitä kaikkea Composerilla voi tehdä käytännön esimerkkeineen.

Ehkä siisteintä oli huomata, että WP-palvelun ja Geniemin Full Stack -devaaja Onni ”koodimonni” Hakala mainittiin luennossa ja itsekin olen repositoryn toisena ylläpitäjänä.

Katso video WordPress.tv:stä

My condolences, you’re now the maintainer of a popular open source project

Avoimen lähdekoodin luento – heti sinne. Komentorivityökalun WP-CLI:n kehittäjä Daniel Bachhuber antoi mahtavan luennon siitä miksi Open Source on tärkeää. Ja en voisi olla enempää samaa mieltä.

Monet suomalaisetkin toimijat, freelancerit, koodarit, toimistot jollain tapaa ”pelkäävät” julkaista avointa koodia esim. GitHubissa. Yritysten pitäisi enemmän avata työkalujaan ja yleisiä lisäosiaan maailmalle, sillä siitä hyötyvät kaikki – myös yritykset itse.

Katso video WordPress.tv:stä

From Blogger to WordPress Core Committer

Viimeisenä, muttei vähäisimpänä käytiin kuuntelemassa 22-vuotiaan sveitsiläisen WordPressin core-kehittäjän Pascal Birchlerin tarina siitä kuinka hänestä, opiskelija-bloggarista tuli WordPressin ytimen lähdekoodin eteenpäinviejä. Erittäin inspiroiva, kevyt talk.

Katso video WordPress.tv:stä

Loppusanat

WordCamp Europe 2016 oli onnistunut kokemus. Ei yhtään harmittanut, ettei kaikkea ehtinyt nähdä, viisi päivää ulkomailla oman alan tapahtumassa oli jo ihan tarpeeksi tykitystä. Lisäksi, kaikki talkit ovat WordPress.tv:stä katsottavana alusta loppuun:

Kaikki esitykset

Timi oli sunnuntaina contributor’s dayssa, jossa annettiin takaisin yhteisölle tekemällä erilaisia WordPressin ydintä tai yhteisöä hyödyttäviä asioita.

…mutta ei siinä vielä kaikki – jatkobileet!

2016-06-25 21.40.51

WordCampin sivuilla oli seuraavanlainen lainaus:

We’re not going to force you to put tuxedos and evening gowns on, but we think it would be totally awesome, considering the magnificent atmosphere of Halle E, for us to, just for a night, get away from our nerdy t-shirts and dress up.

Sekosin jo laskuissa kuinka monta kertaa kuulin ennen ja jälkeen talkien illan edetessä että unohtakaa ”pukukoodi” ja tulkaa omina itsenänne. Itävaltalaisten muodollisuus oli selvästi herättänyt keskustelua. Minähän laitoin kauluspaidan, joka ei hengittänyt sitten yhtään. Se oli virhe, olisi pitänyt mennä t-paidalla.

2016-06-25 22.30.20

Jatkojuhlat olivat hienot, samoissa MuseumsQuartierin tiloissa. Ihmisiä oli paikalla älytön määrä. Juomalippuja saatiin kouraan vain yksi, mutta se ei haitannut, sillä niitä pystyi lunastamaan tarvittaessa lisää kolmen ja puolen euron hintaan.

2016-06-25 21.55.52

Reissulla tuli myös opittua, että itävaltalaiset tekevät huikeaa lager-olutta. Tanssilattialla alakerrassa oli tungosta, joten introvertimmät viihtyivät yläkerran loungessa.

2016-06-25 18.24.18

Nähdään ensi vuonna?

Seuraava WordCamp järjestetäänkin sitten Pariisissa! Sinne olemme menossa taas minä ja Timi. Nähdään siellä! Ps. jos olit mukana, kerro ihmeessä tuohon kommenttiboksiin alle mistä itse pidit eniten niin voi minä ja muut katsoa vielä puuttuvat luennot WordPress.tv:stä sitten kun ehtii.

Cl0VU3EWQAAGMq1 (2)

Suomen WordCamperit samassa kuvassa WCEUBallissa.
Suomen WordCamperit samassa kuvassa WCEUBallissa.